el reportatge

Milà torna amb Falla

La pianista vilanovina Leonora Milà trenca dotze anys de silenci discogràfic amb peces de Manuel de Falla

Una pro­ducció amb iden­ti­tat. Si no fos perquè va ser enre­gis­trat a la Gar­riga, es podria dir ben bé que el disc res­pira vila­no­visme per tots cos­tats. L'autora és de Vila­nova, el tre­ball es va ges­tar a la ciu­tat, l'edita la pro­duc­tora del seu fill, Ber­nat Del­tell, i s'estrena al Foment.


La nena pro­digi del piano, com­po­si­tora i meda­lla d'or de Vila­nova i la Geltrú, la vila­no­vina Leo­nora Milà ha gra­vat a l'Estudi Albert Mora­leda de la Gar­riga i edi­tat a la seva ciu­tat el seu dar­rer disc, el que fa trenta de la seva car­rera després de dotze anys de silenci dis­cogràfic. El nou disc, titu­lat Milà plays Falla, inclou setze de les peces més cone­gu­des del com­po­si­tor espa­nyol Manuel de Falla, com ara Danza ritual del fuego, La Fan­tasía Bae­tica i El som­brero de tres picos. En el CD hi ha par­ti­ci­pat Romà Esca­las, músic i direc­tor del Museu de la Música de Bar­ce­lona, que ha escrit el text del lli­bret. Durant gai­rebé una hora, el disc repassa les millors peces per a piano de Manuel de Falla, inter­pre­ta­des per una autèntica espe­ci­a­lista en la seva obra. Leo­nora Milà és con­si­de­rada una de les grans intèrprets de la música espa­nyola i, con­cre­ta­ment, del com­po­si­tor Manuel de Falla, de qui té molta obra gra­vada en dife­rents dis­cos. Amb només tretze anys, Milà ja inter­pre­tava el cone­gut con­cert per a piano i orques­tra Noc­hes en los jar­di­nes de España al Royal Albert Hall de Lon­dres. I és que Leo­nora Milà és, con­jun­ta­ment amb Alícia de Lar­rocha, una de les pia­nis­tes que conei­xen més i han inter­pre­tat més vega­des, a escala inter­na­ci­o­nal, l'obra de Manuel de Falla.

La com­po­si­tora, que s'ha con­ver­tit des de fa anys en la prin­ci­pal ambai­xa­dora cul­tu­ral de la ciu­tat on va néixer, farà honor a la seva estima i pre­sen­tarà el nou disc aquest dis­sabte a les vuit del ves­pre al Foment Vila­noví. Durant l'acte inter­pre­tarà diver­ses peces que recull aquesta pro­ducció. Abans de l'actu­ació, oberta al públic en gene­ral i gratuïta, par­ti­ci­pa­ran Miquel Ber­nadó, músic i mem­bre de l'Orques­tra de Cam­bra del Gar­raf, i Pere Tapias.

El dia 29 de desem­bre es farà una altra pre­sen­tació, a l'Ate­neu Bar­ce­lonès, amb la inter­venció de l'actriu Carme Sansa i de Pere Tapias i, a par­tir del gener, es pre­sen­tarà també a dife­rents ciu­tats com ara Madrid, Lleida, Girona, Tar­ra­gona, Andorra, Palma de Mallorca i Gra­nada. Aquest nou disc, edi­tat per Límit, es va ges­tar arran de Leo­nora Milà. Música inte­gral, un docu­men­tal coproduït per la pro­duc­tora El Far Blau i Tele­visió de Cata­lu­nya. En el repor­tatge, que es va eme­tre fa mesos, una tren­tena de per­so­nat­ges de la cul­tura, la soci­e­tat i la política cata­lana i espa­nyola ana­lit­zen la seva tra­jectòria artística. Tots ells coin­ci­dei­xen a con­si­de­rar Leo­nora Milà una de les grans intèrprets de música espa­nyola i de les que més han fet per a la seva divul­gació a escala inter­na­ci­o­nal. I és a par­tir d'aquí que Leo­nora Milà va sen­tir-se temp­tada a tren­car el silenci dis­cogràfic i ofe­rir una nova lec­tura de l'obra pianística de Manuel de Falla. Milà explica que l'objec­tiu del disc és «ofe­rir una visió més madura d'aques­tes cone­gu­des peces per a piano, des­ta­cant molt més la melo­dia que no pas el ritme» i reco­neix que «aquesta manera d'inter­pre­tar l'obra de Falla és molt dife­rent de la que feia trenta anys enrere».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.