Patrimoni

turisme

novetat editorial

La Girona de parada i fonda

Publiquen el segon volum de la col·lecció La gent de Girona de l’editorial Gavarres, que recupera la història de fondes, hostals i hotels de la ciutat

Es destaca la importància del carrer Ciutadans a partir del segle XVIII

El gener del 1981, Manuel Bon­matí, pre­si­dent de l’Asso­ci­ació de la Premsa de Girona i fun­da­dor de la revista Presència, va escriure a la mateixa revista una crònica titu­lada Hotels, fon­des i bars, en record dels esta­bli­ments hos­ta­lers més reco­ne­guts de Girona,els que tenien més pres­tigi: Ita­li­ans, Cen­tro, Penin­su­lar i Comer­cio. Bon­matí asse­nya­lava en l’arti­cle que els salons pri­vats de l’hotel Ita­li­ans –“amb una entrada àmplia i luxosa, amb una esca­li­nata de mar­bre fins al pri­mer pis”– havien estat uti­lit­zats com a cen­tre elec­to­ral pels prin­ci­pals par­tits, com ara la Lliga Regi­o­na­lista, que hi va esta­blir el quar­ter gene­ral de la cam­pa­nya de les elec­ci­ons del 1931. Bon­matí escri­via que entre els cli­ents habi­tu­als de l’Ita­li­ans hi havia Fran­cesc Cambó. La mirada al pas­sat ser­veix sovint de mirall al pre­sent.

El doc­tor en història per la UdG Lluís Ser­rano (Figue­res, 1975) recull aquest frag­ment d’heme­ro­teca en un dels capítols del lli­bre Hos­tals, fon­des i hotels, el segon volum de la col·lecció La gent de Girona que ha publi­cat l’edi­to­rial Gavar­res amb el suport de l’Ajun­ta­ment de Girona i la col·labo­ració de l’Asso­ci­ació d’Hos­ta­le­ria de Girona i amb què s’ha vol­gut fer “viatge per la història de la ciu­tat” a través d’uns nego­cis “dinàmics” i que “són el reflex de la soci­e­tat de cada moment”, segons recull Lluís Ser­rano en la intro­ducció. El direc­tor de l’edi­to­rial Gavar­res, Àngel Madrià, defi­nia la feina feta per Lluís Ser­rano “de pica­pe­drer”, en un any llarg de tre­ball fent una recerca exhaus­tiva en arxius, padrons i cen­sos i també guies de la ciu­tat, que han con­tribuït a situar-les al mapa, i revi­sant la bibli­o­gra­fia exis­tent. En el lli­bre s’inclou una part de tes­ti­mo­nis, dinou entre­vis­tes a pro­pi­e­ta­ris o tre­ba­lla­dors de famílies hote­le­res. Quant a la part històrica, Ser­rano asse­nyala la importància del car­rer Ciu­ta­dans: “Era un cen­tre neuràlgic, estació i lloc d’atu­rada de car­ru­at­ges, un final d’etapa, i ja en el segle XVIII tenim notícies d’esta­bli­ments de fon­des, que ofe­rien aquest ser­vei i, a més a més, eren lloc de postes, parada de les diligències i on els viat­gers dei­xen referències.” En aquest sen­tit, el 1780, Rafael d’Amat, baró de Maldà, qua­li­fi­cava la casa de l’hos­tal de la Fon­tana d’Or com “a noble i de més upa de Girona”. De la seva estada, explica el baró que, després “del pare­nos­tre de les ànimes”, va sopar enciam i gui­sat i per postres “un pla­tet de madui­xes” que “amb el sucre eren totes un deli­cat almívar”. No només va men­jar de gust, segons el seu diari, sinó que va dor­mir còmoda­ment fins l’endemà, que va anar a oir missa a la cate­dral.

És un lli­bre de divul­gació històrica, però també de memòria, i l’autor ha vol­gut donar “vita­li­tat” al relat de recerca com­bi­nant-lo amb anècdo­tes i tex­tos lite­ra­ris d’escrip­tors com ara Josep Pla, Josep Maria Fona­lle­ras i Rafel Nadal. Així, Fona­lle­ras recorda el pas per la Girona dels anys cin­quanta d’Ava Gard­ner, que s’hos­tat­java a l’hotel Penin­su­lar. L’avi de l’escrip­tor era el maître de l’hotel i del bar adja­cent, el Savoy. A Fona­lle­ras li agrada pen­sar que el seu avi era qui li por­tava l’esmor­zar a l’habi­tació.

Lluís Ser­rano, espe­ci­a­lit­zat en la història rural, asse­nyala que, si bé no és la seva línia de tre­ball a la uni­ver­si­tat, li ha interes­sat sobre­tot el con­cepte de la “soci­a­bi­li­tat” de l’hotel, com a “lloc de tro­bada, d’inter­canvi d’infor­mació”. També explica que ha gau­dit en la recerca de les pri­me­res fon­des de la Girona medi­e­val, una inves­ti­gació molt exhaus­tiva, a través dels fons dels pro­to­cols nota­ri­als, entre d’altres, i amb la col·labo­ració del medi­e­va­lista Albert Rei­xach. A la Girona dels segles XIV i XV, quan va ser cruïlla de camins i plaça forta del regne, Lluís Ser­rano situa dos pols: el burg de Sant Feliu i el barri de Mer­ca­dal, i amb noms com l’hos­tal d’en Lapart, el del Capell i el del Bor­dell. A l’exhaus­ti­vi­tat i detall del lli­bre es refe­reix el peri­o­dista Sal­va­dor Gar­cia-Arbós, en el pròleg, quan des­taca que “ins­pira una novel·la històrica ben docu­men­tada, començant a la plaça de les Alber­gue­ries”.

Els pie­mon­te­sos

El lli­bre revela també una dada “molt interes­sant”, segons l’his­to­ri­a­dor Lluís Ser­rano: la presència de pie­mon­te­sos en tant que ges­tors d’alguns d’aquests nego­cis. Tal com recull el lli­bre, d’aquí neix la fonda dels Ita­li­ans, més enda­vant Gran Hotel de Ita­li­a­nos, “que va ser una de les referències hos­ta­le­res més impor­tants de Girona”. Estava situ­ada al car­rer Ciu­ta­dans, número 16, l’antiga casa senyo­rial dels Camp­many, i va ser fun­dada per Ama­deu Vietti, antic hos­ta­ler de la Fon­tana d’Or, que hau­ria com­prat l’edi­fici el 1877. Havent con­sul­tat els padrons muni­ci­pals, el 1856 hi havia qua­tre fon­dis­tes ita­li­ans. Entre el 1852 i el 1936, van arri­bar a Girona dife­rents famílies del nord d’Itàlia, mol­tes pro­ce­dents de la província de Novara, com ara els Nico­lazzi, fun­da­dors de la fonda de Sant Antoni, pre­ce­dent de l’hotel Penin­su­lar.

D’hotels cèntrics a nissagues familiars

G. Busquets

“Molt familiar i entranyable [...]L’Europa era un hotel familiar en què els viatjants s’hi sentien ben acollits.” Així defineix el llibre l’hotel Europa, situat al carrer Juli Garreta, entre els números 21 i 23. Els propietaris, la família Carreras, són un dels dinou testimonis, protagonistes del llibre; “noms i cares d’una radiografia” que representen la història passada i present del sector a Girona, segons explica Josep Carreras, president de l’Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona.

Els Carreras són una nissaga d’hotelers, com també les famílies Vicens Pasqual (pensió Bellmirall), Nicolazzi (Peninsular), Agustí (Ultònia), Gimbernat (fonda Sant Agustí, Jim’s), Costabella (hotel Costabella), Agustí (hotel Fornells Park) i Margarit (hotel Margarit).

El llibre inclou també entrevistes als següents propietaris i treballadors d’establiments hotelers: Josep Guardiola (hotel Brindis), Obdúlia Arribas i Jaume Puigdevall (fonda Casa Marieta), Xavier Arrey (hotel Carlemany), Esther Soler (hotel Ciutat de Girona), Lourdes Coll i Miquel Atencia (hostal Coll), Maria Dolors Fontana i Glòria Salleras (hotel Condal), Vicenç Andreu (hotel Fornells Park), Carles Mallart (hotel Llegendes de Girona), Benito Díaz (hotel Melià) i Francesc Ramió (hotel Girona Nord).

40 anys de l’associació

“Avui sóc l’enxaneta”, explica Josep Carreras, actual president de l’Associació d’Hostaleria, que recentment ha commemorat els seus quaranta anys. Una associació en forma i vital amb iniciatives com ara el Girona 10, la Setmana Gastronòmica Gironina, el Gastroflors, el Tapa’t i el Tapa&Tapa. Es continua apostant per projectes com ara la Cuina al Carrer del Barri Vell i el Black Friday.

Carreras fa una valoració molt positiva d’aquests quaranta anys de l’associació, destacant l’evolució, i el pas endavant, de la societat gironina, “que ha permès fer créixer i avançar el sector gastronòmic i hoteler”. I posa l’exemple i reivindica noms com ara el d’Antonio Gómez, cuiner de l’Ermitage, un restaurant on ara hi ha el bar Cu-cut, “avançat gastronòmicament al seu temps”.

Més enllà de la riquesa i varietat gastronòmica de Girona, Carreras destaca la unió d’administració i sector per “anar tots a una” en la promoció turística, recordant xifres excel·lents d’ocupació de l’últim pont de la Puríssima: “L’hotel no és l’al·licient per al turista; ho és Girona.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia