Els Premis d'Arquitectura s'unifiquen

El Col·legi d'Arquitectes de Girona ha determinat que hi haurà una sola categoria, i ha instituït el premi Jurat de la Cultura

El 28 de maig se cele­brarà l'acte públic al llarg del qual es pro­cla­ma­ran els tres pro­jec­tes gua­nya­dors i el pro­jecte més votat en el guardó Jurat de la Cul­tura, un premi ins­tituït amb l'objec­tiu d'invo­lu­crar-se en la vida cul­tu­ral de l'àmbit propi del Col·legi, per con­ti­nuar inci­dint en la idea de l'arqui­tec­tura com a acti­vi­tat cul­tu­ral d'interès gene­ral i públic. Als repre­sen­tants del món de la gestió i comu­ni­cació cul­tu­ral que votin un dels pro­jec­tes selec­ci­o­nats, se'ls dema­narà que jut­gin i refle­xi­o­nin sobre les obres, i que es pro­nunciïn sobre l'estat de salut de l'arqui­tec­tura que es pro­du­eix a les comar­ques giro­ni­nes. Ahir, Fre­de­ric Cabré, pre­si­dent de la Demar­cació de Girona del Col·legi d'Arqui­tec­tes, es mos­trava molt satis­fet, i en tenia motius: per haver recu­pe­rat Caixa Girona com a pro­duc­tora –canvi que ha coin­ci­dit amb el relleu al cap­da­vant de la direcció de l'enti­tat finan­cera, que havia estat invo­lu­crada en els pre­mis en les pri­me­res nou edi­ci­ons–, pel fet de poder asse­gu­rar la peri­o­di­ci­tat anual dels pre­mis mal­grat el con­text de crisi i gràcies a les apor­ta­ci­ons de Caixa Girona i la Dipu­tació de Girona, i pel fet que la uni­fi­cació de cate­go­ries suposa «rei­vin­di­car l'arqui­tec­tura com a dis­ci­plina com­plexa, única i trans­ver­sal, i valo­rar la seva qua­li­tat en si mateixa, amb inde­pendència del seu ús, mida o espe­ci­a­li­tat.» Cabré va expli­car que el jurat va fer referència a l'alt nivell dels pro­jec­tes pre­sen­tats en aquesta edició. Xavier Mon­teys, catedràtic de Pro­jec­tes Arqui­tectònics de la UPC, és el pre­si­dent d'aquest jurat, del qual també for­men part els arqui­tec­tes Juan Her­re­ros, José Mora­les i Rafel Moranta.

Pel que fa als pro­jec­tes pre­sen­tats, 117, que superen de poc el nom­bre dels pre­sen­tats en la dar­rera edició (116), hi pre­do­mina l'habi­tatge uni­fa­mi­liar, tot i que hi ha una àmplia repre­sen­tació d'equi­pa­ments soci­als com ara esco­les, llars d'infants, edi­fi­cis sani­ta­ris i habi­tat­ges de pro­tecció ofi­cial, però també blocs de pisos i ins­tal·laci­ons efímeres.

El 28 de maig d'aquest any es faran públics els tres pro­jec­tes gua­nya­dors i s'inau­gu­rarà l'expo­sició de la tret­zena edició dels pre­mis, que encara s'ha de deci­dir quin for­mat tindrà. D'entre les obres selec­ci­o­na­des com a fina­lis­tes, des­ta­quen el celler Terra Remota, de Sant Cli­ment Ses­ce­bes (Nacho Fer­rer i Pepe Cortés); el bloc d'habi­tat­ges El Far­cell, de Figue­res (Josep i Car­les Modo­lell); un edi­fici d'habi­tat­ges a la Gran Via de Jaume I de Girona (Ricard Mer­cadé i Aurora Fernández); la llar d'infants muni­ci­pal d'Ullas­tret (Joan Fal­gue­ras), la res­tau­ració i ade­quació del fòrum romà del con­junt monu­men­tal d'Empúries (Lola Domènech) i el pro­jecte de nova cons­trucció del SES i ampli­ació del CEIP de Cadaqués (Gabriel Mora i Car­mina San­vi­sens).

El pres­su­post dels pre­mis, que no estan dotats econòmica­ment, és de 30.000 euros, un 20% menys que l'edició de l'any pas­sat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.