El malson de la Bella Dorment

Pablo Ley i Josep Galindo estrenen un projecte dramatúrgic i coreogràfic al Mercat de les Flors

La bella dor­ment de Pablo Ley i Josep Galindo d'aquest 2010 són tres poe­mes. En el pri­mer es narra el conte, con­tra­po­sant la ingenuïtat dels infants (que hi apor­ten dibui­xos ins­pi­rats en el clàssic i també ele­ments cor­po­ris) amb una mirada analítica, freda, de la nar­ració. A la segona part, el príncep acce­deix a expli­car i patir amb la Bella Dor­ment el mal­son del segle XX. Una centúria de gran progrés tec­nològic però capaç de fabri­car movi­ments com ara el nazisme, el neo­co­lo­ni­a­lisme, la guerra freda i enginys devas­ta­dors com la bomba atòmica. Final­ment, el ter­cer poema és el del petó: un cant a l'espe­rança i a la neces­si­tat de pen­sar en els infants per pro­var de pro­te­gir un món fràgil i impre­vi­si­ble. Ley adver­teix que és aquest l'únic ins­tant que l'obra no és adulta: és una necessària con­cessió «a l'ado­lescència», al pri­mer amor, al pri­mer petó.

La música mereix un capítol a part. Dani Espasa, que ha fet els arran­ja­ments, remarca que tot el que s'inter­preta és, estric­ta­ment, la par­ti­tura de Txaikovski. Ara, això sí, amb una nova ins­tru­men­tació i reor­de­na­des les com­po­si­ci­ons, segons les neces­si­tats de la dra­matúrgia i escurçant la par­ti­tura de les tres hores als 75 minuts. La com­po­sició musi­cal pretén recor­dar la monu­men­ta­li­tat de la música orques­tral de Txaikovski amb teclats. No s'ha ver­si­o­nat cap nota per dur-la al jazz, per exem­ple.

I com es balla una obra pen­sada per a una com­pa­nyia neoclàssica i que, final­ment, es con­ver­teix en un forçós solo de balla­rina? El direc­tor del Mer­cat de les Flors explica que Maura Mora­les té un ampli regis­tre de ball (des de les pun­tes del clàssic a la des­cons­trucció més avant­guar­dista con­tem­porània). El ball s'ha cons­truït com un diàleg, com a rèplica al text i la història que evo­quen Ley i Galindo.

Un quart ele­ment que es va tre­nant en aquest mun­tatge és la cre­ació plàstica. Per una banda, hi ha una quin­zena de pin­tu­res del pare de Pablo Ley, un artista que va començar a tre­ba­llar a Berlín, el 1936. Com a con­tra­punt, hi ha el tre­ball intuïtiu i de gran potència i efec­tisme de la cana­lla d'esco­les. Són uns 200 alum­nes de P4 i P5 i 2n de primària del CEIP La Con­cepció de Bar­ce­lona; de 1r i 2n de primària del CEIP La Mun­ta­nya d'Aigua­freda; de 6è del CEIP Lluís Millet del Mas­nou; de 2n d'ESO de l'IES Alzina de Bar­ce­lona; i de 2n i 4t d'ESO de l'IES Pau Casals de Bada­lona. El segle de somni s'acu­mula, pràcti­ca­ment, amb aquests par­ti­ci­pants.

Viatge inte­rior

El tre­ball de Ley i Galido, com altres vega­des, es fa a par­tir d'emo­ci­ons. Tot i l'apa­rent com­ple­xi­tat d'ele­ments, en rea­li­tat es pre­senta un tre­ball net, essen­cial, en què els espec­ta­dors es poden iden­ti­fi­car amb els dos per­so­nat­ges. Galindo aspira que l'obra empe­nyi els espec­ta­dors cap a pro­funds viat­ges inte­ri­ors, que tin­dran la neces­si­tat del petó final, com un trac­ta­ment per curar les feri­des emo­ci­o­nals.

Un clònic en clau de cinema al ballet de David Campos

El desembre passat es presentava al Romea una producció estrenada nou mesos abans al Teatre de Santa Coloma. La bella dorment, de la companyia de David Campos, també té com a punt de partida una princesa que es desperta en ple segle XXI, que no pot entendre després d'un somni de cent anys. L'audiovisual és un referent de pes. Pablo Ley explica que la proposta de fer una dramatúrgia de La bella dorment per a una companyia de dansa neoclàssica va ser un encàrrec que els va fer una productora després que acabessin d'estrenar Homenatge a Catalunya. Va estar mirant de quadrar pressupostos amb una companyia de dansa aragonesa i també amb la de David Campos. El Mercat de les Flors també figurava com a coproductor interessat. Sis anys després, el teatre de Montjuïc ha estat l'únic coproductor que hi ha cregut. Josep Galindo entén que, després que la productora deixés de buscar recursos per dur a terme l'obra, Campos deuria considerar lícit fer-ne una versió en la seva idea. El concepte ha variat, essencialitzant-ho. Ni Ley ni Galindo en defensaran un altre que no sigui el del Mercat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.