QUIM MONZÓ

escriptor

“La renúncia a educar ha fet molt de mal”

ESPLENDOR I GLÒRIA DE LA INTERNACIONAL PAPANATES
Autor:
Quim Monzó
Editorial:
Quaderns Crema
Pàgines:
252
Preu:
19 euros

Quim Monzó pre­senta un recull d'arti­cles, Esplen­dor i glòria de la Inter­na­ci­o­nal Papa­na­tes, sobre la rea­li­tat quo­ti­di­ana des del seu estil incon­fu­si­ble.

Defi­nició de “papa­na­tes”.

Xim­plet, tanoca, babau. Abans de fer ser­vir papa­na­tes vaig repas­sar de dalt a baix mitja dot­zena de dic­ci­o­na­ris perquè el terme em sonava a cas­te­lla­nisme evi­dent. Vaig pro­var de fer ser­vir la fórmula Inter­na­ci­o­nal Tanoca o Inter­na­ci­o­nal Babaua, però no rut­lla­ven. Fins que vaig veure que les revis­tes cul­tu­rals ja feien ser­vir Inter­na­ci­o­nal Papa­na­tes i vaig deci­dir accep­tar-ho. Afor­tu­na­da­ment, després vaig tro­bar el Dic­ci­o­nari del català col·loquial d'Enci­clopèdia Cata­lana, que la recull i l'accepta i em vaig treure un pes del damunt.

La nos­tra soci­e­tat és plena de papa­na­tes?

La nos­tra i totes. El món el con­for­men els papa­na­tes. Tot­hom és una mica papa­na­tes. La Inter­na­ci­o­nal Papa­na­tes és una defi­nició cre­ada pel peri­o­dista Jordi Bar­beta per defi­nir el pro­gres­sisme acrític, però el món papa­na­tes és trans­ver­sal. El que passa és que les acti­tuds papa­na­tes de la dreta en el poder ja les conei­xia. Ara he cone­gut les acti­tuds papa­na­tes de l'esquerra un cop en el poder.

Per què aquesta tria entre 2001 i 2004, tot i que són arti­cles atem­po­rals?

He anat aple­gant els arti­cles que he publi­cat al llarg de la vida, des del prin­cipi dels anys vui­tanta (a El Món, El Cor­reo Catalán i l'Avui) i ho he fet sem­pre per anys, de manera con­se­cu­tiva. De tots els publi­cats, trio i rees­cric els que em sem­blen menys cir­cums­crits a unes cir­cumstàncies con­cre­tes. Ara tocava aquest període del 2001 al 2004, i l'aplec següent enge­garà a par­tir del 2005.

Els seus arti­cles, per estil i con­cisió, no dife­rei­xen gaire del que fa ser­vir en els con­tes. Troba que els dos gèneres man­te­nen uns paral·lelis­mes?

És que mol­tes vega­des quan escrius un text no pen­ses si és un conte o un arti­cle. Con­tes de Gua­da­la­jara, d'El millor dels mons i de Mil cre­tins van aparèixer en forma d'arti­cle, prèvia­ment. I en aquest Esplen­dor i glòria de la Inter­na­ci­o­nal Papa­na­tes hi ha molts tex­tos que són con­tes, més que arti­cles. Si apli­ques tècni­ques nar­ra­ti­ves a la des­cripció de la rea­li­tat, què estàs fent? Con­tes? Arti­cles? Mol­tes vega­des no hi sé veure la diferència.

El procés d'essen­ci­a­li­tat, de ser sintètic, pot unir el conte breu amb l'arti­cle periodístic?

Si t'agrada ser sintètic, l'uneix, sense cap dubte. Però hi ha arti­cu­lis­tes i nar­ra­dors als quals no els agrada ser sintètic, i quan escri­uen una cosa i l'altra no ho són. Arti­cu­lisme i nar­ra­tiva poden ser abar­ro­cats i sintètics, depèn de qui els escri­gui. A mi m'agrada supri­mir allò que em sem­bla pres­cin­di­ble, però amb això no vull dir que hi hagi qui pugui escriure mera­ve­lles a par­tir de l'ampul·losi­tat.

Quina ha estat la font d'ins­pi­ració prin­ci­pal dels tex­tos del recull Esplen­dor i glòria de la Inter­na­ci­o­nal Papa­na­tes?

En el cas dels arti­cles, les notícies, el que passa al món i al país on vius, i el que et passa a tu en la vida quo­ti­di­ana. No sabria fer elu­cu­bra­ci­ons polítiques, ana­lit­zar que si en Mon­ti­lla això, que si en Mas allò, que si, ales­ho­res, en Zapa­tero tal cosa, que si en aca­bat Carod tal altra... M'avor­reix sobi­ra­na­ment la política i, per tant, en parlo només de manera tan­gen­cial: si can­vien els logos dels par­tits, si es posen cor­bata ver­me­lla o verda...

La hipo­cre­sia troba el seu aliat en el política­ment cor­recte?

Sí. Ara és molt fàcil de dir, perquè salta a la vista, però en els anys vui­tanta, quan ho deies, els puri­tans de la cor­recció s'escan­da­lit­za­ven. Ara, fins i tot ells s'han recon­ver­tit i també cri­ti­quen el política­ment cor­recte. Comença a ser avor­rit, repe­ti­tiu, mal­par­lar-ne.

Fa una crítica ferotge a l'imperi de la plas­ti­lina. Con­si­dera que vivim el fracàs de la peda­go­gia activa, dels mètodes de Mon­tes­sori i Rosa Sen­sat?

És que la renúncia de pares i pro­fes­sors a edu­car els fills ha fet molt de mal. És ter­ri­ble la con­vicció de molta gent que el nen és un reietó a qui no s'ha de pro­hi­bir res per no trau­ma­tit­zar-lo, i tam­poc no se l'ha d'obli­gar a fer cap esforç. Res de memo­rit­zar! Que jugui amb plas­ti­lina fins que agafi la pri­mera Play Sta­tion!

Una altra de les cons­tants és el llen­guatge. Per exem­ple el decons­truir d'un dis­curs de Jordi Pujol que esmenta o la supressió del genèric que fan ser­vir els polítics i Joan Laporta. Per què aquesta mani­pu­lació?

En el cas dels “bar­ce­lo­nins i bar­ce­lo­ni­nes” i “gos­sos i gos­ses”, perquè és més fàcil tren­car l'essència de la llen­gua que no acon­se­guir, de debò, que la dona tin­gui els matei­xos drets que l'home: que cobri el mateix per la mateixa feina. Cobra menys, però diuen “tre­ba­lla­dors i tre­ba­lla­do­res” i els sem­bla que ja han fet la gran cosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.