Art

Art fins a l’últim racó

Edgar Massegú, cantant de Pulpopop, materialitza la seva visió de l’art total a la casa museu que ha obert a Sarrià de Ter, on viu, crea i s’exposa al públic

La casa inclou unes 300 obres que mostren la seva visió d’art total, com al film ‘Katartist’
Massegú vol que sigui un espai viu, on passin moltes coses i els artistes interactuïn

A Cata­lu­nya hi ha unes quan­tes cases museu, on els visi­tants poden veure els espais íntims de grans cre­a­dors com ara Ver­da­guer, Gaudí, Dalí i Pau Casals. En canvi, no és tan habi­tual que un artista obri al públic la seva casa museu en vida, amb ell a dins, dei­xant que el visi­tant tran­siti no només pel seu taller, sinó per totes les habi­ta­ci­ons i racons del seu habi­tatge, perquè a tot arreu hi ha art. Així és la Casa Museu Edgar Mas­segú , que aquest artista plu­ri­dis­ci­pli­nari i volcànic va inau­gu­rar el 15 de desem­bre pas­sat al car­rer Llo­ses, 69, de Sarrià de Ter (Gironès). Un pro­jecte ambiciós que Mas­segú ha con­so­li­dat durant els mesos de con­fi­na­ment i clau­sura artística a la seva casa museu, on va crear una peça cada dia en ple aïlla­ment.

Fins ara, l’acti­vi­tat artística de Mas­segú era més cone­guda en la seva faceta musi­cal, com a líder dels sin­gu­lars Pul­po­pop i com­po­nent de la fanfàrria cata­lana Biflats. Mas­segú sem­pre ha apos­tat per la inte­gració de totes les arts, però el seu dis­curs es va fer més explícit a par­tir de l’últim disc de Pul­po­pop, el doble Una­ment­len­ta­e­mi­nen­ta­li­men­ta­len­te­ni­men­ti­la­menta (Disc­medi, 2019), que el mateix any es va com­ple­men­tar amb la pel·lícula Katar­tist, diri­gida per David Sánchez i pro­ta­go­nit­zada per Mas­segú. La pel·lícula, en pro­jecció cons­tant a la Casa Museu, és un punt de tro­bada inqui­e­tant entre el tea­tre, la dansa, la pin­tura, la poe­sia, l’escul­tura, l’arqui­tec­tura, el land art i la música, amb la decadència com a rere­fons.

A la Casa Museu Edgar Mas­segú , que de moment es pot visi­tar amb cita prèvia (699 17 61 70), hi ha unes 300 obres –pin­tu­res, dibui­xos, escul­tu­res, ins­tal·laci­ons, etc.– repar­ti­des lite­ral­ment per tot arreu, inclòs el con­ge­la­dor de la cuina, d’on l’artista treu, com qui no vol, un parell de peces que, amb el gel, van adqui­rint noves tex­tu­res i tona­li­tats. Al llarg de la visita, hi ha nom­bro­ses escul­tu­res, mol­tes de les quals estan fetes amb ele­ments reci­clats –la consciència eco­lo­gista de Mas­segú surt a la llum tot sovint, com el seu sen­tit de l’humor– i les de gran for­mat, com alguna que ja ha expo­sat al Bosc de Can Gine­breda de Xicu Caba­nyes a Por­que­res, es con­cen­tren a l’ampli pati de la Casa Museu. En aquest espai obert també està pre­vist que el 13 de setem­bre hi tin­gui lloc una fira d’artis­tes locals, fruit de la bona entesa entre Mas­segú i l’Ajun­ta­ment de Sarrià de Ter, que també l’ha selec­ci­o­nat per ser l’artista con­vi­dat de la pròxima Fira del Paper i del Cartró, l’octu­bre vinent. “Durant tota la jor­nada de la fira rea­lit­zaré una escul­tura gegant i par­ti­ci­pa­tiva, amb paper o cartró, que serà expo­sada en algun equi­pa­ment del poble”, explica Mas­segú.

A la Casa Museu no hi falta de res: hi ha fins i tot una gale­ria d’art i un espai de recepció, als bai­xos que ocu­pava l’antiga pei­xa­te­ria del poble, on es poden adqui­rir obres ori­gi­nals de Mas­segú a par­tir de 10 euros i lito­gra­fies per 5 euros. Però l’artista vol que casa seva sigui sobre­tot “un espai viu, en contínua reno­vació”, on pas­sin mol­tes coses, com ara con­certs acústics o peti­tes acci­ons de dansa con­tem­porània, i es creïn siner­gies entre artis­tes de dife­rents dis­ci­pli­nes.

El pro­jecte té també una dimensió pedagògica: s’hi espe­ren visi­tes esco­lars, quan es recu­peri una certa nor­ma­li­tat, i aquest estiu Mas­segú ja hi ofe­reix el seu Juliol Cre­a­tiu, perquè un petit grup de nois i noies de 7 a 13 anys “desen­vo­lu­pin la seva ima­gi­nació a través de diver­ses dis­ci­pli­nes artísti­ques”. També hi vénen a fer acti­vi­tats els joves del Casal Artístic d’Estiu de Salt. A més, Mas­segú ofe­reix for­mació per a adults, a través de Dyna­mis Lab, sobre “el show i la posada en escena en la divul­gació de l’art”.

La Casa Museu Edgar Mas­segú vol con­vi­dar el visi­tant a refle­xi­o­nar, amb un som­riure, sobre aspec­tes més pro­funds, com ara les con­ne­xi­ons “entre el que és micro i el que és macro, tot el que l’ull no pot veure a sim­ple vista”, però també sobre el canvi climàtic o els límits de la democràcia. Art i vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.