Música

‘Spanish Bombs’ a Porta Ferrada

El Festival de la Porta Ferrada dedicarà el dia 20 una nit a Joe Strummer, amb un documental i concerts

S’hi veurà el film de Carles Prats sobre la relació del cantant de The Clash amb Andalusia

La història és més o menys aquesta: a mit­jan anys setanta, dues joves ger­ma­nes anda­lu­ses, Paloma i Espe­ranza Romero, es van plan­tar al Lon­dres pre­punk fugint de la gri­sor de la dic­ta­dura fran­quista. Paloma i Espe­ranza van viure en cases ocu­pa­des, en una de les quals van conèixer dos joves músics ano­me­nats Joe Mellor i Ric­hard Dudanski, que for­ma­ven part d’un grup de pub-rock –era l’època en què tri­om­fava Doc­tor Feel­good– ano­me­nat The 101’ers. Durant un temps, Joe i Paloma van ser pare­lla, i Dudanski i Espe­ranza van començar una llarga relació. Paloma, que van reba­te­jar com a Pal­mo­live perquè els cos­tava de pro­nun­ciar el seu nom, va ser bate­ria de The Slits, la pri­mera banda punk ínte­gra­ment feme­nina, i Mellor es va con­ver­tir en Joe Strum­mer i va for­mar un grup ano­me­nat The Clash, “l’única banda de rock que importa”, com els va defi­nir algun apas­si­o­nat... amb part de raó. La qüestió és que, a través de les ger­ma­nes Romero –i pos­si­ble­ment a través de Lorca i dels refe­rents revo­lu­ci­o­na­ris de la Guerra Civil– Strum­mer es va anar acos­tant cada vegada més a Anda­lu­sia, una terra que va anar freqüentant, fins a adqui­rir a San José, en ple Cabo de Gata (Alme­ria), l’única casa de pro­pi­e­tat que va tenir al llarg de la seva vida. En el disc més impor­tant de The Clash, Lon­don Calling (1979) –un dels millors i més influ­ents de la història del rock, com consta a mol­tes llis­tes–, apa­reix una cançó que deixa entre­veure la passió de Strum­mer per Anda­lu­sia i, més con­cre­ta­ment, per Gra­nada: Spa­nish Bombs, can­tada en part en un cas­tellà tan exòtic com entra­nya­ble.

Tota aquesta llarga i inu­sual intro­ducció ser­veix per expli­car els ante­ce­dents de la nit d’home­natge a Joe Strum­mer que el Fes­ti­val de la Porta Fer­rada de Sant Feliu de Guíxols ha pre­pa­rat per a dijous vinent, 20 d’agost, al seu village (22 h, a par­tir de 20 euros), coin­ci­dint més o menys amb el 40è ani­ver­sari de Lon­don Calling. El públic, asse­gut en cadi­res al vol­tant de tau­les, hi podrà veure pri­mer la nova versió res­tau­rada de la pel·lícula docu­men­tal Qui­ero tener una fer­re­tería en Anda­lucía, de Car­les Prats (2011), i tot seguit hi actuarà El Dog­house, el grup que fa una quin­zena d’anys –amb motiu d’uns con­certs d’home­natge a Strum­mer– van for­mar Dudanski i el nova­iorquès Tom Lard­ner, tots dos ins­tal·lats a Anda­lu­sia. Dudanski també va ser bate­ria d’altres ban­des com ara The Rain­co­ats –per la qual també va pas­sar Pal­mo­live– i va ser mem­bre de la Public Image Limi­ted (PIL) de John Rot­ten Lydon durant uns mesos del 1979: temps sufi­ci­ent per par­ti­ci­par a la gra­vació del fona­men­tal Metal Box. La nit d’home­natge a Strum­mer també inclourà l’actu­ació de The Rodi­los, grup for­mat pel fill de Car­les Prats i altres músics even­tu­als per posar música a les seves pel·lícules, també al docu­men­tal sobre la història del Fes­ti­val de la Porta Fer­rada que té pre­vist estre­nar aquesta tar­dor. The Rodi­los fan una versió, forçosa­ment lliure, d’una cançó inèdita de Strum­mer, de la qual es coneix poc més que la tor­nada: Qui­ero tenen una fer­re­tería en Anda­lucía.

El docu­men­tal de Prats recull tota mena de tes­ti­mo­nis sobre les mítiques visi­tes de Strum­mer a Alme­ria i Gra­nada, inclosa la seva par­ti­ci­pació com actor a Straight to Hell (1987), el film d’Alex Cox rodat a Alme­ria, i el seu tre­ball com a pro­duc­tor del grup gra­nadí 091. Història viva del rock.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.