entre amics

Pepa i Pepo

Pepa Reverter ha de conjuminar l'impuls lliure del creador, com quan pinta quadres abstractes, i la disciplina del treball d'encàrrec, a l'hora de fer disseny gràfic

Pepa i Pepo no són Pin i Pon, ni cap pare­lla de ninos de joguina. Pepa i Pepo són de debò, són mare i fill. El Pepo fa com la majo­ria de nens petits: va a la llar d'infants, menja amb delit els macar­rons i fa una mica de fàstics a les ama­ni­des. La Pepa (Alca­nar, 1969) ja és gran­deta i té superada aquesta fase però té en comú amb el Pepo el seu impuls de curi­o­si­tat, d'interes­sar-se per tot el que es mou pel seu entorn i una mica més enllà.

La Pepa Rever­ter és artista i dis­se­nya­dora gràfica. També juga amb ninos o, si més no, els pinta. Seva és una pro­ducció de Toys (ninos dis­se­nyats per artis­tes que es mouen entre la cre­ació, la joguina i la passió col·lec­ci­o­nista) per a l'empresa Qee de Hong-Kong. Aquest ninos, poca conya, solen ser bus­ca­des peces de col·lec­ci­o­nista (com el Pepo).

També va dis­se­nyar una nina ano­me­nada Amaya, referència clara a la bai­la­ora bar­ce­lo­nina Car­men Amaya. La intenció dels pro­duc­tors de la peça, l'empresa Cha-cha, era dig­ni­fi­car els sou­ve­nirs i fora­gi­tar de les ten­des de la Ram­bla les hor­ri­bles nines sevi­lla­nes (la mateixa empresa Cha-cha par­ti­cipa de la recu­pe­ració del dibui­xant Vázquez amb unes figu­res de les ger­ma­nes Gilda). La veri­tat és que, tot i la moder­ni­tat i l'atrac­tiu de la peça, els turis­tes que viat­gen a Bar­ce­lona encara pre­fe­rei­xen el kitsch abans que el modern dis­seny, dis­ci­plina amb què la ciu­tat va tenir una pro­jecció inter­na­ci­o­nal que els com­pra­dors de bar­rets mexi­cans sem­blen igno­rar.

Pepa Rever­ter està, com una gran part dels dis­se­nya­dors gràfics i il·lus­tra­dors, en un moment d'incer­tesa. Per exem­ple, les seves col·labo­ra­ci­ons amb l'Inter­na­ci­o­nal Herald Tri­bune, amb què il·lus­tra arti­cles d'eco­no­mia i política, són molts més espa­ia­des. Però, davant d'aquesta situ­ació que sem­bla para­lit­zar molts sec­tors, vol fer pre­val­dre el seu espe­rit empre­ne­dor i s'ha embar­cat a con­ver­tir un antic pala­uet de Sant Car­les de la Ràpita en un hotel.

Un pro­jecte que també porta implícit crear un nou tipus d'esta­bli­ment que, a més de residència d'oci o turística, ser­veixi també de focus cul­tu­ral i rei­vin­di­ca­dor d'una Cata­lu­nya, la del sud, que sovint ha estat igno­rada des de les cen­tra­li­tats del país. Però sense fugir del món de les case­tes cal expli­car que per Sant Jordi la Pepa en va fer una. No es trac­tava en aquest cas d'un hotel, sinó d'una vela que ser­via d'estand de Sant Jordi de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona i en què es podia detec­tar l'uni­vers autèntic de la cre­a­dora. Un clar exem­ple de com un tre­ball d'encàrrec pot expres­sar també l'uni­vers per­so­nal.

Tot i això, Rever­ter sap adap­tar-se a la comanda (venir de família boti­guera es una bona escola pro­fes­si­o­nal). «En un encàrrec has de pen­sar en el bri­e­fing [docu­ment de l'empresa en què explica els objec­tius que té amb el pro­ducte que vol anun­ciar]. No tinc un estil propi, en els encàrrecs m'adapto a les neces­si­tats del cli­ent.»

Aquesta mena d'ine­vi­ta­ble sot­me­ti­ment es trenca a l'hora de pin­tar un qua­dre. La seva pin­tura és abs­tracta, cosa que vol dir que no té l'obli­gació de repre­sen­tar res. Com a Pin i Pon, com a Pepo i Pepa, la dua­li­tat cre­a­tiva de Rever­ter s'expressa de dues mane­res dins d'una mateixa uni­tat: dei­xant-se anar i dei­xant-se por­tar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.