Excavaran una superfície de 25 m² de la catedral per buscar-hi el temple d'August
El paviment s'aixecarà a principi de juliol i el treball a la seu tarragonina es podrà seguir per internet
Si finalment l'excavació arqueològica determina que les grans estructures que s'amaguen sota l'actual catedral de Tarragona no corresponen al buscat temple romà en honor a l'emperador August, els arqueòlegs haurien de «buscar una altra via d'interpretació, perquè això és la ciència». «Però hi serà», augura l'arqueòleg Andreu Muñoz, codirector de les excavacions juntament amb Josep Maria Macias i Imma Teixell.
Els representants de les tres institucions que impulsen els treballs (la regidora de Patrimoni de Tarragona, Rosa Rosell; la directora de l'ICAC, Isabel Rodà, i el president del Capítol de la Catedral de Tarragona, Miquel Barberà) van signar ahir el conveni que ha de servir per coordinar la intervenció, pressupostada en 50.000 euros. Tots van coincidir a destacar la importància de l'acte: «És un dia que pot fer història; és un nou capítol en la història de Tarragona», destacava la directora de l'ICAC, Isabel Rodà. No en va, l'emplaçament d'aquest temple que van aixecar els tarragonins del segle I és encara avui dia «un enigma», segons Rodà. Se sap que va existir, per les fonts escrites i per les monedes que el reproduïen –un temple amb vuit columnes a la part frontal–. Però fins ara mai no se n'ha trobat cap resta.
El misteri es podria començar a resoldre a partir d'aquest juliol. A principi de mes començaran a aixecar el paviment de la nau central de la catedral. S'excavarà una superfície d'uns 25 metres quadrats, en un rectangle de més de 7 metres de longitud per 3 metres d'amplada. El paviment es desmuntarà pedra a pedra «i després es tornarà a restituir», apunta l'arqueòleg Josep Maria Macias.
Les prospeccions geofísiques que s'hi van dur a terme el setembre de l'any 2007 van determinar que al subsòl de la seu, en un tram de la segona volta, s'hi amaguen grans estructures de pedra, que podrien ser els vestigis de l'antic temple d'August. Les restes es podrien trobar en una profunditat d'uns tres metres sota terra. «No podem predir el que trobarem», apuntava ahir l'arqueòleg Andreu Muñoz, que, malgrat tot, està convençut que les estructures que es van localitzar corresponen al temple romà. A més, l'excavació també podria descobrir restes de l'antiga seu episcopal visigoda.
Seguiment per internet
Els treballs arqueològics, que duraran aproximadament un mes, es podran seguir a través d'un bloc, que es podrà consultar per mitjà del web de la revista Sapiens: «Setmanalment, s'hi penjarà informació sobre totes les tasques d'excavació a l'interior de la catedral. Volem transmetre els resultats a la població», apuntava la regidora Rosa Rosell. Per Rodà, si finalment descobreixen les restes del temple, «la troballa tindria un ressò internacional».