Llibres

PEP PRIETO

ESCRIPTOR

“La solitud és una bona companya de pis”

Els traumes que arrossega una família només es poden superar quan la generació que puja decideix plantar cara
A vegades la por ens espera a casa nostra. Vivim amb por, del que diran, del que direm... Forma part del nostre dia a dia

El podem escol­tar cada matí reco­ma­nant sèries a RAC1 i cada diven­dres par­lant de cinema a La2, i el podem lle­gir en assa­jos i arti­cles de premsa i també com a novel·lista. Ara, amb El mal pare (Lli­bres del Delicte), que ja va per la segona edició.

Ajun­tant totes aques­tes coses, és evi­dent que viu un moment molt bo.
Em con­si­dero afor­tu­nat. També és veri­tat que en el món de la cul­tura no pots donar res per sobre­entès. Un dia tens dife­rents llocs on et pots expres­sar i dife­rents esce­na­ris on pots actuar i l’endemà pot­ser hauràs de tor­nar a començar de zero. Soc molt humil amb aquests temes, perquè els moments pas­sen i cons­tant­ment et pots veure obli­gat a rein­ven­tar-te.
Som davant un guio­nista frus­trat, segons una auto­de­fi­nició seva, que fa vint anys es va estre­nar en el món de la lite­ra­tura i va que­dar fina­lista ni més ni menys que del premi Casero, amb ‘La dis­fressa de l’indi­gent’. I que des d’ales­ho­res no ha parat d’escriure, com­bi­nant l’assaig i la ficció. En quin ter­reny se sent més còmode, o quin és més difícil?
He tin­gut la sort que he prac­ti­cat l’assaig sobre cinema, un tema en el qual m’he estat for­mant des de molt petit. És en la ficció que expresso les parts de mi que difícil­ment podria mos­trar en un assaig. És on millor reflec­teixo la per­sona, els can­vis inte­ri­ors i exte­ri­ors, tre­ba­llant-hi ele­ments de mi mateix, tot i que les meves novel·les no són auto­bi­ogràfiques. D’alguna manera, la ficció que faig és el reflex de les coses que m’agrada mirar. Opi­nar sobre una cosa és rela­ti­va­ment fàcil si tens la for­mació i els meca­nis­mes adqui­rits. Cada novel·la que comen­ces, en canvi, és tor­nar a des­co­brir-te a tu mateix i les teves poten­ci­a­li­tats.
Segu­ra­ment tenir noto­ri­e­tat com a comen­ta­rista cine­ma­togràfic i de sèries li ha obert algu­nes por­tes en el ter­reny lite­rari. Alhora, però, s’ha de tenir en compte que això pot­ser fa que se’l jutgi amb més seve­ri­tat. La nota, aquesta pressió, quan escriu?
L’única pressió són les meves pròpies limi­ta­ci­ons. Al final, ja costa prou ges­ti­o­nar-se a un mateix per estar pen­dent de la mirada ali­ena. És veri­tat que la meva dedi­cació pro­fes­si­o­nal obre por­tes, em dona visi­bi­li­tat, però també ho és que no pots dece­bre la gent. Si vens segons qui­nes motos de ficció, els lec­tors poden arri­bar a la con­clusió que no és el que espe­ra­ven. Al lec­tor te l’has de gua­nyar sem­pre, inde­pen­dent­ment de qui siguis. Si fas una mala novel·la, et dona­ran l’esquena; amb un mal lli­bre, la teva popu­la­ri­tat se’t podria girar en con­tra.
Amb aquesta novel·la, els lec­tors no es dece­bran pas, ben al con­trari. Part de la seva obra l’ha publi­cat amb Cur­bet Comu­ni­cació Gràfica, l’esti­ma­ble edi­to­rial giro­nina que tanta feina fa. Ara ho fa amb una edi­to­rial d’abast naci­o­nal. No era la pri­mera vegada que arri­bava a una segona edició, però tot ha estat més ràpid.
Venia d’escriure una comèdia apo­calíptica i aquí he mirat d’explo­rar temes seri­o­sos des d’una pers­pec­tiva inèdita. L’edi­tor, Marc Moreno, tenia més fe en la novel·la que jo mateix. Sem­pre em deia que era un lli­bre molt espe­cial, amb molt de poten­cial. La va encer­tar. Con­fi­ava molt en el mate­rial i quan el vam pre­sen­tar en soci­e­tat va començar a fun­ci­o­nar molt bé.
És una edi­to­rial espe­ci­a­lit­zada en gènere negre, però la novel·la és d’un gènere pecu­liar.
A l’edi­tor vaig adver­tir-lo que la meva novel·la negre­java sense ser de gènere negre. És cert que hi ha aspec­tes del gènere que han que­dat cadu­cats i cal actu­a­lit­zar-los. Tra­di­ci­o­nal­ment, en la novel·la negra, les dones o són fem­mes fata­les o són vícti­mes. Ja fa temps que Lli­bres del Delicte aposta per autors que tren­quen mot­lles. Ara la lite­ra­tura negra és híbrida, cada cop és més fàcil tro­bar autors cata­lans que juguen a tras­pas­sar aques­tes fron­te­res.
En el seu cas, a ‘El mal pare’, hi podríem tro­bar fins i tot pin­ze­lla­des de novel·la històrica. Hi com­bina una atenció espe­cial pel llen­guatge, un bon sen­tit del ritme i també una certa ambició en l’estruc­tura, amb salts del pre­sent al pas­sat i dife­rents temps ver­bals.
Jo la vaig plan­te­jar com si fos­sin dife­rents novel·les. Hi ha qua­tre per­so­nat­ges cen­trals, dues ger­ma­nes i un germà i el pare de tots ells, i cada per­so­natge té el seu gènere propi. El pare podria ser el pro­ta­go­nista d’una novel·la d’aven­tu­res dels anys qua­ranta. La ger­mana gran, la pro­ta­go­nista d’un drama psi­cològic sobre el matri­moni i la frus­tració. El germà, pro­ta­go­nista d’una història de ter­ror. I la ger­mana petita, el cen­tre d’un còmic de super­he­rois. Pel que fa a l’estruc­tura, intento demos­trar que el rere­fons del pas­sat sem­pre esquitxa el pre­sent i el futur. Tot això reque­ria un llen­guatge acu­rat per a cada per­so­natge i cada situ­ació. Hi ha moments amb llargs paràgrafs en què es refle­xi­ona sobre la vida, l’amor i el desa­mor, com­bi­nats amb paràgrafs de fra­ses cur­tes i un llen­guatge més àgil. També pas­sat­ges amb referències històriques, tal com deies. Vaig des­co­brir que tenia més recur­sos dels que em pen­sava i vaig haver de fur­gar en els meus doblecs ocults. Per això va ser un lli­bre apas­si­o­nant d’escriure.
És una novel·la que parla de la pater­ni­tat, de la difi­cul­tat també dels fills de conèixer els pro­ge­ni­tors. Sobre­tot amb una mare pre­ma­tu­ra­ment absent i un pare de pas­sat fosc que de mica en mica ani­rem des­co­brint.
Sí, m’interes­sava molt par­lar de dos aspec­tes. L’un, la gestió dels lle­gats. Mol­tes vega­des els vin­cles de sang fan que hagis de ges­ti­o­nar lle­gats que no has dema­nat. En aquest sen­tit, allò que diuen d’“El que passa a Las Vegas es queda a Las Vegas” també es pot apli­car a l’entorn fami­liar: el que passa a la família s’hi queda. I a dins les famílies pas­sen coses ter­ri­bles. L’altre aspecte és el tema dels mons­tres. De petits ens en par­len molt, ens fan aga­far por. No hem acon­se­guit encara posar el focus en la dis­funció de les famílies. El pit­jor mons­tre és el que tens a dins de casa, i més si es tracta del teu pro­ge­ni­tor.
El que tens a dins de casa i a dins teu mateix.
Exac­ta­ment, perquè batega. Si des­co­brei­xes que tens el mons­tre a casa, et plan­te­ges mol­tes coses; per exem­ple, fins a quin punt t’ha influït, fins a quin punt has enfo­cat la teva vida per fugir-ne o per enfron­tar-t’hi. Per això vaig deci­dir que cada per­so­natge tin­dria un paper dife­rent davant aquest mons­tre. A més, ho vaig fer trans­ge­ne­ra­ci­o­nal, amb edats dife­rents per a cadas­cun. Un se situa en la vin­tena; l’altre, en la tren­tena, i l’altre, en la qua­ran­tena. Els trau­mes d’una família només es poden superar quan la gene­ració que puja deci­deix plan­tar cara.
Els tres ger­mans, la Nix, la Nut i en Janus, també són tres pro­to­tips de pors. La por del pare mal­trac­ta­dor, la por de les seqüeles de la vio­lació i també la por dels pro­pis exces­sos.
Són pors vin­cu­la­des a la vida en soci­e­tat i al cos­tu­misme. Es parla d’un mite, el de l’home del sac, pre­sent en totes les cul­tu­res. Sem­pre és un ésser que ve de fora, per això jo volia plan­te­jar que vingués de dins. Ja no és el pas­sa­vo­lant que s’emporta nens enmig dels bos­cos. Aquest arti­cu­lat nar­ra­tiu és fàcil de ras­tre­jar; la manera com t’enfron­tes al mons­tre té molt a veure amb els racons domèstics, amb les rela­ci­ons falli­des, amb la difi­cul­tat de con­tro­lar els impul­sos... És veri­tat, en cada seg­ment dels per­so­nat­ges es parla de la por. A vega­des, el que ens espera a casa ens pro­voca autèntica por. Vivim amb por, del que diran, del que direm... Forma part del nos­tre dia a dia.
El més ter­ri­ble és quan la por es com­bina amb la violència. En aquest cas, amb l’assas­si­nat de nens. Hi ha un diàleg que ho clava, quan un per­so­natge es pre­gunta: “Què fa que un indi­vidu es trans­cen­deixi a ell mateix? Engen­drar la vida?” “No –con­testa el per­so­natge–, man­lle­var-la.”
En la novel·la es parla de la pos­si­bi­li­tat que una soci­e­tat de mili­o­na­ris pugui con­tro­lar el destí de les per­so­nes. I, de fet, en la rea­li­tat ja és una mica així. Hem subli­mat el con­cepte de donar vida, però els meca­nis­mes del poder impli­quen pri­var els altres de la lli­ber­tat abso­luta. Per això vaig pen­sar que seria cohe­rent i creïble pre­sen­tar un ésser que, tenint tot el que vol, pot arri­bar a con­cloure que lle­var la vida a algú és el veri­ta­ble exer­cici del poder. No hi pot haver poder més ina­bas­ta­ble que deci­dir sobre la vida dels altres: lle­var-la en lloc de donar-la.
Lli­gada amb aquesta idea, hi ha la sen­sació que un cert esta­tus econòmic equi­val també a una certa impu­ni­tat.
Molta gent m’ha pre­gun­tat com és que els per­so­nat­ges són benes­tants. Asso­ciem el benes­tar amb la civi­lit­zació, però això és un clixé, demagògia pura. No hi ha impu­ni­tat per als pobres, en aquesta vida; paguen pels seus pecats. En canvi, no tinc tan clar que les clas­ses altes paguin cap preu pels seus errors. Entre altres coses, perquè les clas­ses altes són crípti­ques. Tenir un pare famós i poderós no és sinònim de feli­ci­tat; al revés, pot sig­ni­fi­car caure de més amunt. Però és evi­dent que accep­tem que els de dalt siguin menys trans­pa­rents que els de baix.
Vostè és un assidu de les sales de cinema. Es nota en l’escena en què apa­rei­xen pro­gra­mes de mà de l’antic cinema Gran Via de Girona, i aquí els lec­tors hi poden posar qual­se­vol cinema de la seva infan­tesa. Pro­gra­mes que rei­vin­di­quen pel·lícules com ‘Ara­besc’, direc­tors com Hitch­cock i actors com Louis de Funès, Bud Spen­cer i Terence Hill.
Tot això té en comú una per­sona: la meva àvia. Cada lli­bre meu conté un home­natge a ella. Aquest seg­ment en con­cret fa referència als pro­gra­mes dobles del cinema Gran Via, que veia amb la meva àvia. Ara­besc, per­so­nal­ment, m’ha ins­pi­rat moltíssim. La idea que un home ordi­nari pot viure una història extra­or­dinària només perquè s’obre la porta d’un cotxe. Això m’ha ins­pi­rat molt a l’hora d’escriure i per per­dre la por de tren­car les regles del joc.
O sigui, al cinema Gran Via va néixer també la vocació de crític de cinema.
Sem­pre he cre­gut que la crítica cine­ma­togràfica no és una ciència exacta, és tan sols un punt de vista que pretén ali­men­tar el dels altres. És apas­si­o­nant, sobre­tot si acon­se­guei­xes fer-la polièdrica i sufi­ci­ent­ment honesta perquè els espec­ta­dors hi puguin par­ti­ci­par sense renun­ciar a la seva visió.
A ‘El mal pare’, també parla de cinema en l’última plana, en el capítol d’agraïments, en què com­bina gent real amb per­so­nat­ges del món del cinema que l’han influït. Des de Brian de Palma fins a David Finc­her, pas­sant pel temi­ble Jack Tor­rance.
M’he ins­pi­rat en la gent que tinc a prop, en l’àmbit fami­liar, sen­ti­men­tal... I en per­so­nat­ges de ficció. Per exem­ple, també faig un agraïment a Steve Rogers, que és el Capità Amèrica. Sense tots ells, no seria com soc i no escriu­ria com escric.
Més sub­te­mes. El de la soli­tud. Un dels per­so­nat­ges ho diu clar: “No visc sola, visc amb la soli­tud, que ja és prou feina.”
La soli­tud és una bona com­pa­nya de pis. Quan vius sol, has de trac­tar amb la per­sona que més hau­ries de conèixer, tu mateix. I, a sobre, sem­bla que t’hagis de jus­ti­fi­car. Quan et con­vi­den a un casa­ment, et diuen: “I amb qui vindràs?” Quan tren­ques els con­ven­ci­o­na­lis­mes soci­als, tens un com­po­nent afe­git, i és que gai­rebé et veus obli­gat a expli­car per què.

Dedicat a l’Arnau, “el millor fill del món”

–Per cert, ara que viu a Barcelona, la nota, “aquesta atmosfera reescalfada tan pròpia de la vida urbana”, tal com escriu a la pàgina 23 del llibre?

–Sí, i tant, encara ara surto al carrer i penso que l’atmosfera està molt carregada. Jo vaig a peu a tot arreu, a Barcelona. Soc tan gironí que camino molts quilòmetres. En la novel·la, hi ha un punt de mirada gironina, en aquest sentit. A Barcelona hi ha coses que m’encanten i d’altres que em desconcerten. M’hi vaig instal·lar per raons de feina i també familiars, perquè hi tinc un fill.

–És l’Arnau de la dedicatòria, “el millor fill del món”?

–No és el primer cop que li faig aquesta dedicatòria. Ja són tres llibres amb la mateixa frase. És com revalidar un pacte, un homenatge que li faig. Com que el llibre es titula El mal pare, m’ha agradat tornar a fer-ho així. Amb ell no tinc dubtes que les meves obscuritats han quedat força reduïdes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia