Patrimoni

SUSANNA MURIEL ORTIZ

ARXIVERA ESPECIALITZADA EN FONS PERSONALS

“La foto digital no construeix memòria; són estels fugaços”

Hem de ser capaços de traslladar la pràctica professional de l’arxiver a l’esfera domèstica per donar valor a aquests fons
Vivim massa ràpid. I ens hem d’aturar. La fotografia ens ha de donar una lliçó de vida. Què fa la foto? Aturar el temps

Fa just una set­mana fèiem aquesta entre­vista als Banys Vells de Banyo­les. Arxi­vera espe­ci­a­lit­zada en fons per­so­nals, Susanna Muriel Ortiz apro­fi­tava el pont per tre­ba­llar en el fons Car­les Font­serè que hi ha a l’Arxiu Comar­cal del Pla de l’Estany.

Què fa amb el fons Car­les Font­serè?
Ja fa tres anys que col·laboro amb l’Arxiu Comar­cal del Pla de l’Estany. La fina­li­tat d’aquest fons és difon­dre’l en els arxius en línia, i fins ara s’ha fet amb la part pro­fes­si­o­nal. I amb la Núria Bat­llem, la direc­tora de l’arxiu, vam comen­tar que esta­ria bé tren­car aquest cos­tum, la dels fons de fotògrafs pro­fes­si­o­nals de no incloure-hi la part fami­liar. I en Car­les Font­serè es merei­xia tenir aquesta part publi­cada en línia. Per això estem empre­nent la reor­ga­nit­zació del fons, que està sent un repte. Perquè no és un fons per­so­nal habi­tual. Són fons on la part pro­fes­si­o­nal i fami­liar es fusi­o­nen. També es fan viat­ges d’anada i tor­nada, dues o tres vega­des. En aquest cas, he de seguir el fil de la vida d’en Car­les Font­serè. Perquè l’objec­tiu és el mateix: l’usu­ari que con­sulti el fons per­so­nal pugui intro­duir-se en la vida d’aque­lla per­sona tal com es va desen­vo­lu­par. En el cas dels fotògrafs pro­fes­si­o­nals, aquest punt d’inter­secció es pro­du­eix molts cops. Ens podem tro­bar amb una foto fami­liar que esdevé pro­fes­si­o­nal, i al revés.
Passa en d’altres dis­ci­pli­nes? Font­serè té una tra­jectòria trans­ver­sal. S’ha tro­bat amb d’altres casos?
Quan em van encar­re­gar fer la guia del fons del Cen­tre Excur­si­o­nista de Cata­lu­nya (CEC), publi­cada el 2011, incloïa orga­nit­zar més de qua­tre-cen­tes mil foto­gra­fies de més de cent fons per­so­nals. I em vaig tro­bar amb fons de comer­ci­ants, de far­macèutics que en el seu àlbum fami­liar –pensa que tot àlbum és una selecció– no només hi havia fotos de la família, sinó també de la farmàcia, del labo­ra­tori, de quan feien les fórmu­les magis­trals. Era bonic perquè veies com la ves­sant pro­fes­si­o­nal l’havia introduïda en la selecció que suposa un àlbum fami­liar. M’hi has fet pen­sar perquè es pro­du­eix en mol­tes dis­ci­pli­nes i ofi­cis. Habi­tu­al­ment en els arxius, els fons dels fotògrafs pro­fes­si­o­nals els eti­que­tem segons els encàrrecs, i en el cas de Font­serè estem tre­ba­llant per poder mos­trar el con­junt. Quan ana­litzo les fotos fami­li­ars, arriba un moment que veig per què ha fet aque­lla foto: volia que em fixés en un car­tell, o en la per­sona que està en aque­lla can­to­nada… És un joc d’immersió que faig, ara amb Car­les Font­serè.
És habi­tual dels Encants? Li ho comento perquè a les lli­bre­te­ries de vell, quan remeno fotos anti­gues, tinc la sen­sació que com­pro els records d’algú altre. Quan orga­nitza fons per­so­nals, no té la sen­sació que està entrant en una vida pri­vada que no va ser pen­sada per a una mirada externa?
Els mer­cats de puces i de segona mà m’encanta visi­tar-los, però no hi com­pro mate­rial. El miro. Una vegada sí que vaig res­ca­tar un petit àlbum que estava sen­cer. I ho vaig fer per una qüestió de con­ser­vació; perquè també em dedico a la con­ser­vació pre­ven­tiva de la foto­gra­fia. I aquell àlbum era de Mont­pe­ller i estava molt fet malbé; de fet una per­sona davant meu l’estava mirant i s’esta­ven dis­gre­gant les fotos. És l’únic cop que he com­prat empesa per la meva ves­sant pro­fes­si­o­nal, per aquesta mirada con­ser­va­dora, i el vaig res­tau­rar. També vaig pen­sar que hi havia una història. Tot àlbum explica una història, com si fos un tebeo. I quan vaig veure que aque­lles fotos s’esta­ven dis­gre­gant d’aquell relat em va afec­tar molt. El guardo com un tre­sor. També és mate­rial que mos­tro en els tallers que impar­teixo.
Són tre­sors fami­li­ars que mal­ven­drem?
Els fons per­so­nals nor­mal­ment estan cus­to­di­ats pels avis; la gene­ració més antiga de la família. Els nos­tres avis són els guar­di­ans de la memòria. Quan des­a­pa­rei­xen, nor­mal­ment aquests fons es dis­gre­guen perquè els fills amb un bon sen­ti­ment aga­fen les fotos de l’àlbum que fan referència a ells. Es dis­grega la història, la memòria. A mi m’han arri­bat àlbums que són com esque­lets… n’han aga­fat les cames, els braços, el cap, el cor. I et queda l’esque­let; això m’impacta sovint. Per això intento llui­tar des de la meva feina per tras­lla­dar la pràctica pro­fes­si­o­nal de l’arxi­ver a l’esfera domèstica. Si els pro­fes­si­o­nals arxi­vers som capaços d’ense­nyar com es fa pro­fes­si­o­nal­ment l’orga­nit­zació i con­ser­vació pre­ven­tiva dels fons, podem fer que aquests fons adqui­rei­xin un valor i mai siguin aban­do­nats en un mer­cat de segona mà. En una asses­so­ria que vaig fer em van ense­nyar un àlbum d’una excursió a l’Aneto, i la cli­enta, a mesura que m’expli­cava la història, em deia que no tenia valor. I jo pen­sava jus­ta­ment que el tes­ti­moni d’ella amb les foto­gra­fies de l’àlbum ho feien excep­ci­o­nal, únic, extra­or­di­nari. Per això val la pena que inver­tim en els fons pri­vats, que no siguin tre­ba­llats tan sols en els arxius. Perquè molts cops arri­ben als arxius sense cap gene­ració que pugui aju­dar a la seva des­cripció o trac­ta­ment. La foto­gra­fia sem­pre té dues cares. No ens hem de que­dar amb el con­tin­gut ico­nogràfic. La foto­gra­fia és un docu­ment, i al dar­rere de la imatge a vega­des hi tro­bem un any, dates, o un número que és el del rodet. La infor­mació de dar­rere la foto et pot aju­dar a orga­nit­zar. En els arxius fami­li­ars també hi ha les que deno­mino fotos fan­tasma, retrats de per­so­nes que no sabem qui són. Ningú de la família sap qui són. En les asses­so­ries que faig em diuen que la tre­gui, però jo els dic que no perquè si és a l’arxiu fami­liar és perquè hi ha una relació, que no sabem.
Quin valor tenen els fons per­so­nals per expli­car la història? Fent recerca en arxius he tro­bat que hi ha molts retrats, però la majo­ria no sabem de qui són.
Sí, molts arxius ins­ti­tu­ci­o­nals tenen foto­gra­fies molt interes­sants però de gent anònima, des­co­ne­guda, sense nom i cognom. Això, que és un fet comú, que l’estem nor­ma­lit­zant, no ho hem de fer. No han d’arri­bar anònimes. S’ha de tre­ba­llar des de l’ori­gen, des de les seves famílies. Hem d’acon­se­guir que totes aques­tes foto­gra­fies que ens arri­ben ho facin prèvia­ment tre­ba­lla­des; és a dir, des­cri­tes. Quan em comen­ten que totes les foto­gra­fies de casa­ments, bate­jos, de cele­bra­ci­ons fami­li­ars són totes igua­les, dic que no. No ho són. Perquè cada casa­ment, cada comunió, cada esde­ve­ni­ment és únic. I qui ho fa únic? El tes­ti­moni de les per­so­nes. Per exem­ple, el tes­ti­moni de la Roser que et pot expli­car que el seu ves­tit de bateig es va fer amb el ves­tit de boda de la seva àvia. I quan mires aque­lla foto, et fixes en el ves­tit que porta la peti­tona perquè saps la història d’aquell ves­tit i com el va fer la seva mare. Per això hem d’inver­tir aquesta abundància d’anònims en els arxius i posar noms i cognoms. D’aquesta manera es faci­lita la inves­ti­gació per a futu­res recer­ques que donin veu a aques­tes imat­ges amb noms i cognoms.
Són els invi­si­bles de la història.
Quan diem que hi ha poques dones fotògra­fes, no és cert. N’hi ha moltíssi­mes. Quan­tes ombres dins les foto­gra­fies són de dones? Mol­tes. Però no té nom ni cognom. O quan­tes fotos fami­li­ars en comp­tes de fer-les el pare les ha fet la mare, per exem­ple. Però aquests últims anys s’està començant a fer feina des de molts arxius. La d’esten­dre el conei­xe­ment tècnic a la ciu­ta­da­nia. Si tre­ba­llem con­jun­ta­ment es fa feina més efec­tiva. Fa quinze anys que em dedico a arxius pri­vats i uns deu que impar­teixo tallers. Perquè vull que la gent comenci a tre­ba­llar els seus fons a casa per quan, el dia de demà, arri­bin als arxius, ho facin des­crits. Quan estava tre­ba­llant en un pro­jecte de des­cripció de foto­gra­fia a l’Arxiu Naci­o­nal de Cata­lu­nya, tot era retrat d’home, retrat de dona, de nen, de nena… i em dolia perquè no donava cap infor­mació per a una futura inves­ti­gació. Només estu­dis d’indu­mentària, de ges­tu­a­li­tat…
Cada vegada més, la intra­història té més pes en la his­to­ri­o­gra­fia. Expli­car la història des d’aques­tes altres mira­des.
Hi ha molta gent que diu que la foto­gra­fia fami­liar és la foto­gra­fia que com­ple­menta la història. Per a mi no és com­ple­ment de res. És història en si. No és una cosa menor. Es tracta de des­ta­car aquests fons fami­li­ars, i per això s’ha de tre­ba­llar des de casa amb les per­so­nes que ens poden dir els noms i cognoms i expli­car històries. Per això en els tallers i en les asses­so­ries pri­va­des, em tras­llado a les cases. Perquè les fotos no només estan als àlbums sinó pen­ja­des a les parets, a la can­to­nera del mirall, a la tau­leta de nit, al moble del men­ja­dor. La foto­gra­fia fami­liar està cre­ada per ser usada, a diferència de la foto pro­fes­si­o­nal que res­pon a un encàrrec. Per exem­ple, quan­tes fotos són besa­des, les àvies als seus nets, o quan­tes fotos les por­tem a la car­tera o engan­xa­des a la nevera, al suro de la cuina. I amb aquests usos, de tan fetes ser­vir, podem veure-les com degra­da­des, però no són degra­da­ci­ons sinó capes de memòries. I el que faig és veure l’ús que han tin­gut. Tinc el cas d’una foto d’uns besa­vis que va estar pen­jada molts anys en un taller, a la porta. Havia tin­gut molt cor­rent d’aire, pols, llum i les per­so­nes de la foto s’esta­ven esvaint. Era una foto però molt esti­mada, i aque­lla imatge, que ara hem con­ser­vat, té una història al dar­rere. Les foto­gra­fies fami­li­ars el bo que tenen són aquests usos, i que omplen una casa.
Ara el nos­tre moble de les fotos és Ins­ta­gram, les xar­xes soci­als. S’ha bana­lit­zat la foto­gra­fia?
La foto­gra­fia digi­tal, si no es fa un trac­ta­ment, està con­dem­nada a l’oblit. Perquè les fotos estan en un mòbil que si el per­dem la pena ens dura el temps que tar­dem a com­prar el següent. La tec­no­lo­gia ha avançat molt i ens ha faci­li­tat tant la cap­tura d’una imatge, que fem massa foto­gra­fies. Estem satu­rats d’imat­ges. I el pro­blema és que no ens atu­rem. Tot ha de ser imme­diat. Fem la foto i la com­par­tim a les xar­xes. I no parem. I al no parar, no cons­truïm memòria. Estem cons­truint estels fugaços. Vivim massa ràpid. I la foto­gra­fia ens ha de donar una lliçó. Què fa la foto? Atu­rar el temps.
Deia abans que els avis són els guar­di­ans de la memòria. A la casa dels avis hi ha fotos, a les cases dels nets no n’hi ha. Fan més fotos però no els donen el valor que els dona­ven els seus avis. Com tras­lla­dar aquests valors?
Faig tallers amb joves, i en un que vaig fer amb estu­di­ants d’arts visu­als a Osca els vaig dema­nar que por­tes­sin fotos fami­li­ars. I les van anar a bus­car a casa els avis, esta­blint així una relació que fins ales­ho­res no havien tin­gut. Es tracta d’un tre­ball inter­ge­ne­ra­ci­o­nal. Els que no tenien avis van impri­mir les foto­gra­fies que tenien al mòbil. La foto s’ha de tocar, mal­grat que sigui amb guants. Té unes emo­ci­ons que et trans­por­ten. Una imatge en pan­ta­lla no pot tras­lla­dar-te aquesta emoció. Els que no tenien fotos en paper havien de selec­ci­o­nar i veure qui­nes imat­ges eren les que volien man­te­nir, recor­dar, dins el mòbil. Van haver de fer una tria com un àlbum. N’hi havia que en tenien 8.000 i els vaig dema­nar aquesta reflexió: fer menys fotos i més pen­sa­des. Perquè si pen­ses la foto, no l’obli­daràs.
Espe­ci­a­lit­zada en fons per­so­nals, fami­li­ars, pri­vats, és més fàcil tre­ba­llar-los, perquè tenen aquesta mirada més local, als arxius muni­ci­pals i comar­cals, i no als arxius d’àmbit naci­o­nal?
Sí que és cert que als arxius muni­ci­pals i als de dis­tricte, en el cas de Bar­ce­lona, és on arri­ben més arxius pri­vats. També, en el cas dels arxius de dis­tricte de Bar­ce­lona, són ins­ti­tu­ci­ons molt pro­pe­res a la ciu­ta­da­nia. Hi ha molta tra­dició de con­sulta, d’usu­a­ris que hi van a fer estu­dis de gene­a­lo­gia, i sí que els arxius muni­ci­pals tenen aquesta pro­xi­mi­tat. I molts tre­ba­llen con­jun­ta­ment. És el cas de l’arxiu muni­ci­pal de Llo­ret de Mar. Tre­ba­llen amb un grup de volun­ta­ris, veïns del poble, en la des­cripció d’imat­ges que tenen en els seus fons. No es tracta de fer una acti­vi­tat pun­tual el dia dels arxius. Cal incor­po­rar la ciu­ta­da­nia en el tre­ball d’arxiu, i a Llo­ret de Mar ho han fet amb con­tinuïtat durant anys.

El farcell de la núvia

“La foto ens diu qui som i d’on venim”, m’explica abans de compartir una història personal. La seva família ve de Sòria i d’Àvila. L’àvia Juliana li havia parlat de la seva foto de casament. No hi havia fotògraf sinó que les feia un fotògraf ambulant que passava pels pobles. El casament s’havia celebrat feia una setmana i l’àvia treballava l’hort quan una veïna la va cridar que el fotògraf estava esperant a la porta de l’església. La Juliana havia guardat el vestit de núvia en un petit farcell. “Va deixar l’hort, va anar a casa pel farcell i es va canviar a la sagristia.” La Susanna sabia la història però no havia vist la foto. Quan l’avi Martín va morir, a la tauleta de nit hi va trobar la cartera amb la foto a l’interior. “La foto de casament del Martín i la Juliana de Sòria, amb el farcell a la porta de l’església, explica que eren jornalers, gent honesta; em diu d’on vinc. És el tresor més gran que tinc.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia