Llibres

Llibres

The Beatles i la dictadura

El 3 de juliol del 1965, el mític quartet de Liverpool va oferir un concert a Barcelona

Ramon Breu, agafant el marc temporal d’aquell esdeveniment, ha escrit una ficció de la lluita contra la repressió

La música dels Beatles va ser un refugi per a molts joves, una banda sonora vital

Eti­que­tar com “el millor de la història”, tant si és un fut­bo­lista, un res­tau­rant o una pel·lícula, sem­pre és qüesti­o­na­ble i, ja d’entrada, sem­bla exa­ge­rat. Encara més quan es basa en una per­cepció de gust, de “m’agrada o no m’agrada”. No es pot afir­mar categòrica­ment que The Beat­les és el millor grup musi­cal de la història, però amb la pers­pec­tiva dels anys, sí que es pot dir que és el més famós, influ­ent, ver­si­o­nat, admi­rat, trans­ver­sal..., més enllà que la seva música agradi o no.

Aquesta banda, for­mada per John Len­non, Paul McCart­ney, George Har­ri­son i Ringo Starr, va tocar una vegada a Bar­ce­lona. El 3 de juliol en farà 58 anys. I no va ser gens fàcil perquè, el 1965, a la dic­ta­dura fran­quista encara li que­da­ven deu anys de mà de ferro, de repressió, de penes de mort, d’aïlla­ment res­pecte a la resta del món. Un grup de gre­nyuts com aquells qua­tre nois de Liver­pool no podia fer altra cosa que esva­lo­tar el galli­ner. A Bar­ce­lona hi havia galli­ne­tes amb ganes de revolta, com la de la cançó de Llach, que pro­jec­ta­ven en els trenta minuts del con­cert un simu­la­cre de lli­ber­tat.

Ramon Breu ha publi­cat El dia dels Beat­les (L’Albí), en què parla del con­cert dels Beat­les a Bar­ce­lona com a teló de fons d’una història per una banda ima­gi­na­tiva i per una altra rei­vin­di­ca­tiva, basada en situ­a­ci­ons reals de vícti­mes del fran­quisme.

El dia dels Beat­les és el segon títol d’una tri­lo­gia cen­trada en la memòria històrica que va començar amb Les llàgri­mes del dic­ta­dor, ambi­en­tada el 1973 i en què Johan Cruyff fa el paper dels Beat­les i en què Breu narra els fets al vol­tant d’una reunió de l’Assem­blea de Cata­lu­nya que va tenir lloc el 28 d’octu­bre del 1973 a la parròquia de Santa Maria Mit­jan­cera de Totes les Gràcies, al car­rer Entença de Bar­ce­lona, i que va aca­bar amb 113 detin­guts.

El ter­cer lliu­ra­ment de la tri­lo­gia estarà ambi­en­tat a la dècada dels qua­ranta i se cen­trarà en els maquis i la lluita de la guer­ri­lla urbana. “En aquest país això de la memòria no ho toquem gaire bé i la meva intenció és mos­trar la dis­jun­tiva que pot tenir el lec­tor: l’oblit és una estratègia per sobre­viure, però també hi ha l’opció de recor­dar, de fer memòria”, comenta Breu, i ell mira de faci­li­tar que la tria sigui pel segon camí. “Em pre­o­cupa, i encara més com a expro­fes­sor d’història, la des­memòria de les gene­ra­ci­ons joves que no van viure la dic­ta­dura i que tenen una visió molt dis­tor­si­o­nada del que va repre­sen­tar.”

Ramon Breu (l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, 1956) va començar a tre­ba­llar de molt jove i va anar can­vi­ant de sec­tor fins que va ser pro­fes­sor de secundària. Va dedi­car més de deu anys al pro­jecte d’implan­tar “l’edu­cació mediàtica a l’edu­cació obli­gatòria”. Però ni el Minis­teri ni el Depar­ta­ment van estar per la feina i va que­dar en pro­jecte. Entre altres acti­vi­tats, es va posar a escriure i va debu­tar el 2013. En deu anys ha publi­cat 14 títols. “Molts sobre temes d’edu­cació, i les novel·les són poc exten­ses...”, es jus­ti­fica amb un mig som­riure.

La trama d’El dia dels Beat­les passa en un sol dia. Una orga­nit­zació secreta, Vin­dicta, amb l’ajut d’un pecu­liar equip de detec­tius pri­vats –que ja apa­rei­xen en l’obra de Breu La veri­tat no ser­veix de res–, segresta una col·lecció de tor­tu­ra­dors, car­ce­lle­res, pares de fills robats, entre altres per­so­nat­ges sinis­tres, i els enfronta a una mos­tra de les seves vícti­mes en un espai fabril d’una zona que podria ser l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat. Perquè tot el dis­po­si­tiu fun­ci­oni, ho fan el 3 de juliol, coin­ci­dint amb el con­cert dels Beat­les i el pas del Tour de França per Bar­ce­lona (els equips ciclis­tes van arri­bar el 2 i van mar­xar el 4 de juliol). La poli­cia va estar ben dis­treta.

“Volia par­lar dels anys sei­xanta i del símbol de l’espe­rança, d’aquell entu­si­asme, de la mica d’oxi­gen que va començar a córrer aquells anys gràcies als Beat­les; el seu con­cert va ser un esde­ve­ni­ment que va sac­se­jar la ciu­tat i, a més, em va ser­vir com a con­tra­punt de la trama de memòria històrica”, explica Breu. Pel que fa a la part política, social i de memòria, “cap nom no és real, per evi­tar pro­ble­mes, però tots els fets que es des­cri­uen sí que són rigo­ro­sa­ment certs i docu­men­tats”. En la bibli­o­gra­fia final es poden tenir pis­tes prou clares. A més, Breu va ser mili­tant anti­fran­quista durant els anys setanta i va conèixer gent que havia pas­sat per penúries com les que relata. “Encara que només sigui en una ficció, que es pugui dur a terme un acte de justícia històrica com la que pro­poso.”

La cru­el­tat gratuïta de molts actes ens obliga a refle­xi­o­nar sobre per què sem­pre hi ha exem­ples de bes­ti­e­ses col·lec­ti­ves. “Les dife­rents vari­e­tats del fei­xisme obren les com­por­tes de la infàmia i la cru­el­tat, i donen via lliure a aques­tes mal­ves­tats. A l’Europa Occi­den­tal, el fran­quisme és un dels sis­te­mes més llargs en el temps, amb la repressió més intensa; per això, Espa­nya era un paradís per a tota aquesta gent. S’han fet novel·les i pel·lícules i sèries sobre els caçadors de nazis, però mai n’he vist cap sobre caçadors de fran­quis­tes... I esta­ven molt vin­cu­lats. El fran­quisme va tri­om­far pel suport de l’Ale­ma­nya nazi. I al final de la Segona Guerra Mun­dial, a Espa­nya s’hi van refu­giar molts nazis.”

Del con­cert, que Breu va nar­rant en frag­ments, explica que “els Beat­les van estar a punt de no venir perquè el minis­tre de Gover­nació, Camilo Alonso Vega, una de les mans dre­tes de Franco, es negava que vin­gues­sin, deia que seria una per­versió per a la joven­tut espa­nyola. En canvi, Manuel Fraga, dins del mateix govern, va apos­tar perquè vin­gues­sin per evi­tar enfos­quir encara més la imatge inter­na­ci­o­nal del país”. I van venir, però amb tots els obs­ta­cles pos­si­bles perquè no tri­om­fes­sin, fent-ne mofa en el No-Do i en la premsa en gene­ral.

Bona part de la docu­men­tació són cròniques de la revista Des­tino. “El con­cert de Bar­ce­lona a la Monu­men­tal, amb 18.000 assis­tents, va ser dels millors de la gira; ells van que­dar molt con­tens de com havia sor­tit.” “No van ser ni 24 hores a Bar­ce­lona. Van arri­bar el dis­sabte 3 de juliol a mig­dia i diu­menge al matí ja van mar­xar.”

“La Joana Biarnés va fer un repor­tatge per a la revista Ondas, de Ràdio Bar­ce­lona”, amb unes fotos, magnífiques i espontànies, a l’habi­tació de l’hotel Ave­nida Palace, on els qua­tre músics es van ins­tal·lar. “Els va poder acla­rir que les mon­te­ras que els van posar al cap abans de bai­xar de l’avió no eren ben bé típiques de Cata­lu­nya, i que aquí es par­lava una altra llen­gua; fins i tot els va ense­nyar alguna paraula en català...”

El que no fa Ramon Breu és impli­car els músics en la seva trama, no trenca la paret de la ficció ofe­rint alguna impressió des de dalt de l’esce­nari o de la visita llam­pec. El que diuen és real. “Ens hau­ria agra­dat tocar, més que pels que eren a la plaça, per a la gent jove que era fora i no va poder com­prar l’entrada perquè era massa cara”, va decla­rar McCart­ney, i Starr, que la poli­cia era molt vio­lenta, perquè un agent no el va iden­ti­fi­car i, pen­sant-se que era un fan més, el va empènyer. “Mai havia vist la poli­cia, d’allà on fos, pegant a la gent”, va dir el bate­ria.

“El con­cert va ser un tren­ca­ment amb el que es vivia aquí. La música dels Beat­les va ser un refugi per a molts joves, una banda sonora per superar la repressió. A la Tran­sició no es va jut­jar els cri­mi­nals perquè les for­ces democràtiques eren molt febles. Més que una cor­re­lació de for­ces era una cor­re­lació de debi­li­tats.”

Un concert i l’empremta del grup

Ara tenim accés a tota mena de música en tota mena de formats, però en l’Espanya del 1965 cal tenir en compte que si d’un disc senzill dels Beatles se’n venien 700.000 còpies a Anglaterra i 500.000 a Alemanya, a Espanya es quedaven en 3.800. És clar que, segons algunes estadístiques, només tenien tocadiscos unes 1.500 persones; per tant, molts compraven discos abans que l’aparell per poder-los escoltar.

La visita del quartet de Liverpool va estar plena de tensions a favor i en contra. En aquella època cobraven unes 20.000 lliures per concert. El seu mànager, Brian Epstein, va acceptar cobrar-ne només 5.000 pels dos concerts (Madrid i Barcelona), però de mitja hora de durada. Per això, la llista de teloners va ser llarga, a més de les presentacions de Torrebruno: Beat Chics, Freddie Davis, Los Shakers, Michel, The Modern 4, Trinidad Steel Band, la Orquesta Florida i els Sírex. Els 18.000 espectadors van acabar ansiosos perquè no arribava l’hora d’escoltar els Beatles, que van tocar, a tota castanya, dotze temes com ara Twist and shout, She’s a woman, I’m a loser, Can’t buy me love, A hard day’s night, Rock and roll music, I feel fine, Ticket to ride i Long tall Sally.

Van estar unes hores a l’hotel Avenida Palace, on els va rebre Joan Gaspart, fill del propietari, que coneixia la banda de quan va viure a Liverpool i, prenent unes copes al mític The Cavern Club, on el quartet tocava habitualment, els va vaticinar que no durarien gaire perquè “feien massa soroll”, cosa que encara recorda rient, com l’anècdota que es va intercanviar els pantalons amb Lennon (els de Gaspart tenien la ratlla més ben planxada). Encara avui dia l’hotel té la Beatles Suite, l’habitació 111, on el grup va passar la nit. Està decorada amb cròniques, fotografies i portades dels seus discos.

A més de les fotos que els va fer Joana Biarnés –algunes es poden veure en el llibre antològic de l’obra d’aquesta fotògrafa pionera, Disparant amb el cor (Blume)–, hi ha el llibre de gran format Los Beatles Made in Spain (Milenio), en què Javier Tarazona i Javier de Castro recullen tot de material gràfic de l’època i de com van influir. El savi català del grup és sens dubte Jordi Sierra i Fabra, que ha publicat molts llibres sobre ells, entre els quals destaca l’enciclopèdic Diccionario de los Beatles (Plaza&Janes), en què repassa totes les seves cançons i les contextualitza amb dades i anècdotes.

L’empremta del grup, tot i que només van estar junts deu anys, encara perdura en tot de bandes musicals, pel·lícules sobre ells o sobre la seva música (com l’original Yesterday, dirigida per Danny Boyle el 2019) i llibres biogràfics, d’homenatge o inspirats en la seva música, com Something (Bromera, 2022), de Josep Navarro Santaeulàlia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia