Art

CLAUSTRE RAFART

EXCONSERVADORA DEL MUSEU PICASSO

“És just agrair a Picasso la seva generositat amb Barcelona”

Per què no ens estimem més? Per què no hi apostem, per la nostra cultura?

Claus­tre Rafart (Sol­sona, 1955) s’ha jubi­lat després de qua­tre dècades de tre­ball dedi­ca­des al Museu Picasso. Hi va arri­bar per fer pràcti­ques i n’ha mar­xat de con­ser­va­dora. Gran conei­xe­dora de les eta­pes cata­la­nes del geni, ens dona una pista clau de la seva per­so­na­li­tat: “Per a Picasso, vida i art era un tot indis­so­lu­ble. Per a mi, tot i tenir molta altra vida, també hi hagut molt de fusió entre el pro­fes­si­o­nal i el per­so­nal.”

On t’agra­da­ria que et féssim la foto­gra­fia?
Puc triar? A la sala de Las Meni­nas. Mira que venen d’antic, del bar­roc, i Picasso, res­pec­tant l’obra de Velázquez, va crear les seves Meni­nas, Las Meni­nas del segle XX!
[Pel camí ens tro­bem un vigi­lant que la saluda efu­si­va­ment. El museu és a ves­sar de visi­tants]. Ara has de triar-ne una.
Aquesta és la meva pre­fe­rida [la que il·lus­tra l’entre­vista]. Pels colors, verd maragda, verd blau mar..., per l’esque­ma­tit­zació i per la presència d’una fines­tra vir­tual. Era l’any 1957 quan Picasso la va pin­tar i la tele­visió s’estava intro­duint a les llars. Impres­si­o­nant­ment moderna! [El fotògraf li demana que posi al cos­tat d’una altra de les pin­tu­res de la sèrie. Escull El piano, perquè l’asso­cia al jazz, una música que, junt amb l’òpera, ella estima. En la pin­tura té per pro­ta­go­nista el nan de la cort Nico­la­sito Per­tu­sato.]
[Entrem en un cafè de la plaça Jaume Sabartés. El cam­brer es posa molt con­tent en veure-la i li diu que ja li farà el tallat tal com ella el dema­nava sem­pre, molt cremós]. El teu pri­mer con­tacte amb un museu?
El de Sol­sona. Volun­ta­riat pur, aju­dant en el que calgués. Vaig orga­nit­zar un parell d’expo­si­ci­ons de pre­història.
I la crida picas­si­ana?
Vaig fer cinquè i sisè de bat­xi­lle­rat a Tar­ra­gona. A l’hora del pati, anava a la bibli­o­teca, i allà vaig des­co­brir uns lli­bres sobre Picasso, molt bàsics però que em van al·luci­nar. I vaig pen­sar: “Vull dedi­car-me a això.” Pri­mer amb dub­tes, perquè també m’hagués agra­dat estu­diar antro­po­lo­gia o inte­ri­o­risme, que lla­vors en dèiem deco­ració. Era molt jove i m’agra­da­ven mol­tes coses; avui soc gran i con­ti­nuen agra­dant-me mol­tes coses! Això no ho he per­dut! Aquells dos anys a Tar­ra­gona van néixer dins meu dues coses que m’han mar­cat: l’amor per Picasso i una consciència política. Eren temps con­vul­sos… Em vaig des­plaçar d’ama­gat a Bar­ce­lona per par­ti­ci­par en les mani­fes­ta­ci­ons con­tra la pena de mort de Puig Antich. Man­tinc la consciència política, però amb una gran tris­tesa per la situ­ació actual. Bé, el cas és que vaig aca­bar anant a la Facul­tat de Geo­gra­fia i Història, però en lloc d’història de l’art vaig fer història con­tem­porània. Tot art és fruit d’un con­text històric i social, i això em va fer deci­dir per l’espe­ci­a­li­tat d’història con­tem­porània, ado­bant-la amb assig­na­tu­res opta­ti­ves d’art. Ja tenia l’ull posat en les avant­guar­des històriques. Vaig tenir uns pro­fes­sors d’art, per cert, boníssims: l’Ale­xan­dre Cirici, la Mireia Freixa...
Quan vas començar a tre­ba­llar al Museu Picasso?
En aca­bar la car­rera, fent pràcti­ques amb la idea d’entrar a for­mar part del cos de con­ser­va­dors de l’Estat. Lla­vors la direc­tora era la Rosa Maria Subi­rana. Ja s’estava cui­nant l’Any Picasso [1981] i van nome­nar l’ales­ho­res con­ser­va­dora del museu Maria Teresa Ocaña, que després en seria la direc­tora, secretària gene­ral de la cele­bració. Cer­ca­ven una secretària de l’Any i em van aga­far a mi. Se’m va obrir tot un món nou. Em fa il·lusió perquè he fet un capi­cua en la meva vida labo­ral: vaig entrar al museu en el cen­te­nari del nai­xe­ment de Picasso i n’he sor­tit amb aquest altre ani­ver­sari picassià, el dels 50 anys de la seva mort. Ni en el millor dels som­nis ho hagués pen­sat mai!
Quins records tens d’aquell Any Picasso?
Fantàstics. No ho dic mag­ni­fi­cant el pas­sat com uns temps millors, sinó rei­vin­di­cant la rea­li­tat de l’època. En aquell moment hi havia gent que esti­mava la ciu­tat, molt, moltíssim. Polítics, soci­e­tat civil, tre­ba­lla­dors de museus de base i de direcció... Esti­ma­ven de debò la ciu­tat, valo­ra­ven el que té i hi apos­ta­ven fort. Totes les ins­ti­tu­ci­ons van anar a l’una. Hi havia, en defi­ni­tiva, volun­tat de ser­vei públic, que penso que s’ha per­dut. L’Any Picasso va ser un esclat mun­dial i Bar­ce­lona hi va tenir un paper cru­cial amb expo­si­ci­ons de molt de nivell, des de l’òptica nos­tra, com la de Picasso i Bar­ce­lona. No vam impor­tar, vam expor­tar. Ens cre­iem que teníem coses a dir en el relat de Picasso. Va ser un moment bri­llant de la ciu­tat. Bar­ce­lona es va pro­jec­tar al món a través de Picasso.
Pot­ser lla­vors també hi havia gent més cons­ci­ent de la gene­ro­si­tat de Picasso amb Bar­ce­lona, i ente­nien que calia agrair-li-ho d’alguna manera.
Hi ha una frase de l’Espriu que m’encanta: “Per a mi és evi­dent que l’indi­vidu, per excels que ens l’ima­gi­nem, està tot­hora per sota de la comu­ni­tat i al ser­vei d’ella.” Ho com­par­teixo total­ment, però també penso que és just agrair a qui ha estat tan generós amb la nos­tra ciu­tat i això vol dir amb tots nosal­tres, els ciu­ta­dans. Si Picasso va fer les res­pec­ti­ves dona­ci­ons gra­tia et amore a Bar­ce­lona quan ja era una figura inter­na­ci­o­nal és perquè va voler agrair a la ciu­tat tot el que li havia donat. Durant l’Any Picasso sí que hi va haver una torna, la ciu­tat li ho va agrair. Penso que s’hau­ria de fer una lec­tura actu­a­lit­zada del que sig­ni­fica el binomi Picasso-Bar­ce­lona i vice­versa per reno­var aquesta vella història i, a la vegada, tan pre­sent. Vaig creure oportú tor­nar a fer una expo­sició Picasso i Bar­ce­lona ver­sus Bar­ce­lona i Picasso. Ara era el moment de fer-la. No me’n vaig sor­tir. Els tècnics tenim l’obli­gació de pro­po­sar pro­jec­tes. Els res­pon­sa­bles tenen la potes­tat d’accep­tar-los o no.
Repre­nem el fil de la teva feina al museu.
Vaig estar molts anys por­tant el macro­de­par­ta­ment d’edu­cació i acció cul­tu­ral. Però la meva aspi­ració era ser con­ser­va­dora. Per raó d’un sotrac que ara no ve al cas vaig haver de mar­xar. Del 2000 al 2006 vaig tre­ba­llar en altres museus, el Tèxtil, el d’Arts Deco­ra­ti­ves i la Vir­reina. L’experiència va ser molt posi­tiva. Aquells anys em van aju­dar a obrir la ment. Em vaig aire­jar i vaig apren­dre mol­tes coses noves. Si sem­pre t’aixo­plu­gues sota un mateix lloc, et pots con­ver­tir en un sec­tari. Però bé, vaig aca­bar tor­nant i, tot i que em va cos­tar una mica, final­ment em van nome­nar con­ser­va­dora. Sota la direcció de Pepe Serra vaig coco­mis­sa­riar amb abso­luta lli­ber­tat una expo­sició que és clau en la meva vida i que crec que va ser un punt d’inflexió al museu pel seu dis­curs i con­tin­gut: Vinye­tes al front. Després en vaig coco­mis­sa­riar i comis­sa­riar d’altres, amb enfo­ca­ments nous, com la de La cuina de Picasso, la dels edi­tors Gus­tavo Gili i la de Picasso poeta (que a París va que­dar més potent que aquí). N’he comis­sa­riat menys de les que hagués vol­gut, tot i que de pro­pos­tes n’he fet.
Ja ens has dit que la de Picasso-Bar­ce­lona Bar­ce­lona-Picasso no va pros­pe­rar. Quina altra t’hagués agra­dat fer?
Picasso i Cata­lu­nya. Impres­cin­di­ble. Ja seria hora que totes les ins­ti­tu­ci­ons s’hi poses­sin. És que Picasso és molt més que el seu vin­cle amb Bar­ce­lona. Me n’ale­gro molt, que es faci l’expo­sició Picasso i Gósol al museu Reina Sofía de Madrid. Però em dol que no haguem sigut nosal­tres des d’aquí els que l’haguem fet. Ja sé que no en tenim la patent, però dol. Per què no ens esti­mem més? Per què no hi apos­tem, per la nos­tra cul­tura? Que és que no tenim diners, d’acord. Però inver­tir en cul­tura és un bé per la soci­e­tat i pel país i, també, aporta riquesa a la ciu­tat i al ter­ri­tori.
El que sí que apor­taràs a la cele­bració del cin­quan­te­nari és ‘Picasso Bar­ce­lona. Una car­to­gra­fia’, una publi­cació desit­jada des de fa temps que ja vin­dria a ser el guió de l’expo­sició. Una cons­tel·lació de llocs rela­ci­o­nats amb la seva vida, per­so­nal i artística, que, a més, alguns se senya­lit­za­ran ‘in situ’.
Aquesta car­to­gra­fia té el propòsit de des­ple­gar Picasso a la ciu­tat i alhora veu­rem Bar­ce­lona a través seu. I no només pel nucli antic: també ens farà anar a Sant Ger­vasi, al Tibi­dabo o a Bada­lona. Ens por­tarà a indrets que encara per­vi­uen o que han des­a­pa­re­gut, com el MNAC i el Palau de Belles Arts, però també a una farmàcia o a la casa d’algú molt impor­tant per ell. Des­ve­la­rem el Picasso de la vida quo­ti­di­ana, molt des­co­ne­gut pel gran públic. Sem­pre hem mirat Picasso des de l’òptica Picasso, però mai com Pablo Ruiz Picasso, un noi d’ori­gen andalús que s’inte­gra ràpida­ment aquí, que és un jove com qual­se­vol altre, que va a l’escola, que fa amics... Els amics cata­lans de Picasso tenen una rellevància majúscula. Alguns van ser els seus amics de tota la vida. El lli­gam, junt amb la família, que mai el va fer tren­car amb el nos­tre país. Picasso sem­pre va esti­mar Bar­ce­lona. En una visita que li va fer el doc­tor Soler-Roig, quan s’aco­mi­a­da­ven, Picasso li va mani­fes­tar: “Me pue­des creer Pepe que daría un dedo de mi mano para poder ir mañana a Bar­ce­lona”. En Roig li va ofe­rir la pos­si­bi­li­tat d’acon­se­guir-li un passi. Picasso li va res­pon­dre tot seguit que no ho podia accep­tar; se sabria i li dirien que s’havia venut “por treinta duros”. I hi va afe­gir: “iré a Bar­ce­lona en cuando se muera Franco.” El gene­ral el va sobre­viure.
Quina és la teva obra pre­fe­rida de Picasso?
No te’n puc dir només una... És que, a més, jo que he anat molt a sales a porta tan­cada, hi ha moments que des­co­brei­xes un racó d’una obra, un traç, un ombre­jat, i et cap­tiva tot d’una. Només et falta abraçar l’obra. Aques­tes esto­nes de soli­tud al museu són impa­ga­bles!
Et faré la pre­gunta d’una altra manera. Per quin Picasso et ven­dries l’ànima al dia­ble perquè el poguéssim tenir a Bar­ce­lona?
Per sen­ti­ment, L’Harem que va fer a Gósol el 1906 [el pos­se­eix el Cle­ve­land Museum of Art].
El cin­quan­te­nari està tra­ves­sat pel debat encès sobre l’acti­tud de Picasso amb les dones. Quina opinió en tens?
Un artista, com qual­se­vol altra per­sona, té llums i ombres. Picasso és un valor artístic indis­cu­ti­ble. Agradi o no, ha mar­cat la història de l’art occi­den­tal. Dit això, que al seu vol­tant es facin debats, per incòmodes que siguin, seri­o­sos, insis­teixo seri­o­sos, sobre el seu com­por­ta­ment humà, és posi­tiu perquè enri­queix el conei­xe­ment de la seva obra. Sem­pre que es faci des d’un plan­te­ja­ment científic rigorós. Picasso va for­mat part d’una soci­e­tat mas­clista; però que no ho és també l’actual?
Avança’ns alguna cosa de l’expo­sició que faràs la pri­ma­vera de l’any que ve al Museu de Sol­sona, també dins diguem-ne de l’Any Picasso català.
És una expo­sició que no s’ha fet mai: la mirada de Picasso al ter­ri­tori i a les arts i tra­di­ci­ons popu­lars cata­la­nes. Una mirada espon­jada atès que les fron­te­res són polítiques però les arts i les tra­di­ci­ons popu­lars no són estan­ques. Té un poten­cial bru­tal, però a Sol­sona només en podrem donar un tast, evi­dent­ment per qüesti­ons econòmiques. Però on no arribi l’expo­sició espe­rem que hi arribi el catàleg. M’emo­ci­ona perquè serà un altre capi­cua en la meva tra­jectòria: aca­baré al Museu de Sol­sona, que és el museu on vaig començar. No puc dema­nar més!


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia