Cultura popular

XAVIER TRESSERRAS

PRESIDENT DE LA CONFEDERACIÓ SARDANISTA

“El més important és que la gent s’apropi a la sardana”

Aquella gent jove que creia que la sardana era una cosa de vells, després, quan ha tingut certa edat, ha garantit el relleu dels que han marxat
Treballem en una candidatura internacional amb Andorra i França per declarar la sardana patrimoni immaterial

La sotra­gada de la pandèmia el 2020 va afec­tar de ple l’acti­vi­tat sar­da­nista i els seus segui­dors. Tres anys més tard, amb un esce­nari nor­ma­lit­zat, el sec­tor entoma amb il·lusió el nou feno­men del Coti x Coti dels The Tyets, que fan ballar cen­te­nars de per­so­nes que mai s’havien apro­pat a la dansa cata­lana. No és pas la pana­cea, però des de la Con­fe­de­ració Sar­da­nista de Cata­lu­nya ho valo­ren posi­ti­va­ment i des­ta­quen que qual­se­vol ini­ci­a­tiva per pro­mo­ci­o­nar la sar­dana és, d’entrada, ben­vin­guda.

La sar­dana viu un moment d’eufòria?
Hem tre­ba­llat molt perquè la sar­dana torni a ser allò que cre­iem que ha de ser. Sí que és veri­tat que, tal com diuen, la sort no és de qui la busca, sinó de qui la troba i, en aquest sen­tit, fenòmens com el Coti x Coti de The Tyets ens ha vin­gut molt bé per asso­lir allò que volíem que passés, que és arri­bar a gent a la qual nor­mal­ment no arribàvem. Però la sar­dana en si té salut esta­ble i sem­pre és allà mateix. Quan la gent es va fent gran, els fills li mar­xen de casa i queda sola, una bona manera de pas­sar l’estona és anar a ballar sar­da­nes. El Coti x Coti ens ha tras­to­cat l’esce­nari i, sobre­tot, ens ha afa­vo­rit.
Però es tracta d’una flor d’estiu o d’una tendència que podria cap­gi­rar el pano­rama actual?
No sé si és una flor d’estiu, perquè tot just som pri­ma­vera [riu], però el que tenim clar és que hi ha un canvi de para­digma. Ara ens tro­bem que hi ha gent que vol apren­dre a ballar sar­da­nes per fer-ho en un con­cert de The Tyets o en una dis­co­teca. Fins ara l’interès per apren­dre’n venia de la gent que volia ballar a les pla­ces i als aplecs, només. I ballar sar­da­nes és com apren­dre a anar en bici­cleta: quan en saps és per a tota la vida. Cal veure si The Tyets o altres grups com ells obren un camí per atraure més gent al món de la sar­dana. Es tracta d’insu­flar el cuc de la sar­dana, perquè és com una droga. Quan la tas­tes, ja hi que­des engan­xat i és molt difícil que la puguis dei­xar. A la crítica cons­tant que ens fan que no hi ha joves que vul­guin ballar sar­da­nes, sem­pre res­ponc que sí que n’hi ha, i pre­ci­sa­ment els joves que l’han des­co­bert en que­den ena­mo­rats i recor­ren aplecs, balla­des i tot el que tro­bin. Pot­ser sí que al final la flor serà d’estiu, però la seva aroma ha vin­gut per que­dar-se.
Par­lant de crítiques, ja hi ha veus en el sec­tor que rebai­xen el suflé i diuen que amb el ‘Coti x Coti’ for­mal­ment no es ballen sar­da­nes, que tot just se segueix el ritme pun­te­jant.
O ni això, perquè la gent es limita a aixe­car els braços i a moure els peus. Però, més enllà del con­cepte, si nosal­tres volem que les sar­da­nes siguin pures i es facin com s’han de fer i s’han fet tota la vida, les per­drem, perquè avui dia la puresa està en decadència. Neces­si­tem aquest tipus de revul­siu que faci que ballar sar­da­nes no sigui com ha estat durant molts i molts anys. Jo sem­pre recordo que la sar­dana tal com la veiem ara no és com va néixer ini­ci­al­ment. La sar­dana va sor­gir perquè el ball pla i la sar­dana curta eren balls en què manava una per­sona i tot­hom havia d’anar dar­rere seu i fer allò que deia. Les pri­me­res sar­da­nes van venir a revo­lu­ci­o­nar aquest món tan­cat i en deien “sar­da­nes repu­bli­ca­nes” perquè n’hi havia un que comp­tava però tot­hom les ballava com volia i la rot­llana podia ser més o menys ampla segons els inte­grants… No hi havia les regles actu­als, però quan es va popu­la­rit­zar a prin­ci­pis del segle XX es va veure la neces­si­tat d’ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zar-la i crear tot un cor­pus de regles per estruc­tu­rar-la. Això va anar molt bé lla­vors, però la soci­e­tat ha can­viat i ja no és la mateixa. Hem de tor­nar als orígens, a la sar­dana repu­bli­cana, i a ballar-la per pas­sar-ho bé. Si les sar­da­nes no s’aca­ben bé, o no es comp­ten bé, no passa res, de debò. Sí que hi ha gent que pensa que això des­vir­tua l’essència del ball, però aquí el que importa és la sar­dana, que la gent se la senti seva i la dis­fruti. Repe­teixo, el més impor­tant és que la gent s’apropi a la sar­dana, la des­co­breixi i se la faci seva, perquè només apro­pant-s’hi l’aca­barà esti­mant.
Però si es revisa tant la sar­dana i la inten­tem adap­tar als can­vis i als gus­tos de la gent, no la trans­for­ma­rem en una altra cosa?
Però no es tracta només de fer can­vis. La sar­dana s’ha de con­ti­nuar tocant com es toca i ballant com es balla, però hem de tro­bar camins que ens por­tin a la gent que no la coneix perquè en el món on es mou no hi és pre­sent i no ho seria mai. La sar­dana té mol­tes mane­res de ser ballada. Per exem­ple, quan tu par­les de colla, la majo­ria de la gent pensa en les per­so­nes que ballen sar­da­nes, en totes. I no és així, perquè la colla és una for­mació que balla segons unes nor­mes acadèmiques i fent com­pe­tició. La gent que balla sar­da­nes és gent que balla sar­da­nes. Hem de millo­rar i cui­dar la sar­dana tra­di­ci­o­nal, sense cap mena de dubte, però això no ens ha d’impe­dir que tre­ba­llem perquè la gent, tota mena de gent, se senti cri­dada a ballar la sar­dana a la plaça. Fa de mal com­pa­rar, però seria com si diguéssim que el fut­bol que fa Messi i el que es juga al car­rer és el mateix. L’objec­tiu prin­ci­pal de la sar­dana és que la gent s’ho passi bé.
A quins rep­tes s’enfronta el sec­tor?
El repte prin­ci­pal és nodrir-se de la gent nova que s’hi acosta i enten­dre tota la gent del món sar­da­nista que es mou en alguna de les més de 400 enti­tats que fan acti­vi­tats arreu del país. L’única manera que tenim d’incor­po­rar nous públics és acos­tar-los la sar­dana i aju­dar-los a ballar-la. Hem de tren­car amb el cos­tum de fer fora de la rot­llana aquells que s’hi incor­po­ren per pri­mera vegada i no ho fan del tot bé. Els hi hem de man­te­nir i ani­mar-los a per­fec­ci­o­nar la tècnica, perquè ningú neix ense­nyat. Hem de ser pro­ac­tius en tots els sen­tits. Un altre repte és con­ti­nuar tre­ba­llant perquè la sar­dana sigui con­si­de­rada patri­moni de la huma­ni­tat, un camí que se’ns està fent molt i molt llarg. Un ter­cer gran repte és que tin­gui més presència en els mit­jans de comu­ni­cació. I un quart, que hi hagi més pro­fes­si­o­na­lit­zació entre els mem­bres.
El ‘boom’ del rejo­ve­ni­ment dels inte­grants de les cobles no ha tin­gut tra­ducció en els balla­dors. Per què?
Ara s’ha estan­cat una mica. Tot i això, he de dir que fa cent anys ja es deia que la sar­dana moria perquè només la balla­ven vells. Crec que hi ha un moment a la vida –acos­tuma a coin­ci­dir amb una època en què tens certa edat i se t’ha aca­bat sor­tir de nit– en què tro­bes en la sar­dana un espai on con­ti­nuar dis­fru­tant del temps lliure. Un entre­te­ni­ment de cap de set­mana que també es pot allar­gar entre set­mana perquè ja estàs jubi­lat. Curi­o­sa­ment, aque­lla gent jove que creia que la sar­dana era una cosa de vells, després, quan ha tin­gut certa edat, ha garan­tit el relleu dels que han mar­xat. Per tant, la gent que balla sar­da­nes es va reno­vant.
No fem cas, doncs, als que la veuen morta i enter­rada d’aquí a pocs anys?
Res més lluny de la veri­tat! La sar­dana té corda llarga, i et diré més, hi ha una dada indis­cu­ti­ble: cada cop hi ha més balla­des i altres actes vin­cu­lats a la sar­dana. Ara mateix n’hi ha 3.000 a l’any! I això tenint en compte que de dilluns a dijous n’hi ha ben pocs de pro­gra­mats. Et pots tro­bar sense pro­ble­mes que en un mateix cap de set­mana hi hagi 25, 30 o fins i tot 50 acti­vi­tats sar­da­nis­tes al ter­ri­tori. Si la sar­dana fos a l’UCI, segur que no tindríem aquest esce­nari, sens dubte. I això que no hi ha públic, amb les dades a la mà, ho podríem dis­cu­tir.
Ini­ci­a­ti­ves com intro­duir les sar­da­nes a les esco­les no han tin­gut l’èxit espe­rat?
Encara falta temps per veure com evo­lu­ci­ona. La pandèmia ens ha pas­sat fac­tura i hi ha hagut can­vis que han afec­tat de ple l’estruc­tura dels cur­sets. Sense anar més lluny, la Dipu­tació de Girona feia ses­si­ons gratuïtes en mol­tes esco­les, però la veri­tat és que, quan aca­ba­ven, al cen­tre no hi havia gai­res resul­tats i no veies els infants a la plaça ballant sar­da­nes. Ara la mateixa Dipu­tació con­ti­nua ofe­rint l’apre­nen­tatge, però des de fa dos anys hi incor­pora el copa­ga­ment de manera simbòlica per fide­lit­zar els interes­sats. Encara és aviat per veure si pas­sar de la gratuïtat abso­luta i sense cap com­promís a la par­ti­ci­pació pagant un euro ha can­viat o no el pano­rama. De mica en mica, es va recu­pe­rant l’interès i més esco­les es van apun­tant als cur­sets. Fins a aquest any eren qua­tre ses­si­ons d’apre­nen­tatge i hem acon­se­guit que la Dipu­tació de Girona accepti allar­gar-les a sis.
Hi ha cul­tura tra­di­ci­o­nal més mimada pels mit­jans de comu­ni­cació?
És veri­tat que els mit­jans, i sobre­tot els públics, tenen un caràcter social de cor­retja de trans­missió de les tra­di­ci­ons d’un país i que ser pre­sent en la pro­gra­mació sem­pre és un avan­tatge. Si ens com­pa­rem amb els cas­te­llers, és cert que han tin­gut una pro­jecció molt forta, però perquè tenien mit­jans econòmics al dar­rere que els han aju­dat a fer-ho pos­si­ble, cosa que els sar­da­nis­tes no hem tin­gut. Que els mit­jans hau­rien d’haver apos­tat més per la sar­dana? Sí, però no en tenen tota la culpa i estem obli­gats a fer autocrítica. Fer un pro­grama de tele­visió, per exem­ple, és molt car i sense la pro­moció pri­vada d’una o diver­ses empre­ses al dar­rere és pràcti­ca­ment impos­si­ble. I, tot i això, tenim la sort de dis­po­sar de les aju­des de les admi­nis­tra­ci­ons, que sem­pre són molt ben­vin­gu­des. No sé si tinc raó o no, però jo poso la sar­dana al mateix nivell que la llen­gua. La llen­gua de Cata­lu­nya és el català i la dansa de Cata­lu­nya és la sar­dana i la música de cobla. Altres gèneres musi­cals es poden tro­bar arreu del món; de sar­dana, però, només en ter­ri­tori català. Si no la defen­sem nosal­tres, ja em diràs qui ho farà.
Com a enti­tat com­pro­mesa, vau posar en marxa un pro­to­col con­tra l’asset­ja­ment sexual. Què ho va moti­var?
El com­promís d’actuar amb la màxima cele­ri­tat si se’n detectés un cas. Malau­ra­da­ment, qual­se­vol enti­tat hi ha d’estar pre­pa­rada, hi cre­iem fer­ma­ment i cal dotar-nos dels ins­tru­ments neces­sa­ris. Actu­al­ment també estem tre­ba­llant en un altre pro­to­col per garan­tir la pari­tat i fomen­tar l’accés de dones a les cobles. No és fàcil, perquè per tra­dició o per cos­tum les dones no han tro­bat el seu lloc en aques­tes for­ma­ci­ons musi­cals, però això no ens atura i hem de tro­bar la fórmula de l’èxit.
Deia que el nome­na­ment de la sar­dana com a patri­moni imma­te­rial de la huma­ni­tat per part de la Unesco no acaba d’arri­bar...
Malau­ra­da­ment, després dels esforços ingents per pre­sen­tar la can­di­da­tura, no hem avançat gens. El fet de no ser un estat i pertànyer a Espa­nya sig­ni­fica adap­tar-se a les seves nor­mes i, quan li interessa, les can­via. Abans només calia que obtin­gues­sis el suport autonòmic perquè des de Madrid ele­ves­sin a la Unesco la petició. Ara s’han inven­tat que la can­di­da­tura que no pugui ser defen­sada per més d’una auto­no­mia ha de pas­sar a la cua. Això ens va pas­sar després de tres anys que no s’hagués mogut res! Tot i això, no hi vam pas renun­ciar i vam començar a tre­ba­llar per una altra banda. La sar­dana es balla també a Andorra i a la Cata­lu­nya del Nord, per tant vam posar en marxa una pro­posta de can­di­da­tura inter­na­ci­o­nal que vam creure que havia de lide­rar Andorra, perquè tant a França com a Espa­nya hi havia més com­petència. Però nosal­tres no som allà i és molt difícil pres­si­o­nar el govern andorrà fora de les seves fron­te­res. Si, a això, hi afe­gei­xes que una de les dues enti­tats de foment de la sar­dana del país ha ple­gat i l’altra ha dedi­cat tots els esforços a superar la pandèmia, doncs l’esce­nari no és el més ade­quat. Amb França també hem tin­gut con­tac­tes i molt bones parau­les, però de moment no s’ha mogut res. Con­ti­nu­a­rem empe­nyent Andorra perquè encapçali la petició i con­fiem que, si s’hi deci­deix, França també ho farà. Nosal­tres ja hem fet la feina que s’havia de fer. No renun­ciem a cap dels camins oberts, però som cons­ci­ents que hi ha molts entre­bancs difícils de superar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia