programació
Nous formats i molt cinema català a la nova programació de la Filmoteca
Isaki Lacuesta, Albert Serra, Jaime Rosales i Helena Lumbreras, entre els noms del primer semestre del 2025
Aquest any es tancarà amb uns 120.000 espectadors, 10.000 més que el 2023
Pablo La Parra, nou director de la Filmoteca de Catalunya des del juny passat, subratlla que “el cinema català serà present de forma destacada i transversal” en tota la programació del primer semestre del 2025. Ho ha afirmat ahir a la presentació de la programació de l’any que ve, que en lloc de ser anual es dividirà en tres parts: el primer semestre, l’estiu i la tardor. Acompanyat de la consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, Pablo La Parra també ha explicat va explicar que la Filmoteca acollirà nous formats com el cicle Afins, un focus en la trajectòria de diferents cineastes i el seu univers de referents i afinitats. També es faran sessions de curtmetratges, joies del propi arxiu de la Filmoteca i d’altres procedències i estrenes de noves digitalitzacions.
La presència catalana transversal al llarg del primer semestre del 2025 es concreta en diversos cicles. Helena Lumbreras (1935-1995), cineasta implicada en les lluites populars i el cinema col·lectiu, feminista i compromès, serà la primera protagonista d’Afins. El nou cicle Els Passos Dobles vol posar en valor, en paraules de Pablo La Parra, “el moment històric de reconeixement internacional del cinema català”. Convidarà cineastes catalans com Isaki Lacuesta, Albert Serra i la dissenyadora de so Amanda Villavieja a posar la seva obra en diàleg amb títols provinents d’altres filmografies.
L’actriu Teresa Gimpera, que va morir l’any passat; el film de Claudio Zulian Constel·lació Portabella i el de Jaime Rosales, Morlaix, són altres noms i títols catalans que tindran cabuda a la programació de la Filmoteca, que s’articula al voltant de dos eixos: la diversitat, amb una programació de clàssics i noms emergents que posa l’accent en la igualtat de gènere, i el diàleg entre films.
La mirada cap a l’exterior també és potent, en aquest primer semestre. Focus Argentina reivindica la riquesa del patrimoni i la creativitat contemporània del cinema argentí en un moment d’“amenaces polítiques” del nou govern ultradretà. Hi haurà cicles dedicats a l’actriu i cineasta sueca Mai Zetterling (amb motiu del centenari del seu naixement), els orígens de la comèdia nord-americana, el cineasta independent dels EUA Ira Sachs, Sam Peckinpah, Nicholas Ray, Dario Argento, el cineasta taiwanès Tsai Ming-Liang...
Recuperació de públic
La consellera Sònia Hernández Almodóvar ha destacat que el 2024 s’ha arribat als 115.617 espectadors, comptant fins divendres passat. Es calcula que, amb les sessions que queden fins a finals d’any, s’arribarà als 120.000 espectadors i se superarà en deu mil entrades el balanç del 2023. Hernández Almodóvar també destaca que la Filmoteca de Catalunya “és un equipament de referència reconegut en l’àmbit nacional i internacional”, situació que encara es consolidarà amb la Llei de la Filmoteca, que aviat entrarà i serà debatuda al Parlament.
El rècord d’espectadors de la Filmoteca de Catalunya el marca el 2018, amb 139.352 espectadors i una mitjana de 107,4 persones per projecció. Al 2024 se situa en 98,3. Els cicles amb més públic del 2024 han estat els dedicats a Agnès Varda i Alfred Hitchcock.