cultura
Mor David Lodge, un dels grans mestres de l’humor anglès
A banda de novel·les de ficció, també va escriure llibres de crítica literària, obres de teatre i guions televisius
L’escriptor David Lodge (Londres, 1935), conegut sobretot per les seves novel·les còmiques, va morir dimecres, dia 1, a l’edat de 89 anys. L’editorial anglesa Vintage n’ha lamentat la pèrdua i n’ha destacat “la contribució a la literatura, que va ser immensa”.
Doctorat en literatura anglesa, va exercir de professor a la Universitat de Birmingham durant gairebé tres dècades. L’any 1960 va publicar The Picturegores, la seva primera novel·la, i fins a la dècada dels vuitanta va anar compaginant la seva feina com a docent amb la d’escriptor. A partir d’aleshores va dedicar-se plenament a la literatura. En les seves ficcions sovint feia sàtira de la vida acadèmica en general i particularment, sobre les humanitats. Molts dels seus personatges eren catòlics i el catolicisme era també una de les seves principals temàtiques. Algunes de les obres que van tenir més èxit són: The British Museum is falling down (1965), How far can you go? i Paradise news (1991). Amb Small world: an academic romance (1984), va ser finalista al premi Booker, i la BBC el va convertir en una sèrie televisiva. Bona part del seu èxit va esdevenir a partir dels seus personatges hilarants i alhora versemblants, fet que el va dur a ser considerat un dels grans mestres de l’humor anglès. A banda de la ficció, també va escriure guions televisius, obres de teatre i llibres d’assaig com L’art de la ficció (1992), en el qual ensenya a escriure mostrant diverses tècniques literàries amb exemples il·lustratius de grans autors, i que va ser traduïda al català per La butxaca el 2010.
A finals dels noranta va ser nomenat cavaller de l’Orde de les Arts i les Lletres del ministeri de Cultura francès i posteriorment va ser reconegut pel govern britànic amb el títol de comandant de l’Orde de l’Imperi Britànic.