ART I TECNOLOGIA
Llum BCN es llença al carrer i convida Joan Fontcuberta i Isaki Lacuesta
El festival de creació i tecnologia vol absorbir millor els 240.000 visitants de l’any passat
Del 7 al 9 de febrer, es concentren 15 instal·lacions, 17 propostes de les escoles de disseny i l’OffLlum
La pròxima edició del Festival Llum BCN (7 al 9 de febrer, al Poblenou) tindrà més instal·lacions al carrer que mai. La iniciativa va acollir 240.000 visitants l’any passat. Per això, de les 15 instal·lacions, 11 es podran veure al carrer i estan pensades per absorbir el màxim de ràpid la gentada interessada. En aquest sentit, de les 4 instal·lacions que es fan en un espai intern (Dhub n’acull dues, pàrquing Simon i Muhba Oliva Artés), la del Rosa Tharrats al Dhub s’allarga sis setmanes per tal que el públic (majoritàriament local) pugui veure’l sense llargues esperes. Com que el festival no pot avançar l’horari, perquè necessita la foscor de la nit per a gaudir de les creacions lumíniques, les sessions de divendres i dissabte s’allargaran fins a la una de la matinada. Diumenges s’acabarà a les onze de la nit.
Llum BCN encara la 14a edició fent de nexe entre la tecnologia i la creativitat. La gran majoria de peces es tracten de treballs impulsats des del festival i per a llocs concrets. El repte és oferir material únic, incitant a creadors com Joan Fontcuberta, Isaki Lacuesta, Laura Clos (la Closca) O Anna Rierola a què indaguin amb la llum. Fontcuberta argumenta que la llum és imprescindible per a la fotografia. Ara ha decidit convidar a la intel·ligència artificial que transporti els espectadors al Gènesi. La instal·lació que es projectarà a la façana del Dhub reproduirà una selecció de vídeos que el ChatGPT ha relacionat cada versicle de la Bíblia. La veu de Joan Fontcuberta, a més, reproduirà la cita amb múltiples llengües gràcies a la intel·ligència artificial, propiciant un caos similar al de la Torre de Babel.
Laura Clos, escenògrafa i il·luminadora, proposa un viatge del micro al macro a través dels efectes que produiran uns vehicles a partir de llum, so i fum. Seran només 7 minuts d’un joc dramatúrgic en què els visitants percebran la sensació de “sobresaturació” de la ciutat.
Per la seva banda, el realitzador Isaki Lacuesta (premi Gaudí, dissabte, com a codirector per a Segundo Premio, resseguint la història de Los Planetas) a A fain retroative light/ Tènue llum retroactiva presentarà a l’edifici Oliva Artés del Muhba una peça que casa la imatge amb música electrònica. Segons la directora de Llum BCN, Maria Güell, es produeix una fusió entre “realitat i memòria”. La proposta d’Anna Rierola encendrà la Torre Glòries amb Okeanós, fent una invitació a la consciència ambiental. La instal·lació que està sis setmanes al Dhub és la de la dissenyadora Rosa Tharrats. Amb Fosfènica, indaga sobre la llum el coure i els teixits. CaboSanRoque treballa amb Studio Animal al pàrquing Simon: Trànsit transforma l’espai urbà d’una forma lúdica a partir dels llums d’un semàfor.
El festival incorpora fins a 17 propostes de les escoles de grau universitari d’art i disseny de la ciutat, i encara 11 treballs més a l’Off Llum que s’ubiquen en diferents espais del districte de Sant Martí. De fet, Closca ha agraït en la seva presentació que, abans de ser una de les 15 instal·lacions convidades, va tenir dues oportunitats per a presentar treballs dins dels centres on va estudiar. Això reflecteix molt bé la possibilitat de recerca i promoció de la creació local.
A Llum BCN, també hi ha propostes vingudes del Canadà com el Loop, una experiència immersiva inspirada en un zoòtrop o Impulse una peça que reinventa els parcs infantils en una experiència interactiva. A L’Auditori es podrà veure el treball de Mouawad i Laurier, reconeguts per les seves intervencions en espais com a la Biennal Immersiva de Venècia. O Daniel Rossa construirà un mapping a la façana de l’edifici RBA. Per a Güell, aquesta proposta ve a ser un site-specific per la singularitat de l’espai.