llibres
El català retrocedeix com a tria de lectura
El català va recuperar el 2024 el nivell de lectors habituals i ocasionals que tenia abans de la pandèmia a Catalunya, 8 de cada 10 persones. És la dada més positiva per la llengua que recull el darrer Baròmetre d’hàbits de lectura i compra de llibres a Espanya, segons el qual l’any passat van davallar els lectors de llibres que tenen el català com a idioma preferit fins al 26,8%, només un de cada quatre, segons informa Pau Cortina de l’Agència Catalana de Notícies. També es registra un descens dels que han comprat el seu darrer llibre en català, amb el percentatge més baix en els darrers cinc anys: un 25,6%.
En l’àmbit estatal, per primera vegada el percentatge de població que llegeix llibres en el temps lliure supera el 65% de la població, cosa que ja havia passat a Catalunya, on el 2024 es va arribar al 68,9%.
El Baròmetre de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya inclou altres dades sobre els hàbits lectors i de consum de llibres, com ara l’increment dels ciutadans de Catalunya que han comprat llibres no de text en l’últim any, amb independència de l’idioma, un percentatge (58%) que és deu punts més alt que el 2019. En aquest aspecte, Catalunya se situa a la banda alta del rànquing de comunitats autònomes. Pel que fa a la mitjana de llibres comprats per persona, en canvi, és de les més baixes de l’Estat, amb 7,7 títols l’any (la mitjana espanyola és de 8,5).
En la mateixa línia, també ha augmentat la lectura de llibres per oci, una vegada al trimestre, que continua sent més alta a Catalunya (68,9%) que al conjunt de l’Estat (65,5%), on això sí, per primera vegada se supera el 65% de la població lectora en el seu temps lliure.
Una de les bones notícies per al català és la constatació que creix la població que el té com a llengua habitual o ocasional de lectura, el 80%. Els anys 2020 i 2021, a causa de la pandèmia, es va disparar aquest indicador fins al 88%, però l’any passat va caure fins al 75%.
L’estudi es fixa en l’últim llibre adquirit i llegit, per separat, i en aquest aspecte hi ha un doble descens. D’una banda, del percentatge de persones que han llegit el darrer llibre en català, tan sols el 25,9%, pel 67,9% en castellà. Pel que fa a l’últim llibre comprat, la dada és una mica millor pel català, un 28,4%, però la davallada respecte a anys anteriors és més gran. El 2019 n’havia comprat gairebé el 35% de la població, i el 2022, el 40,7%.
Preguntats pels motius de no comprar el llibre en català, es percep una baixada dels qui el 2023 argumentaven que el títol no estava editat en aquest idioma, d’un 33,5% a un 19%, el 2024. La resposta majoritària és que “resulta més senzilla la lectura en castellà”, amb gairebé el 30%. Un 21% declara que no té preferència per cap llengua i les alterna.
El català com a idioma preferit de lectura de llibres ha patit un retrocés respecte al 2023 i a la resta d’anys des del 2019. Se situava entre el 36 i el 38% i ha caigut fins al 26,8%. En paral·lel han crescut fins al 66,6% els que tenen el castellà com a idioma preferit.
Dades generals a l’Estat
En clau estatal, l’informe constata que les dones llegeixen més que els homes en el seu temps lliure, un 71,7%, mentre que els homes un 59%.
Per edats, els més lectors són els joves de 14 a 24 anys (el 75,3% són lectors en temps d’oci, un 1,3% més que el 2023). I per nivell d’estudis, ho són els universitaris de manera aclaparadora, amb el 84,4%. Així i tot hi ha hagut una pujada percentual significativa de la població amb estudis primaris que llegeix, que són ja prop del 40% d’aquest col·lectiu.