música
Daniel Barenboim té Parkinson
El director d’orquestra i pianista argentí-israelià Daniel Barenboim ha anunciat que pateix Parkinson, però que així i tot té previst mantenir el màxim nombre possible dels seus compromisos professionals i que continuarà dirigint l’orquestra del Divan d’Orient i Occident, sempre que la seva salut ho permeti. Barenboim, de 82 anys, va haver de cancel·lar el novembre passat concerts a la Staatskapelle (l’orquestra de la Staatsoper Unter den Linden de Berlín) a causa de la seva malaltia.
“Sé que molta gent s’ha preocupat per la meva salut i m’ha emocionat molt el suport que he rebut els últims tres anys. Els vull comunicar que tinc la malaltia de Parkinson”, ha escrit Barenboim en un comunicat difós per la seva fundació i a les xarxes socials.
“L’orquestra del Divan d’Orient i Occident és la meva responsabilitat més important. Per mi és essencial garantir l’estabilitat i el desenvolupament de l’orquestra a llarg termini”, ha subratllat el director argentí-israelià. Per això, insisteix, continuarà dirigint l’orquestra fundada el 1999 juntament amb el crític i teòric literari i musical palestino-nord-americà Edward Said. La formació reuneix joves músics israelians, palestins i àrabs que toquen junts com a símbol que és possible l’entesa entre els pobles i les religions de l’Orient Mitjà.
Des del seu debut el 1967 a Londres amb la Philharmonia Orchestra, el dirigent nascut a Buenos Aires i que es va mudar a Israel amb els seus pares el 1952 ha estat sol·licitat per les principals orquestres del món. Entre el 1975 i el 1989 va ser director titular de l’Orquestra de París i, del 1991 al 2006, de l’Orquestra Simfònica de Chicago. Va debutar com a director d’òpera al Festival d’Edimburg el 1973. Del 1981 al 1999 va dirigir el Festival de Bayreuth. El 2007 va obrir una estreta col·laboració amb el Teatre alla Scala de Milà com a Mestre Scaligero. Del 2011 al 2014 va ser director musical d’aquest conegut teatre.
Barenboim ha rebut nombrosos guardons a favor de la pau, com el Premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia (2002) i el Premi de la Tolerància de l’Acadèmia Protestant de Tutzing (2002). Té quatre nacionalitats (argentina, israeliana, espanyola i palestina) i és el primer israelià a tenir passaport palestí.