art
A subhasta la primera versió del mític cartell d’Anís del Mono, el gran ‘hit’ de Ramon Casas
Els col·leccionistes van bojos per aconseguir els primers cartells de gran format d’Anís del Mono, dissenyat per Ramon Casas, que es van imprimir el 1898. El cas és que se’n va fer una tirada molt curta i se n’han conservat pocs perquè van tenir un ús efímer, ja que van ser concebuts per ser penjats als carrers. Dimarts que ve, dia 18, la sala en línia Setdart en posarà un a la venda, procedent d’una col·lecció particular, amb un preu de sortida de 15.000 euros.
Pertany a la versió de fons de color verd, amb la icònica manola i el simi que li serveix, amb un somriure maliciós, un got del licor. Casas en va concebre dues més, de versions, en blau i en groc, quan es va presentar al concurs de cartells per publicitar l’anís que produïa Vicenç Bosch a la seva fàbrica de Badalona. L’artista va ser guardonat amb el primer premi (el model del fons blau) i dos accèssits (el primer, per al de fons verd, que duia per lema Con una falda de percal planchá, el títol d’un xotis molt famós a l’època). Va ser un dels grans èxits de la seva carrera. Els models blau i verd van ser reproduïts a grans i a petites dimensions, mentre que el groc només es va fer de mida reduïda.
L’exemplar que se subhastarà dimarts que ve fa aquests imponents 218 x 111 cm amb què es va folrar l’espai públic al tombant de segle. El va editar la casa Henrich y Cia de Barcelona. Es va fer tan popular que es va anar imprimint fins al anys vint, però cap amb l’essència originals de la primera tirada.
El dia 18, Setdart dedicarà una sessió específica a cartells modernistes, en què s’oferiran altres joies buscades pels col·leccionistes, com ara l’obra anunciadora de Fulls de vida (1898), el llibre il·lustrat de Santiago Rusiñol, també dissenyada per ell. Té un valor estimat d’entre 15.000 i 16.000 euros.
I el mateix 18 de febrer, també a Setdart, sortirà a la venda més material del llegat inèdit d’Alexandre de Riquer conservat fins fa poc pels seus descendents, a Palma, part del qual el va adquirir el museu Reina Sofía en una subhasta anterior. En aquesta ocasió, irromp documentació de la tercera Exposició de Belles Arts i Indústries Artístiques de Barcelona, que es va celebrar el 1896. Es tracta de quatre imatges (preu de sortida entre 500 i 600 euros) fetes pel fotògraf Josep Serra de quatre dels setze cartells que es van presentar al concurs convocat per l’Ajuntament de Barcelona per difondre l’esdeveniment. Són dels artistes Xavier Gosé, Antoni Utrillo, Josep Pascó i Alexandre de Riquer. Aquest darrer va ser el guanyador del concurs, si bé la imatge que se subhastarà és d’una altra proposta seva que va ser descartada.
A propòsit de la subhasta, l’historiador de l’art Adrià Codina ha fet un estudi d’aquest concurs a partir del fons documental que en preserva el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i del material que Riquer va guardar al seu arxiu personal. El curiós del cas és que els setze projectes originals candidats estan actualment en parador desconegut i l’únic testimoni que en queda, doncs, són les imatges de Josep Serra. Tots es van exhibir al Palau de Belles Arts. “Junt amb el projecte, els artistes havien de presentar el pressupost per a la reproducció del seu cartell en cas d’esdevenir guanyador, tot indicant el cost de la impressió del primer miler d’exemplars i el cost dels milers posteriors”, precisa Codina. Riquer es comprometia a firmar un contracte amb Josep Thomas & Cia i a tirar els primers cartells de dos dels seus tres projectes a 1,26 pessetes el primer miler, i el segon miler a 0,8 pessetes. Un d’aquests va resultar ser el vencedor. “Està considerat el primer cartell modern català”, remarca l’estudiós.
Del fons que Riquer va deixar a Palma, la ciutat on va morir, Setdart també oferirà al millor postor fotografies personals desconegudes, com una del 1885 en què apareix junt amb la seva dona Dolores Palau González de Quijano (450 euros); el cartell que va gestar per a Solidaritat Catalana el 1906 (800 euros) i un conjunt de vuit plafons d’ex-libris (3.000 euros).