Cultura

"La decisió sobre Terribas i Sarsanedas és del tot meva"

Entrevista a Rosa Cullell, directora general de la CCMA

Des del pas­sat 25 d’abril, Rosa Cullell és la nova direc­tora gene­ral de la CCMA. En aquesta entre­vista, Cullell explica els seus objec­tius a curt i mitjà ter­mini.

S’ha aca­bat un llarg procés en el qual per pri­mer cop s’ha inten­tat des­po­li­tit­zar els mit­jans de comu­ni­cació públics. Creu que s’ha acon­se­guit?
Anem pel camí d’acon­se­guir-ho. Por­tem uns mesos com­pli­cats i en la nova etapa que ini­ciem hem d’obli­dar aquests mesos i posar-nos a tre­ba­llar amb tran­quil·litat i sense aquest focus cons­tant. S’ha fet una llei que busca la plu­ra­li­tat en els mit­jans públics i que els nome­na­ments es facin per la pro­fes­si­o­na­li­tat. És un pas enda­vant impor­tantíssim, però quan s’ini­cien nous pro­ce­di­ments la vida al prin­cipi no és necessària­ment fàcil.

És una llei que ha tri­gat nou anys a con­cre­tar-se...
Però té molt de mèrit que s’hagi acon­se­guit...

Sí, però, fins a quin punt els par­tits han influït en la pro­posta que vostè ha pre­sen­tat al con­sell de govern per a direc­tors de TV3 i Cata­lu­nya Ràdio?
La decisió és abso­lu­ta­ment meva i jo he deci­dit les per­so­nes que crec que són les millors per acom­pa­nyar-me en aquesta etapa.

Què ha valo­rat de Ter­ri­bas i Sar­sa­ne­das?
Ningú no és per­fecte i ningú ho té tot. He pen­sat que siguem com­ple­men­ta­ris. Els he valo­rat molts anys de pro­fessió periodística: en el pri­mer cas una experiència molt impor­tant, una capa­ci­tat de tre­ball molt gran i una gran intel·ligència i en el segon cas tot això i la seva capa­ci­tat de des­en­ca­llar coses. També, amb ell, volia tren­car amb la idea que el fet que arribi un nou direc­tor gene­ral sig­ni­fi­qui que es canviï a tot­hom.

No creu que tots els noms que han arri­bat a sor­tir debi­li­ten aquest inici?
Ens ha esgo­tat una mica, però hem estat capaços de posar interès perquè el procés acabés bé. I això ens reforça.

No sem­bla que el nou model satis­faci la pro­fessió, que s’ha mos­trat crítica des del Col·legi de Peri­o­dis­tes i el CAC fins als comitès pro­fes­si­o­nals.
Cal dir-los que s’han aca­bat 25 anys d’una gran cor­po­ració de mit­jans públics i que farem un esforç pro­fes­si­o­nal perquè l’audiència es quedi amb nosal­tres. Volem que el mis­satge que surti dels mit­jans sigui creïble. El camí no ha estat fàcil però això no vol dir que el final no sigui el millor.

Vostè insis­teix en la cre­di­bi­li­tat i en la nova etapa. Ara a tot ple­gat se li ha de donar forma en el comitè de direcció amb els direc­tors de TV3 i Cata­lu­nya Ràdio. Qui­nes són les pri­o­ri­tats?
La meva pri­o­ri­tat és tan­car la pro­gra­mació de la pròxima tem­po­rada.

¿La pro­gra­mació d’estiu de Tele­visió de Cata­lu­nya ja està defi­nida?
Hem d’aca­bar de tan­car una sèrie de peces i aquest dilluns ja hem que­dat amb el fins ara direc­tor, Fran­cesc Escri­bano, i la nova direc­tora per fer una tran­sició sen­sata.

Aquests són els objec­tius a curt ter­mini. Però n’hi ha d’haver a mitjà i a llarg ter­mini. Com recu­pe­rar la pèrdua d’audiència, fer front a la pressió de l’oferta pri­vada en català o en cas­tellà...
La frag­men­tació d’audiència ha arri­bat per que­dar-se. I a això ens hem d’acos­tu­mar i hem de llui­tar per obte­nir les millors audiències. Però pot­ser l’audiència que hem d’acon­se­guir serà a través de més canals que els actu­als. L’incre­ment de canals serà molt ràpid i hem de pen­sar en una cor­po­ració amb els millors con­tin­guts que arri­bin amb la quan­ti­tat més gran de canals que puguem tro­bar.

La tele­visió pública sem­bla més esta­ble. Però a la ràdio ¿hi pre­veu grans can­vis entre els noms històrics?
Ho par­la­rem en equip, però també hem de ser capaços de reno­var les coses abans que la gent esti­gui esgo­tada. De vega­des sem­bla que un pro­fes­si­o­nal només pugui fer una cosa. Cal dei­xar que et pro­po­sin altres coses. Fer aflo­rar el talent.

Està d’acord que en el període ante­rior a Sar­sa­ne­das es va pro­duir una certa fuita de cer­vells?
Sí, també és cert que van sor­gir nous mit­jans. Hem d’inten­tar rete­nir gent bona perquè no se’n vagi i de crear nou talent i, els que mar­xin, que puguin tor­nar per fer una altra cosa.

Telegràfica­ment, li dema­naré l’opinió sobre algu­nes qüesti­ons: què en pensa de l’equi­pa­ració de sous entre els tre­ba­lla­dors de TV3 i Cata­lu­nya Ràdio?
Vull sen­tir pri­mer la nova direc­tora de gestió i recur­sos. Però no hauríem de bar­re­jar els marcs pro­fes­si­o­nals i els marcs labo­rals.

Blocs elec­to­rals.
Em costa enten­dre que hi hagi blocs i que les coses no esti­guin mesu­ra­des sim­ple­ment perquè són interes­sants. No vinc del món de la política.

Cànon per veure la tele­visió.
No hi estem acos­tu­mats, com els anglo­sa­xons. No deses­timo aquesta pos­si­bi­li­tat, però només si fem una tele­visió de moltíssima qua­li­tat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.