cinema / aventures
Guillem Tell, un símbol de resistència encara vigent
El cineasta nord-irlandès Nick Hamm es va basar en l’obra de teatre escrita fa més de 200 anys per l’autor alemany Friedrich von Schiller per escriure el guió de Guillermo Tell , film d’aventures sobre l’heroi suís que arriba avui als cinemes després de passar pels festivals de Toronto i Màlaga. Relata la coneguda llegenda del camperol suís que va haver de disparar amb la seva ballesta a una poma damunt del cap del seu propi fill, des de 50 passes de distància, per haver-se resistit a l’autoritat de l’emperador austríac. No hi ha proves documentals que Guillem Tell existís, però el context és ben real: el cantó suís d’Uri es va revoltar els segles XIII i XIV contra l’expansió de l’imperi dels Habsburg cap als Alps i es va aliar amb dos cantons més en el que va acabar essent l’embrió de la confederació helvètica actual.
Heroi d’actualitat
Nick Hamm (El enviado, White lines) estava escrivint el guió d’aquesta pel·lícula quan Rússia va envair Ucraïna. “Em van sorprendre els paral·lelismes que existien entre l’obra de Schiller, escrita el 1804, i el que escoltava a la ràdio; encara té la mateixa ressonància avui.” Però el principal objectiu d’aquesta producció de Gran Bretanya, Itàlia i Suïssa és entretenir, segons va subratllar Nick Hamm a Toronto: “A vegades els cineastes obliden que fan pel·lícules per a un públic. Necessitem tornar a explicar històries que siguin fonamentalment entretingudes al cinema.”
Inspirada en les grans produccions èpiques dels anys cinquanta i seixanta, però realitzada amb un pressupost molt més limitat, Guillermo Tell relata la revolta contra els austríacs d’un exsoldat i pagès dels Alps, i d’altres camperols i nobles. L’actor danès Claes Bang interpreta Tell, i l’elenc del film, rodat en versió original anglesa, inclou Ben Kingsley i Jonathan Pryce. La pel·lícula és lluny del cinema d’autor, malgrat ser presentat en festivals, i va sorprendre algun espectador de Màlaga per la violència de les seves imatges.