TEATRE
Estrena’t al territori transforma el ‘Jaume I’ de Serafí Pitarra en un musical provocador
La tercera edició d’un projecte que col·laboren les sales comercials de fora de Barcelona amplia fins a cinc el nombre de produccions
Cultura destinara 36.000 euros a aquest circuit del Pla d’Impuls del teatre
Estrena’t al territori ha triat cinc projectes d’entre les 83 propostes presentades. Són peces que promouen la creació emergent fora de Barcelona. Per exemple, a la Trono (Tarragona) es presentarà Lo de Jaume I, amb la que debuta el grup de teatre musical Al Cel Cia: reversiona el text de Serafí Pitarra Don Jaume el Conqueridor en un musical delirant en què l’extrema dreta invoca al monarca per guanyar la presidència de la Generalitat i, posteriorment, la corona catalanoaragonesa. També un efecte màgic serà el que proposen els d’Application rejected (que tenen la mentoria de l’Aurora d’Igualada): A Hora bruixa transformaran les bruixes de Macbeth en personatges que aixequen revolucions feministes fins a l’actualitat, en un muntatge en format de concert punk; La Desesperada ha pogut treure del calaix (on reposava des de feia cinc anys) Nosaltres, mortals un teatre documental sobre la vida de les dones a les presons des d’avui fins a remuntar-se al segle XVII. Serà una obra que es prepararà a la Sala Mercantil de Balaguer. A La Planeta, estrenaran el primer text professional d’Alex Castro: Un paradís a la frontera ficciona l’estampida de les 800 persones que van haver de sortir del marcoprostíbul de la Jonquera el Cap d’Any del 2012. I, finalment, Che fai tu, luna , in ciel és una proposta de teatre familiar amb una escena immersiva on el públic entrarà en una casa amb habitacions per reviure la història d’un globus que vol arribar a la lluna. La residència i mentoria la faran amb l’assessorament de la companyia de Teatre Nu, a Sant Martí de Tous.
La setmana del 10 al 16 de novembre els cinc títols voltaran per les cinc sales: Serà el colofó d’una producció que haurà tingut espais de residència anteriors i que es vincularan en cada una de les sales. Fins ara, la companyia guanyadora rebia una càpsula d’assessorament de cada una de les sales i, ara, el procés serà molt més orgànic amb les sales privades guiant a cada un dels projectes.
El Departament de Cultura va aportar 6.000 euros a la primera edició de l’Estrena’t al territori. En aquesta tercera edició n’aboca sis copes més: 36.000 euros. Entenen que la proposta respon molt bé a les demandes detectades pel sector i que s’estan corregint a través del Pla d’impuls del teatre (2023-2026). Per a Castro, és una molt bona notícia que Barcelona “deixi de ser l’origen de les produccions i passi a ser una destinació més”. El festival RBLS, a Barcelona, per exemple, ja té emparaulada una funció de L’hora bruixa per a la tardor vinent.