COMUNICACIÓ
El canal betevé és el que dedica més atenció a la cultura en català, i TVE, el que menys
L’informe del CAC destaca que TV3 és el que dona més difusió a la música cantada en català
TV3 és l’únic mitjà en què la música cantada en català és la que domina en la informació musical, segons un informe elaborat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i recollit per l’ACN. L’organisme afirma que les notícies sobre música emeses a les principals ràdios i televisions de Catalunya durant l’any 2024 van ser majoritàriament sobre artistes catalans i referides a cançons cantades preferentment en la seva llengua. En canvi, la delegació de TVE a Catalunya, també segons el CAC, dona prioritat als intèrprets catalans que fan servir el castellà en les seves lletres.
L’informe La cultura a la televisió i a la ràdio lineals: veus i continguts. Any 2024 conclou que la cultura catalana va ser majoritària tant als informatius com a la resta de la programació. Els mitjans analitzats han estat els generalistes TV3, TVE Catalunya, betevé, Catalunya Ràdio i RAC1, així com el canal dedicat a la cultura i el coneixement de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el 33.
La cultura catalana va ser la predominant en les informacions sobre cultura, i va ocupar des del 75,9% a betevé fins al 65% a TVE Catalunya. En el cas de TV3, el percentatge va ser d’un valor intermedi (73,9%). Si només es consideren les manifestacions culturals més clàssiques (música o cinema, però no gastronomia o tradicions), les xifres són més baixes: el màxim percentatge el continua tenint betevé, amb el 74,1%, i el mínim, TVE Catalunya, amb el 53,9%.
Pel que fa als informatius, la presència de la cultura en sentit ampli (és a dir, incloent-hi la gastronomia, les tradicions i altres manifestacions) es va situar entre el 12,3% a betevé i el 6,5% a RAC1. TV3 es va situar de nou en una posició intermèdia, amb el 10,1%. Si es considera la resta de la programació, el temps dedicat a la cultura també va estar liderat per betevé, amb el 39,7%, mentre que el mínim es va registrar a TVE Catalunya (10%).
La difusió d’obres i la cobertura d’esdeveniments culturals van ser les dues temàtiques que van sumar més temps de notícies en tots els mitjans analitzats. La música va ser, segons el cas, la primera disciplina o la segona amb més protagonisme a tots els mitjans analitzats, i l’única que va obtenir una presència almenys d’una quarta part del temps dels noticiaris en tots els casos.
Pel que fa a les altres disciplines, el món del cinema i l’audiovisual va ser el que va concentrar més temps en els informatius de tres dels cinc mitjans analitzats. En tercer lloc, es van situar les arts plàstiques, seguides, en el quart, per la literatura.