fotografia
La imatge d’un nen de Gaza mutilat, foto de l’any
La fotògrafa palestina Samar Abu Elouf ha guanyat el World Press Photo de l’Any amb el retrat Mahmoud Ajjour, nou anys, un nen que va resultar greument ferit mentre fugia d’un atac israelià a Gaza. La imatge va ser presa per a The New York Times. Samar Abu Elouf va ser evacuada de Gaza el desembre de 2023. Actualment, resideix en el mateix complex d’apartaments que Mahmoud Ajjour, a Doha, on ha fotografiat alguns dels pocs gazians ferits que, igual que Mahmoud, han aconseguit sortir de Gaza per a rebre tractament.
El març de 2024, Mahmoud Ajjour tornava enrere per a encoratjar la seva família a continuar endavant quan una explosió li va tallar els braços. La família va ser evacuada a Qatar, on, després de rebre tractament mèdic, Mahmoud està aprenent a jugar amb el seu telèfon, a escriure i a obrir portes amb els peus.
El somni de Mahmoud és rebre unes pròtesis i viure com qualsevol altre nen. La guerra a Gaza s’ha cobrat un nombre excessivament elevat de víctimes entre la població infantil. Nacions Unides calcula que, el desembre de 2024, Gaza comptava amb el nombre més gran de nens amputats per càpita de tot el món.
La directora executiva de World Press Photo, Joumana El Zein Khoury, ha declarat: “És una imatge discreta que parla alt i clar. Explica la història d’un nen, però també d’una guerra l’impacte de la qual afectarà diverses generacions”.
A més de la fotografia guanyadora, el World Press Photo 2025 ha anunciat dos finalistes: John Moore, amb Creuar de nit, una fotografia sobre migració xinesa entre Mèxic i els Estats Units, i Musuk Nolte, amb Sequera a l’Amazones, sobre les conseqüències de l’escassetat d’aigua en el major bosc tropical del món.
La Fundació Photographic Social Vision de Barcelona organitzarà, per vint-i-unè any consecutiu, l’exposició World Press Photo 2025 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). La mostra de fotoperiodisme i fotografia documental més prestigiosa del món es podrà visitar del 7 de novembre al 14 de desembre i inclourà tots els treballs guanyadors del concurs.
Entre els 42 guanyadors regionals, el World Press Photo ha distingit un fotògraf català i un d’espanyol: Samuel Nacar (Barcelona, 1992), amb un World Press Photo 2025 en la categoria de Reportatge Gràfic de la regió Àsia Occidental, Central i del Sud, amb Les ombres ja tenen nom, un projecte sobre supervivents de les presons de Síria que relaten les tortures que van viure durant el règim de l’expresident Bashar al-Asad, i Luis Tato (Ciudad Real), amb un World Press Photo 2025 en la categoria de Reportatge Gràfic de la regió d’Àfrica, amb Revolta juvenil a Kenya, sobre les protestes a Kenya desencadenades per la pujada d’impostos i motivades per les dificultats econòmiques, la corrupció, la brutalitat policial i la desconfiança en la classe política.