ART
Susanna Portell rep el premi a la crítica d’art de l’ACCA
El Mume, Lola Lasurt, les exposicions de Mari Chordà i Suzanne Valadon, i el projecte de Francesc Ruiz per a l’ACVIC també han estat reconeguts
La historiadora i crítica d’art de la revista L’Avenç Susanna Portell ha rebut aquest dijous el premi a la crítica d’art per “l’acurada documentació i sensibilitat amb què transmet els projectes expositius que ressenya”, en la festa de lliurament de la 41a edició dels Premis de l’Associació Catalana de Crítica d’Art (ACCA), celebrada a l’auditori Meier del Macba. La comissió encarregada de proposar les candidatures ha destacat la seva “escriptura intimista, que l’allunya tant del formalisme acadèmic com de la mera divulgació”, i la calidesa amb què transmet la seva vivència de l’art “des de dins”.
El premi a la recerca ha estat per a Lola Lasurt, pel projecte d’investigació experimental Heliofilia, presentat a l’espai de La Ricarda, per “la seva capacitat d’activar la memòria d’un espai icònic a través del llenguatge contemporani, amb una sofisticació conceptual i una integració harmoniosa entre art, arquitectura i experiència sensorial”. El premi al comissariat d’art contemporani ha estat per a l’exposició Mari Chordà... i moltes altres coses, a cura de Teresa Grandas, que es va poder veure al Museu d’Art Modern de Tarragona i al Macba, per “la reivindicació d’una artista, escriptora i activista social injustament relegada”, i per “la col·laboració poc freqüent” entre un museu de capçalera i un de la perifèria. Suzanne Valadon. Una epopeia moderna, de la qual van tenir cura Eduard Vallès i Philip-Dennis Cate per al Museu Nacional d’Art de Catalunya, s’ha endut el premi al comissariat de caire històric, per haver ajudat a redescobrir una artista oblidada i per la repercussió internacional del projecte, al qual també han contribuït el Centre Pompidou-Metz i el Musée d’Art de Nantes.
Pel que fa al premi per a projectes i iniciatives artístiques, se l’ha endut 3 mesos, 3 setmanes, 3 dies, el treball de Francesc Ruiz per a l’ACVIC Centre d’Arts Contemporànies de Vic, per la seva “investigació visual sobre l’explotació animal i la indústria càrnia i oferir una mirada crítica a la realitat econòmica i mediambiental de la plana de Vic”. Finalment, el premi als espais d’art ha estat per al Museu Memorial de l’Exili (Mume) de la Jonquera, que des de la seva inauguració, el 2007, ha inclòs “propostes d’art contemporani que aborden els exilis des d’una perspectiva conceptual àmplia i actual”.
Els Premis ACCA reconeixen cada any el treball en el món de l’art a Catalunya a partir de les trenta candidatures, sis per a cada categoria, proposades per una comissió d’experts els membres de la qual varien en cada edició. Els guanyadors els decideixen per votació els mateixos socis de l’ACCA, és a dir, persones de tot Catalunya que també es dediquen a la crítica, el comissariat i la investigació.