història
Una exposició immersiva a Barcelona transporta els visitants al Titanic
La mostra, que inclou més de 200 objectes originals recuperats del lloc del naufragi, es podrà visitar a l’Espai Inmersa de Barcelona fins al 28 de setembre
Uns 200 objectes originals, recuperats a gairebé 3.000 metres de profunditat, o recreacions de cabines i espais originals formen part de l’exposició Titanic-The Official Exhibition. El viatge continua, que s’ha estrenat avui a Barcelona.
El fanal de capçalera del pal de proa del vaixell, un telègraf, una ampolla de xampany o un anell de filigranes amb diamants són algunes peces d’aquesta proposta, que també “reconstrueix les històries humanes” dels passatgers amb l’objectiu de transportar els visitants fins a l’abril del 1912 quan el transatlàntic va iniciar el seu “primer i tràgic viatge”.
Com informa l’agència EFE, en 3.000 metres quadrats del nou espai Immersa, al barri del Poblenou, es busca oferir al públic “una mirada profunda i emocional a través d’una combinació d’història, tecnologia i art immersiu” sobre uns fets infortunats.
També es poden veure unes cartes de pòquer trobades entre els efectes personals d’un passatger, uns binoculars de la marca francesa Lemaire, així com una bossa de malla de plata per a vestits de nit.
També hi ha una tetera de plata del restaurant À la Carte, de primera classe, una jaqueta amb patró Prince of Wales, símbol de l’elegància de l’època, un logòmetre –instrument utilitzat per calcular la velocitat i distància navegada durant una travessia– i unes partitures musicals.
Es tracta d’una coproducció de Layers of Reality (Barcelona), Proactiv Entertainment i Exhibition Hub, amb la col·laboració de RMS Titanic, Inc, l’única entitat amb autorització legal per recuperar objectes del vaixell, i E/M Group, especialitzada en exposicions culturals i científiques, l’exposició inclou una pel·lícula immersiva sobre les últimes hores del Titanic i una sala de realitat virtual en la qual “explorar durant 14 minuts l’estat actual del vaixell submergit”.
La presidenta i directora de col·leccions d’RMST, Tomasina Ray, remarca que és la “primera vegada que els veritables objectes procedents directament del Titanic arriben a Barcelona, tots recuperats del lloc del naufragi i conservats amb gran cura”.
Al seu judici, cadascuna de les peces “explica tota la història del vaixell, des de la construcció a l’experiència dels passatgers i la tripulació a bord, així com la violència de l’enfonsament i les dècades al fons de l’oceà”. Ray espera que tot això permeti a les persones “establir una connexió autèntica amb la història del Titanic”.
Des de l’any 1987, RMST, que va rebre els drets de salvament sobre el naufragi i és l’única empresa autoritzada per llei a recuperar objectes allà, n’ha aconseguit i conservat més de 5.500.
L’exposició estarà oberta de dilluns a la tarda fins a diumenge. Els dimarts i els dimecres, entre les 10 i les 12 h es dedicaran a escolars i la durada recomanada per a la visita és d’una hora.