ART
Ingrid Guardiola defensa la cultura com un llegat en el comiat del Bòlit
Ingrid Guardiola, directora del Bòlit des del 2021, ha fet balanç aquest divendres dels quatre anys al capdavant del centre d’art contemporani de Girona remarcant la satisfacció per haver pogut tirar endavant totes les propostes que havia presentat en el seu projecte, agraint el suport de “l’impressionant equip de dones” que l’ha acompanyada (“malgrat que no solen sortir a la memòria estadística”, ha dit) i remarcant, sobretot, la continuïtat d’un centre d’art que sempre ha pensat obert a tothom i fet “a peu de carrer”. “La cultura viu dels relats, i és important transferir-los als que venen per tal de construir un llegat, amb els encerts i els errors”, ha declarat tenint present la crítica als entrebancs burocràtics que entorpeixen la gestió de la cultura. “Espero que aquestes feixugues estructures administratives d’aquí a poc siguin obsoletes”, ha comentat, i ha afegit que “malgrat tot, no hem renunciat a res, i encara menys a l’amor a l’art i a la vida”. Els equilibris “entre la burocràcia i la incertesa pressupostària” inspiren el títol del llibre amb què Guardiola s’acomiada, Marge de maniobra, un assaig que serveix tant de balanç com de testimoni i reflexió.
En la mateixa línia, ha defensat “l’alta qualitat” de les activitats i exposicions programades durant aquest cicle que ara tanca (deixarà la direcció el 30 d’abril) i la convicció que “les idees poden ser molt potents amb independència de l’escala econòmica”. Al contrari del mercat de l’art, que a vegades “potencia obres de nova creació que no tenen res a veure amb res”, Ingrid Guardiola ha continuat defensant el risc, la mirada històrica (“m’interessa fer del passat un terreny fèrtil i inacabat, i no deixar-me enlluernar pel presentisme”), l’atenció territorial (“has de saber on arreles per tenir una millor perspectiva”) i les exposicions col·lectives, que entén com un treball col·laboratiu en què “tot projecte és una hipòtesi”, una manera de reflexionar amb els altres de manera assagística.
Els representants de les tres institucions que sostenen el Bòlit, el regidor de Cultura, Quim Ayats; el diputat Jordi Camps, i el director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Xavier Fina, van agrair la seva labor, i aquest darrer, en subratllar que “el Bòlit és un referent del sistema nacional d’espais d’arts visuals”, va apuntar que durant el seu mandat Ingrid Guardiola l’havia convertit en un “centre d’autora, però sempre amb voluntat de generar un discurs col·lectiu”.
El proper director del Bòlit es coneixerà a mitjan maig, un cop es resolgui l’última fase de selecció, en què ja només queden dos candidats, Oriol Fontdevila i Jordi Armengol, després de la renúncia a mig procés d’Aïda Boix.