art
Marc Larré subverteix l’escultura clàssica
El Centre Cultural La Mercè de Girona inaugurarà dimecres que ve dia 7 l’exposició Mènsula, columna, capitell, de l’artista barceloní Marc Larré (1978). Es tracta d’una proposta que es podrà visitar fins al 19 de juliol i que ha estat coorganitzada per la Fundació Vila Casas i el mateix centre cultural.
Amb una mirada radicalment contemporània, Larré proposa una relectura crítica de la tradició escultòrica occidental, trencant amb la rigidesa del cànon per explorar formes, materials i significats que fugen del monumentalisme clàssic. En lloc de marbre i bronze, l’artista opta per fang, làtex i guix, materials històricament considerats menors, però amb un enorme potencial poètic, regenerador i polític.
Mènsula, columna, capitell, referències arquitectòniques carregades de simbolisme i jerarquia, no només proposa una dissecció formal d’aquests elements, sinó que els subverteix per oferir-ne una nova lectura, més propera als gestos quotidians, al pas del temps i a la sensibilitat dels cossos. Larré concep la seva obra com una mena de placa sensible, capaç de registrar el contacte amb l’entorn, les friccions dels cossos i les empremtes dels qui la transiten. El resultat és un conjunt d’escultures i instal·lacions que qüestionen el concepte de patrimoni com a element immutable i perpetu, i en canvi el conceben com una matèria viva, porosa i permeable.
L’obra de Marc Larré ha destacat per la seva capacitat d’articular una mirada crítica envers la institució del monument i la seva funció com a eina de construcció de relats de poder. En aquesta exposició, aquest qüestionament es fa visible a través de la tria de materials, però també de les tècniques: còpies en guix i làtex, petjades sobre la sorra, empremtes que esdevenen rastres d’una memòria no hegemònica.
Com assenyala Natàlia Chocarro, comissària de la mostra, Mènsula, columna, capitell construeix “un recorregut que va des de l’arquitectura més simbòlica fins al gest vinculat al rastre més humil, dilatant els límits de l’escultòric per incloure-hi, també, allò que és permeable al temps i a l’espai”.
L’acte inaugural al Centre Cultural La Mercè inclourà una visita comentada per part del mateix autor. La jornada servirà com a espai de trobada entre l’artista, la comissària i el públic, en un ambient pensat per dialogar sobre els reptes i les potencialitats de l’escultura contemporània.