música
El Liceu entra a l’univers sonor de Debussy i Ravel per homenatjar Ricard Viñes
El Gran Teatre del Liceu presenta el pròxim 4 de maig Una nit a París amb Debussy i Ravel, un concert que se celebra en el marc de l’Any Ricard Viñes, impulsat per la Generalitat, i que també commemora el 150è aniversari del naixement de Maurice Ravel.
La vetllada comptarà amb la participació del prestigiós pianista Javier Perianes, el Cor del Liceu sota la direcció de Pablo Assante, el Cor de la Polifònica de Puig-Reig dirigit per Emmanuel Niubó i Josep Pons al capdavant de l’Orquestra, en un programa que explora la subtilesa i la riquesa expressiva de la música impressionista.
A través d’un repertori que recrea atmosferes, estats d’ànim i escenes fugaces amb una gran sofisticació tímbrica, el concert proposa un viatge sonor per l’univers de Debussy i Ravel, dues figures essencials de la música francesa de finals del segle XIX i inicis del XX. Debussy hi aporta la seva capacitat evocadora i onírica, mentre que Ravel hi afegeix una escriptura més formal, d’un gran refinament i mestria orquestral.
El tàndem artístic format per Perianes i Pons dona forma a un diàleg entre dos compositors fonamentals en el desenvolupament del llenguatge musical modern, en una sessió on la intel·ligència formal i l’expressivitat més profunda conviuen en un equilibri precís.
Aquest concert també ret homenatge a Ricard Viñes, un dels pianistes catalans més influents del seu temps i gran impulsor de l’obra de Debussy i Ravel, amb qui va mantenir una estreta relació artística i personal.
Nascut a Lleida el 1875, Ricard Viñes va ser un pianista de talent extraordinari i un gran impulsor de la música del seu temps. Va desenvolupar la seva carrera com a pianista a París, on es va convertir en una figura clau de l’avantguarda artística i musical europea. A més d’una brillant trajectòria com a intèrpret, Viñes va destacar com a difusor del repertori pianístic contemporani i com a mentor de nombrosos artistes espanyols i llatinoamericans que s’instal·laven a la capital francesa.
La seva relació amb Ravel i Debussy va ser especialment significativa, sent Viñes el responsable de les estrenes mundials i de la difusió de gran part de l’obra dels dos compositors francesos. Amb Ravel, amb qui compartia edat i sensibilitats artístiques, va establir una estreta amistat: el compositor li va dedicar obres com Menuet antique (la primera obra de Ravel que s’estrena en públic) i Oiseaux tristes (de la sèrie Miroirs). Amb Debussy, Viñes no només va ser un col·laborador habitual, sinó també el seu pianista de referència, arribant a estrenar moltes de les seves obres i sent l’únic músic contemporani a qui Debussy va dedicar una peça: Poissons d’or.
La generositat de Viñes amb el seu amic íntim Maurice Ravel, estrenant-li Menuet antique, va suposar un punt d’inflexió. El que havia de ser una prometedora, però convencional, carrera pròpia d’un pianista virtuós, va virar cap a altres territoris: els del compromís amb els nous llenguatges musicals. Després de Menuet antique, seguirien les estrenes de la major part de les obres per a piano de Ravel; poc després faria el mateix amb Debussy i continuaria amb idèntica tenacitat amb desenes d’altres compositors que maldaven per transformar el llenguatge musical durant el primer terç del segle XX.