música
L’Auditori s’encomana als Renaixements musicals en la nova temporada
La temporada 2025-2026 de L’Auditori i el Museu de la Música estarà travessada pel concepte de Renaixements. La programació girarà entorn dels constants nous inicis de la música al llarg de la història, ja sigui fruit de transformacions socials, la voluntat d’obrir nous camins o de trencar amb tradicions passades. Inclou prop de 500 concerts, 6 festivals, 15 cicles, 26 estrenes, 65 obres patrimonials i 9 encàrrecs. Es tracta, a més, de la darrera temporada de Robert Brufau com a director de l’equipament, sis temporades després que ocupés el càrrec, però gairebé divuits anys més tard del seu inici professional a L’Auditori.
L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), amb Ludovic Morlot com a director titular per quart any, inaugurarà la temporada amb la Novena de Beethoven. L’OBC es farà acompanyar de grans figures del violí com Alena Baeva, Sergey Khachatryan, James Ehnes o Agustin Hadelich; del violoncel com Kian Soltani i Pablo Ferrández; i del piano com Josep Colom, Denis Kozhukin o Pierre-Laurent Aimard. Destaquen les visites dels directors d’orquestra Louis Langrée, Eun Sun Kim, Thomas Sondergard, Matthias Pintscher, Juanjo Mena i, fins i tot, del llegendari violinista Leonidas Kavakos, ara a la batuta. Serà la segona i darrera temporada de la Stephanie Childress com a principal directora convidada.
La Banda Municipal de Barcelona celebra els seus 140 anys d’història amb una temporada plena de moments especials. El punt àlgid serà el concert commemoratiu de l’1 de març de 2026, en què compartirà escenari amb l’Escolania de Montserrat, una trobada històrica de dues de les institucions centenàries més importants del país.
L’Auditori acollirà, en coproducció amb Ibercamera, sis concerts amb formacions de primeríssim ordre com l’Orquestra Simfònica de la Radio de Frankfurt, l’Orquestra Gurzenich de Colònia, la West-Eastern Divan Orchestra o l’Orchestra della Svizzera Italiana, i figures com Teodor Currentzis o Trevor Pinnock. Conjuntament amb BCN Clàssics, n’acull quatre més, entre els quals destaca el 90è aniversari de Zubin Mehta, en presència del mateix director i Gustavo Dudamel amb la Sinfónica Nacional Juvenil de Venezuela.
Fins a 36 compositors i compositores catalans formen part de la programació de L’Auditori de la temporada 2025-2026. Als històrics Albéniz, Casals, Gerhard, Granados, Garreta, Toldrà, Mompou o Leonora Milà, s’hi sumen els autors contemporanis Hèctor Parra, Joan Díaz, Helena Cánovas, Joan Magrané, Salvador Brotons, Albert Guinovart o Joan Enric Lluna, per citar-ne alguns. A més, L’Auditori posa especial atenció a Benet Casablancas, de qui oferirà diverses obres al llarg de la temporada.
El mestre Jordi Savall presenta, en el marc d’El so original, tres concerts extraordinaris dedicats a Mendelssohn; Haydn i Beethoven, i Vivaldi i l’Ospedale della Pietà, que es compaginaran amb altres propostes a càrrec de Vespres d’Arnadí, la Jove Capella Reial o una nit dedicada a les sonates de Bach al Museu de la Música. L’Auditori celebra també el 8è festival Llums d’Antiga, ja una de les cites imprescindible per als amants del gènere. El festival, que porta la música antiga a escenaris històrics de la ciutat, s’inaugurarà amb la polifonia de Palestrina i la Grande Chapelle.
Continua també l’aposta per les músiques d’avantguarda amb les Sampler Sèries, que celebren una dècada. Aquesta programació s’inaugurarà amb un concert dedicat a Rebecca Saunders, una de les artistes més rellevants de la composició contemporània en el marc del Mixtur.
Sessions, la programació dedicada al jazz, presenta els nous treballs de Go Go Penguin, The Bad Plus o The Bridge, projecte liderat pel saxofonista portuguès Rodrigo Amado i el bateria Noruec Håker Flaten; així com una nova edició de la Marató de Jazz, amb els artistes catalans Magalí Datzira, Pol Omedes, Manel Fortià o Pau Casares. Sit Back (pop contemporani) explorarà el ressorgiment de les músiques d’arrel amb un diàleg estimulant entre tradició i avantguarda, amb Lucia Fumero , Raül Refree i Niño de Elche, Ferran Palau, Anna Ferrer, Júlia Colom i Arnau Obiols. Obrirà el cicle la presentació a Barcelona del disc de debut d’Alosa, format per Giulietta Vidal i Irene Romo.
Escenes torna posant en diàleg creadors i creadores de l’escena actual per fer renéixer la música antiga. Ho farà amb tres propostes úniques: A Concierto Barroco, l’Esmuc, Dani Espasa i Pol Roig reinterpretaran l’obra homònima d’Alejo Carpentier; Dido i Eneas oferirà una relectura des del pop contemporani de l’òpera de Henry Purcell, a càrrec d’Anna Andreu i Nil Ciuró; i Lobo abordarà la figura d’Alonso Lobo, referent del renaixement espanyol, de la mà d’Aurora Bauzà i Pere Jou, en coproducció amb el Grec Festival de Barcelona.
El Museu de la Música acollirà mostres commemoratives de figures clau de la història de la música catalana, com Ricard Viñes, Conxita Badia, Josep Cercós i Montserrat Torrent, i proposarà exposicions temporals que exploren les condicions i possibilitats del fet sonor i musical, la configuració dels arxius del propi museu o els règims d’escolta en la contemporaneïtat.