art
El Macba dedica una exposició a la poètica crítica de Coco Fusco
‘He après a nedar en sec’ inclou un centenar de treballs de l’artista nord-americana d’origen cubà i ha estat comissariada per la directora del museu, Elvira Dyangani
L’artista i escriptora nord-americana d’origen cubà Juliana Emilia Fusco Miyares, coneguda com Coco Fusco (Nova York, 1960), és un referent internacional en el videoart i la performance, gairebé sempre amb un component crític respecte a les diferents formes que adopta el poder, sobretot quan vol silenciar la cultura lliure i dissident. Tot i la seva llarga trajectòria, l’exposició He après a nedar en sec, que s’inaugurarà demà a la tarda al Macba, és la primera mostra monogràfica que se li dedica a l’Estat espanyol. L’exposició, comissariada per la directora del museu barceloní, Elvira Dyangani, inclou un centenar de treballs de l’artista nord-americana, que combina el videoart i la performance amb la instal·lació, la fotografia i l’assaig, “en un equilibri clar entre la crítica implacable i la sensibilitat artística”, segons fonts del Macba , on la mostra es podrà visitar fins a l’11 de gener del 2026.
Conversa inaugural
Demà, la inauguració de l’exposició anirà precedida d’una conversa entre Coco Fusco , Elvira Dyangani Ose, Néstor Díaz de Villegas i Sandra Ceballos (18.30 h, gratuït).
“No soc una pintora de flors, aquí hi ha elements de bellesa, però també elements tràgics, tristos i pertorbadors”, ha declarat avui Fusco en una entrevista a l’ACN. La creadora defensa l’art “no tant com un espai de denúncia sinó de reflexió” sobre un ampli ventall de problemes i qüestions que tracta sovint a les seves obres, com ara la pàtria, la identitat, el colonialisme i la raça. Cuba és central en el projecte creatiu de Fusco, com també ho són els Estats Units i les seves polítiques migratòries, l’auge de la dreta i les herències col·lonials, en un discurs en què l’artista sempre prioritza el que és col·lectiu. El títol de l’exposició, He après a nadar en sec, és la primera frase del poètic microconte Natación, escrit el 1957 per l’escriptor cubà Virgilio Piñera (1912-1979), que va patir la intolerància política i sexual del castrisme.
L’exposició del Macba és un projecte en col·laboració amb El Museu del Barrio , de Nova York, i amb el suport de la Ford Foundation.