art
La Fundació Dalí va rebre un milió de visitants l’any passat
Es va registrar un excedent de 7,6 milions d’euros
El 50è aniversari impulsa un any d’intensa activitat expositiva, transformació digital i un compromís ferm per la responsabilitat social
Coincidint amb la commemoració dels 50 anys del Teatre-Museu Dalí, la Fundació Gala-Salvador Dalí ha tancat el 2024 amb els millors resultats de la seva història: els museus del Triangle dalinià han rebut un total de 1.005.073 persones, més de 3,5 milions de visitants acumulats a exposicions immersives internacionals i un excedent rècord de 7,6 milions d’euros, una dada molt rellevant si tenim en compte que el 2020 es va experimentar una pèrdua de més de 3 milions d’euros. Aquesta fita confirma la consolidació d’un model de gestió eficient capaç de combinar la difusió del llegat dalinià amb una aposta decidida per la recerca, l’educació, la responsabilitat social i la transformació digital.
Dels més d’un milió de visitants, xifra que representa un increment del 5,5% respecte al 2023. Desglossat per centres museístics, correspon a: Teatre-Museu Dalí de Figueres, 760.794 visitants; Castell Gala Dalí de Púbol, 77.908 visitants; Casa Salvador Dalí de Portlligat, 166.371 visitants.
En el transcurs d’un esmorzar informatiu celebrat aquest matí, el president de la Fundació Dalí, Jordi Mercader, ha fet balanç de l’any 2024 i ha anunciat els plans de futur de la institució. A la trobada amb els mitjans de comunicació també hi han assistit el director general, Fèlix Roca, la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, i la secretària general, Isabella Kleinjung.
Mercader ha explicat que la Fundació té la intenció de dedicar part d’aquest excedent a impulsar un ambiciós programa cultural que explori les relacions entre art, cultura, ciència i coneixement, en línia amb el que va ser el pensament de Salvador Dalí. La Fundació té el propòsit de desenvolupar aquest programa en col·laboració amb algunes de les principals institucions científiques i de recerca de Barcelona. Jordi Mercader també ha informat de la intenció de la Fundació de dur a terme un programa de beques relacionades amb el coneixement de l’obra i les idees de Salvador Dalí.
L’any del 50è aniversari
La celebració del 50è aniversari del Teatre-Museu s’ha traduït en sis exposicions temporals: tres de simultànies a la seu de Figueres i tres de consecutives al Castell de Púbol. En concret, a Figueres es van inaugurar les mostres El Teatre-Museu Dalí. Un organisme viu, L’aparell fotogràfic tou: una visió daliniana i Els meus pintors predilectes, que incorpora la darrera adquisició, una pintura de l’època surrealista titulada El naixement de les angoixes líquides. L’acte central de commemoració del 50è aniversari va comptar amb la presència del Rei Felip VI i del president de la Generalitat, Salvador Illa, amb una programació especial amb nous continguts com el documental Història de l’art, breu però clara per Salvador Dalí, disponible en quatre idiomes, així com recitals, taules rodones i espectacles d’arts escèniques.
Projecció internacional
Les exposicions immersives, amb quatre projectes actius a 15 països, han portat l’univers dalinià a més de 3,5 milions acumulats de persones. S’han atès 187 demandes d’expertització d’obra a través de la Comissió d’Autenticació i Catalogació (CAC). S’han llicenciat productes a marques internacionals com Casetify i s’han dut a terme accions per arribar als públics asiàtics com ara la traducció al xinès, japonès i coreà de continguts relacionats amb els Museus Dalí.
Xifres del 2024
Amb més de 19,4 milions d’euros d’ingressos totals generats principalment per la venda d’entrades (en un 71%), marxandatge (en un 16%) o drets (en un 11%), la Fundació Dalí ha destinat 3,2 milions a noves adquisicions d’obres d’art. Els resultats econòmics generals per la venda de productes han augmentat un 28% respecte el 2023. L’any ha conclòs amb quatre guardons institucionals, entre els quals s’hi compta la Medalla d’Or de la Ciutat de Figueres. Segons el president Jordi Mercader, “la Fundació consolida la nova etapa amb la voluntat de creuar fronteres entre art, societat i coneixement, i d’explorar les múltiples facetes d’un creador universal com Dalí”.
‘La Madona de Portlligat’, des del Japó
Una exposició entorn a l’obra La Madona de Portlligat es podrà veure des del setembre vinent al febrer de 2026 al Teatre-Museu Dalí de Figueres. L’obra, de grans dimensions i provinent del museu d’art Fukuoka, al Japó, és una de les peces més icòniques de l’artista. Amb aquesta pintura, Dalí inicia l’etapa anomenada «mística nuclear» en què sintetitza art, ciència i religió i s’inspira en mestres com Rafael i Piero della Francesca. L’obra es va exposar per primera vegada el 1950 a la Carstairs Gallery de Nova York, galeria que va tenir un paper clau en la promoció internacional de Dalí.
Per altra banda i entre altres projectes del 2026, Taschen publicarà Dalí,que es presentarà a Barcelona el proper 5 de juny. Aquesta edició de luxe, limitada a 10.000 exemplars, ofereix una cronologia actualitzada de la vida de Salvador Dalí, acompanyada de l’obra pictòrica i d’una selecció exhaustiva de documents i fotografies a càrrec del CED de la Fundació Dalí. Aquest volum esdevé la monografia definitiva sobre l’artista.