Cultura

Berlín obre temporada

Cinema

Qua­tre vete­rans de car­re­res bri­llants (Step­hen Fre­ars, Ber­trand Taver­nier, Andrej Wadja i Chen Kaige) llui­ta­ran per l'Ós d'Or de Berlín con­tra una dot­zena de talents emer­gents, de pro­cedències geogràfiques molt diver­ses.

Aquesta és una de les tendències que revela una pri­mera ullada a les setze pel·lícules a con­curs al Fes­ti­val de Cinema de Berlín, que obre avui les por­tes de la 59a edició i ini­cia la tem­po­rada de certàmens cine­ma­togràfics del 2009.

Un altre fet remar­ca­ble de la selecció és, un cop més, el domini del cinema nord-ame­ricà, que com­pe­teix amb tres títols: el debut com a direc­tor del guio­nista Oren Mover­man, The mes­sen­ger, film inter­pre­tat per Ben Fos­ter i Woody Har­rel­son; My one and only, de Ric­hard Lon­craine, que està pro­ta­go­nit­zada per Renée Zellwe­ger i Kevin Bacon, i Happy tears, de Mitc­hell Lich­tens­tein, amb Demi Moore i Parker Posey.

Geogràfica­ment, la selecció com­pe­ti­tiva compta també amb dos títols d'Ale­ma­nya, Gran Bre­ta­nya i França, i amb dues pel·lícules més d'Amèrica Lla­tina, una de les quals ha estat diri­gida per una cine­asta que viu a Bar­ce­lona: La teta asus­tada, de Clau­dia Llosa.

França i Gran Bre­ta­nya estan repre­sen­ta­des per cine­as­tes de pres­tigi. François Ozon ha dei­xat enrere la seva con­dició d'enfant ter­ri­ble per con­so­li­dar-se com un cine­asta eclèctic apre­ciat per la comu­ni­tat cinèfila inter­na­ci­o­nal. A la Ber­li­nale pre­senta Ricky, una comèdia dramàtica que compta entre els pro­ta­go­nis­tes amb l'actor català més inter­na­ci­o­nal, Sergi López. Ber­tran Taver­nier tanca un parèntesi de cinc anys sense estre­nar amb In the elec­tric mist, film d'intriga coproduït per França i els Estats Units i rodat en anglès, que té Tommy Lee Jones i John Good­man com a pro­ta­go­nis­tes.

Step­hen Fre­ars va llançar la car­rera de Mic­he­lle Pfeif­fer ara fa vint anys, amb Les amis­tats peri­llo­ses, però no havien tor­nat a rodar junts. La Ber­li­nale serà l'esce­nari de la seva retro­bada cine­ma­togràfica amb la pre­sen­tació de Chéri, un film romàntic ambi­en­tat al París dels anys 1920. Sally Pot­ter, direc­tora d'una adap­tació d'Orlando pro­ta­go­nit­zada per Tilda Swin­ton (pre­si­denta del jurat d'aquest any), també repre­senta Gran Bre­ta­nya amb al suport d'actors sol­vents: Judi Dench, Jude Law, Dianne Wiest i Steve Bus­cemi són els pro­ta­go­nis­tes de Rage.

Altres direc­tors que a pri­ori han de bri­llar en aquesta edició són el xinès Chen Kaige, con­sa­grat amb la Palma d'Or de Can­nes el 1993 per Adéu a la meva con­cu­bina, que ve amb Mei Lan­fang (Fore­ver enth­ra­lled) i ha comp­tat amb l'estre­lla asiàtica Zhang Yiyi com a pro­ta­go­nista; el polonès Andr­zej Wajda, que encara ha tin­gut for­ces, als 82 anys, per enlles­tir Tata­rak i pre­sen­tar-la a com­pe­tició, men­tre que el suec Lukas Moodys­son ha comp­tat amb Gael García Ber­nal per al film Mam­moth. El cinema romanès també serà a la Ber­li­nale: Kata­lin Varga, de Peter Strick­land, com­pe­tirà, men­tre que Ana­ma­ria Marinca, la pro­ta­go­nista de 4 mesos, 3 set­ma­nes, 2 dies (Palma d'Or de Can­nes el 2007), pro­ta­go­nitza el film ale­many Sturm, també a con­curs.

Fora de com­pe­tició
A la secció ofi­cial, però fora de com­pe­tició, hi ha un equi­li­bri entre pro­duc­ci­ons potents dels Estats Units i cinema d'autor euro­peu. The rea­der, un dels films aspi­rants als Oscars, amb Kate Wins­let i Ralph Fien­nes; La Pan­tera Rosa 2, amb Steve Mar­tin, i The pri­vate lives of Pippa Lee, amb Robin Wright Penn, Keanu Ree­ves, Juli­anne Moore i Winona Ryder, com­par­tei­xen pro­grama amb les dar­re­res cin­tes de Theo Ange­lo­pou­los i Costa-Gra­vas, i amb dues potents pro­duc­ci­ons ale­ma­nyes: Tom Tykwer inau­gura el fes­ti­val amb The Inter­na­ti­o­nal, pro­ta­go­nit­zat per Clive Owen i Naomi Watts, i Deutch­land 09, docu­men­tal d'auto­ria col·lec­tiva que pro­posa un retrat de l'Ale­ma­nya d'avui a través de direc­tors reco­ne­guts com Fatih Atkin, Dany Levy i el mateix Tykwer, entre molts altres.

Presència cata­lana
A part de La teta asus­tada, coproduïda per Obe­ron, Berlín aco­llirà l'estrena mun­dial d'Excen­tri­ci­da­des de una chica rubia, la nova pel·lícula del cen­te­nari Manoel de Oli­veira, que ha estat coproduïda per una altra empresa cata­lana, Eddie Saeta. Dieta medi­terránea, la nova pel·lícula escrita i diri­gida per Joa­quim Oris­trell, es pre­senta a la secció paral·lela dedi­cada a cinema i gas­tro­no­mia, men­tre que la pro­ducció basco-cata­lana Ander forma part del pro­grama de Pano­rama.

També es pot comp­tar com a presència cata­lana el fet que Isa­bel Coi­xet, que ha pre­sen­tat diver­sos films a la Ber­li­nale, formi part aquest any del jurat ofi­cial, pre­si­dit, com hem dit, per l'actriu britànica Tilda Swin­ton.

Les acom­pa­nyen el direc­tor de Hong Kong Wayne Wang, que va gua­nyar fa un any i mig a Sant Sebastià amb Mil anys de pregàries; el cine­asta de Burkina Fasso Gas­ton Kaboré; l'escrip­tor suec Hen­ning Mankell, autor de lli­bres de gran èxit; el direc­tor de cinema i tea­tre ale­many Chris­toph Sch­lin­gen­sief, i la poli­facètica Alice Waters (escrip­tora, gastrònoma...). Ells deci­di­ran qui s'endú l'Ós d'Or de la 59a edició, el dia 15 de febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.