cultura

LA SÉNIA

Patrimoni històric

El camp d'aviació desconegut

El van ocupar tant republicans com franquistes

Les Jornades del Patrimoni permeten conèixer de més a prop fets històrics

Durant aquest cap de set­mana, vuit loca­li­tats de les Ter­res de l'Ebre i vint del Camp de Tar­ra­gona s'han sumat als actes de les Jor­na­des Euro­pees del Patri­moni a Cata­lu­nya, ofe­rint a tots aquells que ho vul­guin conèixer de més a prop el lle­gat històric que ens envolta. És el cas de la Sénia, on ahir es va orga­nit­zar una visita guiada al camp d'avi­ació.

Aquesta infra­es­truc­tura va ser ide­ada pel bàndol repu­blicà i va com­por­tar que a mit­jan 1937 s'arren­ques­sin més de 9.000 oli­ve­res dels ter­renys que es van expro­piar per cons­truir-lo. La Sénia va ser el muni­cipi esco­llit pels repu­bli­cans per situar l'aeròdrom per la seua situ­ació estratègica: equi­dis­tant entre Bar­ce­lona i València i ben comu­ni­cat amb les esta­ci­ons fer­roviàries de Tor­tosa, Ull­de­cona i Vinaròs. El setem­bre de 1937 ja van arri­bar els pri­mers pilots al camp d'avi­ació, que cons­tava de tres pis­tes d'enlai­ra­ment. Però a l'abril de 1938, les tro­pes fran­quis­tes van ocu­par el muni­cipi i la Legió Còndor es va ins­tal·lar al camp d'avi­ació. Els avi­a­dors ale­manys van ser els nous habi­tants d'aquesta infra­es­truc­tura, on expe­ri­men­ta­ven noves tàcti­ques de com­bat.

Ara, a l'antic camp d'avi­ació, només hi queda la caserna dels mili­tars, força dete­ri­o­rada, i dues boques de refugi, en espera que s'exe­cuti el pro­jecte que museïtzarà les res­tes i les con­ver­tirà en un cen­tre d'inter­pre­tació. Però aquest patri­moni repre­senta una part impor­tant de la història de la Sénia i del país en gene­ral. El camp d'avi­ació va supo­sar un feno­men posi­tiu per als habi­tants del muni­cipi, ja que va donar llocs de tre­ball. “Es recorda com una cosa bona ja que tant el va ocu­par un bàndol com l'altre, perquè donava feina i, a més, a la Sénia mai hi va haver cap bom­bar­deig durant la Guerra Civil”, expli­cava ahir la guia turística durant la visita. Tan relle­vant per la tra­jectòria del muni­cipi, però alhora tan des­co­ne­gut per molts con­ciu­ta­dans, que ben just saben que exis­teix. I això no només passa a la Sénia, sinó en molts altres indrets. Per això, ini­ci­a­ti­ves com les Jor­na­des Euro­pees del Patri­moni ens per­me­ten apro­fun­dir en el com, quan i per què de molts dels racons de les nos­tres viles i ciu­tats.

Perquè aques­tes acti­vi­tats no només s'adre­cen als turis­tes, sinó també als que ho tenen al cos­tat de casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.