cultura

opinió

El braç potent de les fúries

Tots dos originaris de Falset, Joan Giné i Toni Orensanz han literaturitzat la localitat d'origen, donant el protagonisme a la Guerra Civil en dos aspectes ben diferents

He vol­gut uti­lit­zar aquest bocí de vers de la més cone­guda de les poe­sies de Màrius Tor­res, enguany que fa cent anys de la seva mort, per encapçalar la crònica de la sessió de Joc Par­tit (una ini­ci­a­tiva que men­su­al­ment posa cara a cara dos escrip­tors de les comar­ques de Tar­ra­gona, que dia­lo­guen a l'esce­nari sobre la seva obra) que va tenir com a pro­ta­go­nis­tes Joan Giné i Toni Oren­sanz. Tots dos ori­gi­na­ris de Fal­set, tots dos han lite­ra­tu­rit­zat la loca­li­tat d'ori­gen, sobre­tot en les obres que van cen­trar la inter­venció a la sala Núria Delclòs de la Coo­pe­ra­tiva Obrera de Tar­ra­gona.

Fins fa ben poc, tots dos eren cone­guts com a escrip­tors per altres dedi­ca­ci­ons: la poe­sia, en el cas de Joan Giné, i el peri­o­disme, en el de Toni Oren­sanz. Pre­ci­sa­ment un lli­bre periodístic de Toni Oren­sanz, L'òmni­bus de la mort: parada Fal­set, va començar la sin­to­nia, que va con­nec­tar, per a la sessió de Joc Par­tit, amb la novel·la de Joan Giné que va gua­nyar el premi Josep Pin i Soler 2009, El genet nu. El pro­ta­go­nisme, per a la Guerra Civil de 1936-1939 en dos aspec­tes ben dife­rents: les bri­ga­des inter­na­ci­o­nals a la novel·la, un grup d'incon­tro­lats de la FAI ter­ri­ble­ment san­gui­nari en el del repor­tatge. Aquesta, la guerra, i si es vol la guerra al Pri­o­rat, va ser la con­nexió que els va reu­nir d'entrada, i sobre la guerra, aque­lla guerra, es va par­lar durant més d'una hora. La guerra pas­sada pel sedàs de la lite­ra­tura? o del peri­o­disme?, és clar.

D'entrada, resul­tava curiós que un i altre escrip­tor mani­fes­tes­sin que aquell con­flicte de 70 anys enrere se'ls pre­sen­tava com a nou i amb molts d'aspec­tes per des­co­brir. Un i altre n'havien sen­tit a par­lar a les famílies res­pec­ti­ves, és clar, però amb tants de mis­te­ris o tan­tes coses ama­ga­des que quan han fur­gat en les cir­cumstàncies del període les sor­pre­ses s'han enca­de­nat. Tant que han con­si­de­rat que la lite­ra­tura és el millor vehi­cle per inten­tar treure'n impres­si­ons noves, aspec­tes ocults. En certa manera, la temàtica els ha fet redes­co­brir el pai­satge propi, el poble on van néixer i del qual se supo­sava que ho conei­xien pràcti­ca­ment tot. És una de les lliçons: la lite­ra­tura és capaç d'extreure mate­rial nou de l'indret més habi­tual i fres­sat, es tracta d'apli­car-hi una altra mirada, i en aquest cas, a més de la mirada literària, la rea­li­tat els en pro­por­ci­o­nava d'inèdites. D'aquí ve la sor­presa, una bona ali­ada de l'art.

És aquest enfo­ca­ment el que ha arros­se­gat Toni Oren­sanz cap al ter­reny de la lite­ra­tura pura. Ara sense el refe­rent cen­tral de la guerra, sinó amb el del Fal­set molt cone­gut i per des­co­brir a través de la com­bi­nació de parau­les, ha escrit i publi­cat El Fal­sari, nar­ra­ci­ons cur­tes sobre per­so­nat­ges que podríem con­si­de­rar pecu­li­ars però que només ho són en la mesura que tot­hom pot aspi­rar a aquesta con­dició si la mà d'un escrip­tor els pre­senta de manera ade­quada. L'exem­ple ben assi­mi­lat d'Artur Bladé Desum­vila i de Jesús Mon­cada amb Benis­sa­net i Mequi­nensa apli­cat al Fal­set vis­cut, l'ele­vació de per­so­nes ben cor­rents, amb trets carac­terístics com tot­hom, a la cate­go­ria de per­so­nat­ges lite­ra­ris.

En tots dos escrip­tors es notava l'engres­ca­ment del nar­ra­dor que gau­deix en les fun­ci­ons de tite­llaire, que mani­pula a gust indi­vi­dus que a par­tir del moment que pas­sen a for­mar part de la novel·la, de la nar­ració curta o fins i tot del repor­tatge periodístics esde­ve­nen lite­ra­tura. Al cap i a la fi, com els de la guerra tan sag­nant de 70 anys enrere, més real i revis­cuda en les pàgines escri­tes, però també cada vegada més mítica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.