Cultura

La cultura es rebel·la

Els agents culturals alerten que els retalls podrien portar a la privatització del sector

“La cul­tura no és un luxe, ni un caprici, ni una fri­vo­li­tat, ni una con­seqüència del progrés i el benes­tar, sinó un dels seus motors i senyals més pro­mi­nents”: aquest és un dels argu­ments prin­ci­pals de la pla­ta­forma No Reta­lleu la Cul­tura, que impulsa una pro­testa con­tra les reta­lla­des pres­su­postàries en la cul­tura. La prin­ci­pal mobi­lit­zació de la pla­ta­forma serà una mani­fes­tació con­vo­cada per al dia 21 de març davant del Museu d'Art Con­tem­po­rani de Bar­ce­lona (Macba).

La ini­ci­a­tiva, impul­sada per algu­nes asso­ci­a­ci­ons pro­fes­si­o­nals i de cre­a­tius, s'ha fet pública a prin­ci­pis d'aquesta set­mana a través de Face­book, pri­mer, i ara també al Twit­ter, i en una web (nore­ta­lleu­la­cul­tura.org). El pla d'aus­te­ri­tat anun­ciat pel con­se­ller de Cul­tura, Fer­ran Mas­ca­rell, a mit­jan febrer al Par­la­ment, i les notícies de reta­lla­des i atu­ra­des en pro­jec­tes cul­tu­rals de fins al 20% (les reta­lla­des en pro­gra­mació del Liceu i el MNAC, i la incer­tesa sobre el futur d'alguns equi­pa­ments com ara el cen­tre d'art con­tem­po­rani del Canòdrom) que s'han anat suc­ceint amb comp­ta­go­tes en els últims dies han fet posar en alerta el sec­tor cul­tu­ral.

“Ens ho veiem venir”, sosté Flo­renci Guntín, secre­tari de l'Asso­ci­ació d'Artis­tes Visu­als de Cata­lu­nya, una de les pri­me­res asso­ci­a­ci­ons que s'ha afe­git a la mobi­lit­zació del dia 21. La con­vo­catòria està oberta perquè les ins­ti­tu­ci­ons i les asso­ci­a­ci­ons que ho desit­gin s'afe­gei­xin a la pro­testa. De moment, la pla­ta­forma té una set­zena d'asso­ci­a­ci­ons con­vo­cants de la pro­testa, encara que en els pròxims dies s'hi podrien afe­gir més, si les jun­tes res­pec­ti­ves ho acor­den. A través del Face­book, altres enti­tats s'estan afe­gint de manera espontània a la mobi­lit­zació.

Entre els col·lec­tius con­vo­cants des­taca l'Asso­ci­ació Cata­lana de Crítics d'Art, l'Asso­ci­ació d'Escrip­tors en Llen­gua Cata­lana, l'Asso­ci­ació d'Escenògrafs de Cata­lu­nya, l'Asso­ci­ació de Fotògrafs Pro­fes­si­o­nals, l'Asso­ci­ació de Pro­fes­si­o­nals del Circ de Cata­lu­nya, l'Asso­ci­ació de Pro­fes­si­o­nals de la Dansa de Cata­lu­nya, la Reial Com­pa­nyia Òpera de Cam­bra de Bar­ce­lona i el Sin­di­cat de Guio­nis­tes de Cata­lu­nya.

Cul­tura com a inversió

En el mani­fest obert que s'ha ende­gat des de la pla­ta­forma, es remarca espe­ci­al­ment que “la cul­tura no és una des­pesa, sinó una inversió” i que “reta­llar en cul­tura és un greu error que ens farà més pobres”. Entre les con­seqüències més greus de les reta­lla­des en cul­tura, el mani­fest apunta que obli­ga­ran les ins­ti­tu­ci­ons a “reduir l'acti­vi­tat i les pro­gra­ma­ci­ons”. “Qui aca­barà pagant la reta­llada i la crisi seran els artis­tes, els cre­a­dors, les com­pa­nyies i els agents més febles i els nous empre­ne­dors”, asse­nyala el mani­fest. També s'alerta sobre la pos­si­ble pri­va­tit­zació del sec­tor.

La cam­pa­nya enge­gada per No Reta­lleu la Cul­tura té alguns punts de con­co­mitància amb la pro­testa que va tenir lloc la tar­dor pas­sada a la Gran Bre­ta­nya con­tra les reta­lla­des anun­ci­a­des en cul­tura pel govern con­ser­va­dor de fins a un 25%. En aquell moment, artis­tes de la talla de David Hock­ney, Damien Hirst, Anish Kapoor, Ant­hony Gorm­ley i Tra­cey Amin aler­ta­ven en un mani­fest sobre les greus con­seqüències que les reta­lla­des en cul­tura podrien pro­vo­car en el sec­tor turístic, entre altres. Mal­grat que molts dels ingres­sos en el sec­tor museístic públic, per exem­ple, pro­ve­nen de la lote­ria britànica, la reta­llada admi­nis­tra­tiva en cul­tura es podria afe­gir a la del sec­tor pri­vat, que fins ara acos­tu­mava a finançar total­ment o par­ci­al­ment pro­jec­tes cul­tu­rals. Les reta­lla­des en el sec­tor pri­vat, d'altra banda, han afec­tat de manera molt espe­cial els museus nord-ame­ri­cans (amb una tra­dició més pri­vada que pública), els quals, en els últims anys, han hagut de reduir el nom­bre de pro­gra­ma­ci­ons i acti­vi­tats.

Vagues a Itàlia

A Itàlia –molt cas­ti­gada per les contínues reta­lla­des en el sec­tor cul­tu­ral i patri­mo­nial en els últims anys–, també es van con­vo­car a la tar­dor diver­ses mobi­lit­za­ci­ons con­tra les reta­lla­des en el sec­tor cul­tu­ral, de fins al 20%. Aques­tes pro­tes­tes van incloure fins i tot vagues en museus, monu­ments i sales d'espec­ta­cle.

El conseller diu que no han vist el problema

En l'entrevista que demà publicarà aquest diari, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, explica que no seria a la manifestació en cas de no ocupar el càrrec. Però no perquè cregui que s'han de retallar els ajuts, sinó perquè “no es poden reclamar diners en època de vaques magres”. Segons Mascarell, “els diners només sortiran en processos a mitjà termini, amb claredat d'idees i un horitzó ben definit, sense caure en la temptació de la queixa immediata”. “Haurem de canviar les maneres de treballar i molts principis amb què fins ara ens hem guiat, i haurem de ser infinitament més rendibles”, sosté. Mascarell també opina que el malestar que s'està generant al món de la cultura respon “no pas a les retallades, sinó a la disfunció existent entre talent i mercat”. “La manifestació està bé, però no han detectat el problema”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.