cultura

Les línies fortificades del Front de l'Ebre

Una de les últi­mes actu­a­ci­ons del Con­sorci Memo­rial dels Espais de la Bata­lla de l'Ebre (Comebe) ha estat la museïtzació d'una part de les dues línies for­ti­fi­ca­des que van for­mar part dels esce­na­ris d'aquesta bata­lla, una de les més cru­en­tes de la Guerra Civil. La pri­mera és l'ano­me­nada línia for­ti­fi­cada dels Algars que la Gene­ra­li­tat repu­bli­cana va orde­nar cons­truir al 1937 pre­ve­ient la cai­guda del Front d'Aragó. L'objec­tiu era pro­te­gir el ter­ri­tori català d'una pos­si­ble invasió fran­quista, però pràcti­ca­ment no es va uti­lit­zar mai. Fa qua­tre mesos el Comebe va senya­lit­zar i museïtzar dos trams d'aquesta línia situ­ats al Fort d'en Blairo, dins el terme muni­ci­pal de Batea, però molt prop de la Pobla de Mas­sa­luca. Inclou diver­sos metres de gale­ries d'arti­lle­ria. L'altre espai són les Pun­tes de Milet, a Case­res, on, a banda de gale­ries d'arti­lle­ria hi ha un obser­va­tori, un refugi i una bassa per reco­llir aigua.

L'altra línia for­ti­fi­cada és la de la Fata­re­lla, recu­pe­rada per l'asso­ci­ació cul­tu­ral Lo Riu l'any 2005. Es va cons­truir durant la Bata­lla de l'Ebre amb l'objec­tiu de garan­tir la reti­rada dels repu­bli­cans. L'asso­ci­ació Lo Riu fa visi­tes guia­des a un tram d'aquesta línia que va d'Ascó a la serra de la Fata­re­lla i Riba-roja i té uns 33 quilòmetres de lon­gi­tud. Lli­gat a aquesta línia el Comebe ha recu­pe­rat i museïtzat recent­ment un cam­pa­ment del XV Cos de l'Exèrcit de l'Ebre, on es cal­cula que van viure del juliol al novem­bre del 1938 uns 5.000 sol­dats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.