Estudiaran les restes d'un vaixell del segle XVIII enfonsat a Deltebre
El vaixell del segle XVIII que es troba enfonsat davant la costa de Deltebre serà estudiat enguany pel Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC). El director d'aquest centre, Francesc Xavier Nieto, va explicar ahir que les restes les van descobrir uns pescadors que feinejaven a la zona. «Les xarxes van quedar enganxades a la troballa i, després de fer una immersió, els pescadors van alertar l'Ajuntament», va explicar l'arqueòleg. L'estudi es farà els mesos de setembre i octubre i forma part de la campanya que anualment porta a terme el vaixell del CASC, el Thetis.
Durant l'anunci de la campanya del Thetis per aquest 2009, Francesc Xavier Nieto ja va avançar que s'estudiaria per primer cop un derelicte –o vaixell enfonsat– trobat davant les costes de Tarragona. Aleshores, però, el CASC no va donar més pistes sobre la localització de les restes, per evitar que fossin espoliades. Tot i això, ahir, durant la presentació de la campanya per fomentar la conservació del patrimoni subaquàtic, Nieto va precisar que les restes es troben davant les costes de Deltebre. Es tracta d'un vaixell d'època moderna (segle XVIII), del qual se sap poca cosa perquè encara no s'ha començat a estudiar.
Després que el consistori rebés l'avís dels pescadors, es va posar en contacte amb els arqueòlegs del CASC, i l'estudi de la troballa es va incloure dins la campanya del vaixell Thetis. Durant els mesos de setembre i octubre els arqueòlegs intentaran esbrinar la cronologia exacta de la nau, el sistema amb què es va construir, la nacionalitat i el carregament que portava.
El derelicte tarragoní serà el darrer dels jaciments que estudiarà el Thetis abans de tornar a port per passar-hi l'hivern. En aquests moments el vaixell del CASC es troba a Begur (Baix Empordà), on estudia els vestigis d'entre 4 i 5 vaixells (romans, medievals i d'època moderna) que es van trobar en un fondejador.