Cultura

El pinzell de Miró

En la 130a edició de la fira multisectorial de Mont-roig s'hi han exposat estris originals de l'artista, que es conserven al mas familiar del pintor

“Bar­ce­lona, Mallorca i Mont-roig del Camp han con­fi­gu­rat la meva per­so­na­li­tat i el meu art”. És una frase que en diver­ses oca­si­ons havia repe­tit el pin­tor català Joan Miró, l'obra del qual està com­ple­ta­ment asso­ci­ada a aquest tri­an­gle ter­ri­to­rial que el va ins­pi­rar en les seves cre­a­ci­ons. Per apro­fun­dir en la seva tra­jectòria tant artística com per­so­nal, la 130a edició de la fira mul­ti­sec­to­rial que es va inau­gu­rar ahir a la tarda a Mont-roig –i que sem­pre tracta d'una temàtica– està dedi­cada enguany al geni. Una de les zones més ori­gi­nals del recinte és l'espai cen­tral, on hi ha un car­tell on es lle­geix “Gau­deix del viatge”. Just al dar­rere, l'Ajun­ta­ment hi ha situat set enigmàtiques male­tes, i es con­vida els assis­tents a obrir-les. Les sis pri­me­res són rèpli­ques i, a l'inte­rior de cadas­cuna, hi ha fra­ses que el pin­tor havia pro­nun­ciat al llarg de la seva vida i que tenen una estreta relació amb aquest muni­cipi del Baix Camp. A l'inte­rior, a més, hi ha un ele­ment simbòlic que està lli­gat amb el lloc de què es parla en el mis­satge. Així, per exem­ple, en una hi ha sorra de la platja, jun­ta­ment amb un text que diu: “A la tar­dor, a la platja de Mont-roig, on no hi ha ningú, les pet­ja­des dels homes i les ove­lles són com cons­tel·laci­ons”.

La setena maleta, en canvi, és ori­gi­nal, i en un dels late­rals hi ha un adhe­siu d'un hotel de París on s'havia hos­tat­jat. De fet, els múlti­ples can­vis de des­ti­nació que rea­lit­zava el pin­tor feien que aquest com­ple­ment fos essen­cial per a ell i, curi­o­sa­ment, Miró havia con­fes­sat que, quan viat­java, sem­pre duia al maletí un sobre amb una gar­rofa de Mont-roig. D'altra banda, els orga­nit­za­dors de la fira han omplert la maleta amb estris que uti­lit­zava l'artista, com ara una bata que està tacada de pin­tura, un bar­ret, una guia de París, unes ulle­res, pin­zells, pin­tu­res, dos exem­plars de dia­ris, tinta xinesa, un lli­bre amb lle­tres japo­ne­ses i una foto­gra­fia en blanc i negre a la plaça del blat, amb una de les colles locals aixe­cant un tres de vuit. Tots aquests objec­tes estan al Mas Miró, que és la casa fami­liar del pin­tor a Mont-roig, on, annex, hi ha l'estudi de l'artista. El mas va ser decla­rat bé d'interès local el 2004, i poste­ri­or­ment, el 2006, bé cul­tu­ral d'interès naci­o­nal, en la cate­go­ria de monu­ment històric.

LES DATES

2004
El Mas Miró
va ser declarat bé d'interès local. L'artista va estiuejar a Mont-roig del Camp durant 65 anys.
2012
És l'any en què està previst que obri com a casa museu
el Mas Miró.
Fa 25 anys que el mas està tancat.

Sondeig als veïns sobre la idoneïtat del projecte

“Posa-hi la teva pinzellada!” Aquesta és la frase amb què l'Ajuntament de Mont-roig ha encapçalat uns fullets que els visitants de la fira multisectorial trobaran aquest cap de setmana en un dels estands propers a l'entrada. A través d'aquesta iniciativa, el consistori (format per la coalició d'AME-AM –una aliança integrada per ERC, Independents per Miami i ADMC– CiU, la FIC, el PP i Verds per Més) pretén conèixer l'opinió dels veïns davant la possibilitat de convertir el Mas Miró en un nou equipament cultural. L'objectiu seria conservar els diferents espais de la casa i del taller que hi ha annex, així com els objectes de l'interior. La primera qüestió amb què es pren el pols als ciutadans és el fet de saber si consideren que una instal·lació d'aquestes característiques pot situar Mont-roig en el mapa cultural del país. Així mateix, es pregunta si hi ha la possibilitat que la relació entre Joan Miró, Mont-roig i el seu entorn signifiqui un atractiu turístic per a la localitat; si s'haurien d'implicar tant organismes públics com privats en la gestió econòmica; si un equipament d'aquestes característiques complementa l'oferta cultural del terme i si es creu que la iniciativa comportarà un benefici econòmic per a la població.

Dos néts del pintor van firmar a l'abril un acord amb l'Ajuntament per fer visitable la residència on l'artista estiuejava. Llavors es va anunciar que el mas podria obrir les portes el 2012 com un centre viu on, a banda de les exposicions permanents i temporals que s'hi muntarien i en què hi hauria obres originals, se celebrarien programes educatius, activitats culturals com ara concerts, hi hauria una botiga de productes de la terra, un restaurant de cuina autòctona i una biblioteca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.