la crònica

«Maus» sobre restes andalusines

La biblioteca de Tortosa estrena una exposició sobre la novel·la gràfica d'Art Spiegelman

Tor­tosa va estre­nar diven­dres al ves­pre l'expo­sició iti­ne­rant Maus. Relat d'un super­vi­vent, d'Art Spi­e­gel­man, que es podrà veure a la bibli­o­teca Mar­cel·lí Domingo fins al 30 de juny. Després, durant tot aquest any i el 2010, la mos­tra recor­rerà més de 100 bibli­o­te­ques d'arreu de Cata­lu­nya. De fet, l'expo­sició és una copro­ducció entre la sub­di­recció gene­ral de Bibli­o­te­ques i Inrevés Edi­ci­ons, l'edi­to­rial mallor­quina que ha publi­cat Maus en català i en gallec, i que ara pre­para una versió en basc d'aquesta novel·la gràfica, con­si­de­rada un dels millors còmics de la història.

Maus, relat d'un super­vi­vent és el còmic que hau­rien de lle­gir totes aque­lles per­so­nes que pen­sen que els còmics són cosa de xiquets. El dibui­xant nord-ame­ricà Art Spi­e­gel­man, que pro­ve­nia de l'escena under­ground, va docu­men­tar-hi la història del seu pare, un jueu polonès que va sobre­viure als camps de con­cen­tració nazis, expli­cada en un còmic a través del seu fill. El tret més carac­terístic de l'obra, més enllà de la tècnica nar­ra­tiva de Spi­e­gel­man i el seu dibuix sobri en blanc i negre, és que els jueus hi són repre­sen­tats com a rato­lins, i els nazis són gats. Però la faula uni­ver­sal dels rato­lins i els gats asso­leix a Maus una dimensió ter­ri­ble: aquesta novel·la gràfica, l'única obra no periodística que ha gua­nyat un premi Pulit­zer (1992), té el mèrit d'aca­rar els lec­tors de totes les edats amb el mal­son de l'Holo­caust.

A la inau­gu­ració de l'expo­sició a Tor­tosa, un dels encar­re­gats de glos­sar l'obra mes­tra de Spi­e­gel­man va ser el dibui­xant Pere Joan, direc­tor artístic d'aquesta expo­sició modesta però que ajuda a enten­dre la importància de Maus en la història recent de la his­to­ri­eta. Joan va remar­car que Spi­e­gel­man va acon­se­guir «treure» els còmics dels quios­cos i del públic ado­les­cent, i va pres­ti­giar la novel·la gràfica amb una bar­reja de gèneres i uns dibui­xos força neu­tres, «al ser­vei de la inten­si­tat de la història». El dibui­xant va recor­dar que Spi­e­gel­man, tot entre­vis­tant el seu pare, va recu­pe­rar la memòria fami­liar al camp d'exter­mini d'Auschwitz, i que el resul­tat final de Maus és una espècie de docu­men­tal sobre l'Europa d'entre­guer­res, sobre l'Holo­caust i sobre el procés de cre­ació d'un còmic. De fet, Maus és també còmic dins del còmic, i un «docu­ment lite­rari de pri­mer ordre», tal com va des­ta­car l'edi­tor Lluís Balles­ter, que també ha estat l'autor de la guia didàctica de l'expo­sició i que és direc­tor de l'Ins­ti­tut de Ciències de l'Edu­cació de la Uni­ver­si­tat de les Illes Bale­ars.

D'altra banda, tant Pere Joan com Lluís Balles­ter van mar­xar sor­pre­sos de la diver­si­tat de públic que diven­dres va assis­tir a la inau­gu­ració de l'expo­sició. Així, la majo­ria dels assis­tents eren joves magri­bins i sub­sa­ha­ri­ans, usu­a­ris habi­tu­als de la bibli­o­teca de Tor­tosa. Van escol­tar la pre­sen­tació amb molt d'interès, van som­riure quan calia fer-ho i també van seguir la visita guiada que van fer els dos experts en Maus, una obra que entre altres coses afirma que el «racisme és un pro­blema social, però també un pro­blema per­so­nal». Després de la pre­sen­tació, alguns comen­ta­ven que la presència d'aquests joves musul­mans era un con­tra­punt curiós, tenint en compte que l'expo­sició par­lava d'un còmic sobre el geno­cidi jueu. Però més enllà del con­flicte entre àrabs i jueus, que ser­veix perquè alguns diguen que els isra­e­li­ans han aca­bat fent als pales­tins allò que ells van patir a mans dels ale­manys, el tema de fons era un altre. De fet, Maus també ense­nya com els jueus nord-ame­ri­cans, els fills dels super­vi­vents als camps nazis, man­te­nen acti­tuds racis­tes amb els negres. El racisme no hi entén, de races, i és tan uni­ver­sal com la por. De fet, l'expo­sició està ins­tal·lada damunt del vidre que pro­te­geix les res­tes arqueològiques d'un barri anda­lusí de Tor­tosa, tes­ti­moni petri­fi­cat d'una època de con­vivència entre musul­mans, jueus i cris­ti­ans que es va aca­bar per sem­pre quan els últims van expul­sar els moris­cos, ara fa just 400 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.