cultura

Els ‘papers', en suspens

Els terminis per al retorn dels documents de Salamanca es tornen a incomplir

Falten per retornar documents de particulars i entitats i de deu ajuntaments

És com la cançó de l'enfadós. Després que el minis­tre de Cul­tura, José Igna­cio Wert, es com­pro­metés el mes d'abril pas­sat que els papers de Sala­manca que fal­ten per retor­nar arri­ba­rien a Cata­lu­nya abans del 30 de juny, els lli­galls de docu­ments per­ta­nyents a par­ti­cu­lars con­ti­nuen enca­llats a l'Arxiu Gene­ral de la Guerra Civil. Així ho va denun­ciar ahir el por­ta­veu de la Comissió de la Dig­ni­tat, Josep Cru­a­nyes: “No entenc per què no es van aca­bar lliu­rant a finals del 2010 els més de dos cen­te­nars de cai­xes pre­pa­ra­des per ser trans­fe­ri­des i que tenia pre­pa­ra­des l'ante­rior minis­tra de Cul­tura, Ánge­les González Sinde.”

El procés de retorn dels docu­ments a par­ti­cu­lars s'està pro­duint amb comp­ta­go­tes. Des del Minis­teri de Cul­tura, s'al·lega que la causa del retard és el lent procés de digi­ta­lit­zació dels docu­ments, però Cru­a­nyes asse­gura que “si s'està tri­gant tant no és per ser més rigorós sinó que és pels temps morts que està allar­gant el govern espa­nyol”. A més, Cru­a­nyes ha mani­fes­tat que “és humi­li­ant que el minis­teri rega­tegi el retorn dels car­tells dels par­tits i sin­di­cats cata­lans durant la guerra, posant en dubte que fos­sin requi­sats a Cata­lu­nya”.

Des del febrer

L'última entrega de papers, el 20 de febrer pas­sat, va tenir un clar rol simbòlic. Va arri­bar a Cata­lu­nya mate­rial de nou ins­ti­tu­ci­ons (sin­di­cats, asso­ci­a­ci­ons i par­tits) i cinc par­ti­cu­lars. Fal­ten encara, però, un miler de lli­galls de par­ti­cu­lars d'una vin­tena d'asso­ci­a­ci­ons i enti­tats, d'una vin­tena més de per­so­nes físiques i d'una qua­ran­tena de par­tits i sin­di­cats. D'entre els docu­ments que s'han de retor­nar des­ta­quen els de deu ajun­ta­ments: Bar­ce­lona, Gan­desa, Igua­lada, Moià, Reus, Sant Joan de les Fonts, Sort, Tar­ra­gona, Valls i Vic. Entre aquests docu­ments hi ha el Lli­bre d'Actes de Sort i docu­men­tació d'obres de l'Ajun­ta­ment bar­ce­loní. “Aquesta recla­mació la posa­rem en conei­xe­ment de la comissió de drets humans de les Naci­ons Uni­des a Gine­bra i al Con­sell Inter­na­ci­o­nal d'Arxius.”

Monu­ments “muti­lats”

D'altra banda, la Comissió de la Dig­ni­tat ha ini­ciat la cam­pa­nya Volem els nos­tres monu­ments, que pretén res­ti­tuir al seu estat ori­gi­nal monu­ments bar­ce­lo­nins muti­lats el 1939 durant la Guerra Civil, com ara el monu­ment a Fre­de­ric Mis­tral, el bust a Gui­llem Gra­ells i Moles, el monu­ment a la República cata­lana i el monu­ment a Pi i Mar­gall. L'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona s'ha mos­trat a favor de la ini­ci­a­tiva, que ja té l'apro­vació del con­sell asses­sor d'Art Públic de la ciu­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.