cultura

Cròniques d'un poble

Lluís Foix compila els seus records d'infantesa al llarg de la postguerra al recull ‘La marinada sempre arriba'

Un dels temes importants
del llibre és
la relació de l'home amb
la natura

Roca­fort de Vall­bona és un muni­cipi de l'Urgell, a Lleida. Con­serva al vol­tant de 130 habi­tants. Quan Lluís Foix hi va néixer, el 1943, tenia uns 300 veïns. Va dei­xar el poble als setze anys per anar a Bar­ce­lona a tre­ba­llar i estu­diar. Ara torna al Roca­fort de Vall­bona de la infan­tesa, durant la post­guerra, a través d'un viatge cons­truït amb records. I ens deixa que l'acom­pa­nyem. Com aque­lla sèrie d'Anto­nio Mer­cero, del 1971, Crónicas de un pue­blo, però millor, més nos­trat.

Publi­cat per Columna, La mari­nada sem­pre arriba. Vivències de post­guerra en un racó de la vall del Corb és el pri­mer lli­bre amb vocació literària de Lluís Foix. “He escrit milers d'arti­cles, de cròniques, de repor­tat­ges, d'entre­vis­tes... però tenia ganes d'escriure un lli­bre amb vocació literària i em va sem­blar que aquest lli­bre era una manera fàcil d'acce­dir a la lite­ra­tura”.

Foix, lli­cen­ciat en peri­o­disme i dret, i expert en política inter­na­ci­o­nal, ha estat direc­tor de La Van­guar­dia, cor­res­pon­sal a Lon­dres i Was­hing­ton, ha enviat cròniques des de 84 països i col·labora fa anys a El Punt Avui.

Amb aquest currículum era fàcil que se li escapés un estil periodístic, però els 34 tex­tos que con­for­men el lli­bre “són curts perquè he bus­cat l'essència; en mol­tes oca­si­ons, si escrius «la gent can­tava i ara ja no ho fa», no cal afe­gir-hi res més, el que vols expli­car ja queda entès”.

Foix va escriure aquest lli­bre entre el juliol i el novem­bre del 2012. “He vol­gut dei­xar constància de les arrels, que no s'estron­quen mai. Per mi són com una oli­vera, que si la talles torna a créixer, sem­pre relluca. L'oli­vera és l'essència de la Medi­terrània, un símbol del nos­tre pas­sat comú”.

Un cop enlles­tit, li va donar perquè el llegís al seu amic, el també peri­o­dista Lluís Per­ma­nyer. “Em va feli­ci­tar perquè es pen­sava que serien arti­cles i no ho són, són retalls de memòria cosits amb un fil con­duc­tor: la post­guerra i les rela­ci­ons que se'n deri­ven entre els per­so­nat­ges d'un poble: el mes­tre, el metge, el rec­tor, l'agut­zil, els molts page­sos... Jo mateix ho vaig ser entre els catorze i els setze anys. Els ofi­cis eren impor­tantíssims, com per exem­ple el fer­rer, i també els espais de tertúlia, com ara el ren­ta­dor, on les dones ren­ta­ven i xer­ra­ven i, a l'hivern, les tertúlies al forn de pa”.

És un lli­bre ple d'home­nat­ges. “Mos­tro una visió impres­si­o­nista sobre la rea­li­tat d'aquell temps, la post­guerra. Hi apa­rei­xen les penúries que es patien en un petit poble de page­sos, un poble de vençuts i amb les feri­des de la Guerra Civil ben ober­tes. Un poble que va defen­sar la llen­gua de manera natu­ral, sense fer soroll. Tot i ser pocs habi­tants, jo recordo que entre els matei­xos vila­tans s'orga­nit­za­ven repre­sen­ta­ci­ons d'obres de Sagarra, Gui­merà, Pitarra...”

L'escola era en cas­tellà, però va tenir la sort de ser alumne del pro­fes­sor Ramon Bar­rull, que era molt cata­la­nista. “Entre ell i els pares em van ense­nyar con­cep­tes fona­men­tals, com ara que les coses cos­ten, que t'has d'esforçar, que amb estu­dis es pot arri­bar molt lluny”. I així va ser, perquè ha vol­tat per tot el món.

Un dels temes impor­tants del lli­bre és la relació de l'home amb la natura, que en un ambi­ent rural és molt forta i influ­ent. “S'esta­bleix una relació molt íntima amb la cli­ma­to­lo­gia; tots els fenòmens asso­ci­ats es tenen en compte.”

Admet que “la fide­li­tat a la memòria és una mica fràgil; l'exer­cici que he pogut fer és una evo­cació: els fets i per­so­nat­ges prin­ci­pals hi són, però hi he bar­re­jat con­cep­tes i valo­ra­ci­ons poste­ri­ors. L'atmos­fera d'aque­lla època sí que és com era”.

Lluís Foix apa­renta un tarannà afa­ble. “Amb la pers­pec­tiva que em donen els anys i l'època que he vis­cut, la veri­tat és que m'ho he pas­sat molt bé a la vida”, con­fessa. I hi afe­geix un som­riure suau, sin­cer i espon­tani que resulta del tot enve­ja­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.