Cinema Estrena

Estrena

Bernat Salvà

Ruta gastronòmica i còmica

Mic­hael Win­ter­bot­tom és un tre­ba­lla­dor incan­sa­ble, un dels cine­as­tes més prolífics en actiu: ha diri­git 23 llarg­me­trat­ges i qua­tre sèries de tele­visió durant els dar­rers vint anys. El direc­tor britànic també és un home molt guar­do­nat, sobre­tot gràcies a títols com In this world, The road to Guan­ta­namo, o Jude, i un cine­asta tot ter­reny, que ha con­reat des del musi­cal (24 hour party peo­ple) fins al melo­drama (Jude, un dels pri­mers títols de Kate Wins­let), pas­sant pel docu­men­tal i la ficció de denúncia política (el díptic for­mat per In this world i The road to Guan­ta­namo), el cinema eròtic amb sexe explícit (9 songs) o la ciència-ficció (Código 46, pre­mi­ada a Sit­ges el 2003).

The trip va néixer com un pro­jecte per a la pan­ta­lla petita i es va adap­tar en un llarg­me­tratge per als cine­mes, que arriba a la nos­tra car­te­llera amb tres anys de retard. Es tracta d'un pro­jecte atípic, no només pel seu ori­gen tele­vi­siu: es mou entre els gèneres de la comèdia i la road movie, i té com a pro­ta­go­nis­tes dos actors que ja havien tre­ba­llat amb Win­ter­bot­tom: Ste­ven Coo­gan i Rob Bry­don, que s'inter­pre­ten a ells matei­xos a la ficció i impro­vi­sen cons­tant­ment. L'excusa argu­men­tal és un viatge per pai­sat­ges rurals idíl·lics del nord d'Angla­terra, per encàrrec del rota­tiu The Obser­ver, amb l'objec­tiu de fer la crítica gas­tronòmica de sis luxo­sos res­tau­rants en zones rurals. La intenció ori­gi­nal de Ste­ven Coo­gan és anar-hi amb la seva pare­lla, però a dar­rera hora li falla i busca com­pa­nyia en el seu amic Rob Bry­don. Junts empre­nen, doncs, un viatge en cotxe de sis dies per car­re­te­res secundàries, que, com passa sovint amb les pel·lícules de viat­ges per car­re­tera, es con­ver­teix en una bar­reja de moments còmics (tots dos, espe­ci­al­ment Rob Bry­don, són bons imi­ta­dors d'actors com Mic­hael Caine, Sean Con­nery, Al Pacino...) i dramàtics, en una pausa a l'atra­fe­gada vida quo­ti­di­ana per refle­xi­o­nar sobre el camí que ha pres la seva vida. Dife­rents per­so­nat­ges van apa­rei­xent al seu davant, men­tre als res­tau­rants els ser­vei­xen extra­va­gants pro­pos­tes culinàries que no sem­blen pròpies de la cuina anglesa.

Els límits del per­so­natge

Per públics que conei­xem menys Coo­gan i Bry­don, actors que han pro­ta­go­nit­zat i pre­sen­tat molts pro­gra­mes a la tele­visió britànica, el joc que pro­posa Win­ter­bot­tom té menys gràcia: aviat es perd la noció del que és real i inven­tat, el límit d'on acaba la per­sona i comença el per­so­natge. En qual­se­vol cas, l'aposta és més radi­cal del que sem­bla a pri­mera vista. Les comèdies són habi­tu­al­ment el resul­tat de guions molt cal­cu­lats, que miren d'encai­xar diàlegs, gags i situ­a­ci­ons diver­tits, men­tre que a la vida quo­ti­di­ana, la hila­ri­tat, el som­riure, la indi­ferència i l'avor­ri­ment s'alter­nen de manera impre­vista. Alguns diàlegs d'aquesta pel·lícula poden resul­tar pesats, en alguns moments abu­sen de les imi­ta­ci­ons, men­tre que en d'altres, la comèdia fun­ci­ona. En el seu favor s'ha d'apun­tar que The trip explora nous camins per a la comèdia, i s'afe­geix a les pro­pos­tes que han situat l'humor britànic a l'avant­guarda.

La sèrie
El llargmetratge de Michael Winterbottom és una versió abreujada de la sèrie televisiva homònima, de sis capítols.
The trip
Direcció: Michael Winterbottom Interpretació: Steve Coogan, Rob Brydon, Paul Popplewell, Margo Stilley Gènere: road movie / comèdia País: GB, 2012


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
The trip

«The trip»

Gènere: Comèdia
Direcció: Michael Winterbottom.
Intèrprets: Steve Coogan, Rob Brydon, Claire keelan.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a