Sense cultura

D'ARA. I. D'AQUÍ

montse frisach

Exploració de la resistència

L'artista gironina Alicia Kopf extrapola l'imaginari de les expedicions al Pol Nord a la situació actual

És que no és heroic arri­bar a fi de mes quan no es té feina o el sou és mise­ra­ble? No és propi de grans aven­tu­rers resis­tir amb luci­desa i calma la boge­ria de la soci­e­tat actual? En el fons, avui en dia molts som herois quo­ti­di­ans, que sobre­vi­vim en un entorn hos­til. Aquest és el tema de fons que plana en el pro­jecte artístic de la giro­nina Ali­cia Kopf, que avui acaba d'expo­sar-se a la gale­ria Joan Prats de Bar­ce­lona. L'artista, de 30 anys, fa temps que està obses­si­o­nada amb les explo­ra­ci­ons i viat­ges al pol Nord entre finals del segle XIX i prin­ci­pis del segle XX. Aques­tes odis­sees van estar pro­ta­go­nit­za­des per científics moguts només per l'ànsia de conei­xe­ment. Els interes­sos comer­ci­als encara no hi esta­ven impli­cats. Van ser autènti­ques ges­tes heroi­ques, que de vega­des aca­ba­ven en pèrdua i mort. Aquesta èpica, aquest espe­rit, és el que fas­cina espe­ci­al­ment Ali­cia Kopf. “En moments d'incer­tesa i de difi­cul­tats econòmiques, les històries èpiques interes­sen espe­ci­al­ment”, diu.

L'artista ha inves­ti­gat a fons les ges­tes del des­co­bri­ment dels pols, a través d'assa­jos, bio­gra­fies, docu­men­tació de tota mena i fins i tot ficció al vol­tant d'aquests viat­ges, bus­cant “la idea de l'èpica”. Però per a ella tot és una excusa per par­lar dels pro­ble­mes quo­ti­di­ans: “Tots hem de ser herois o explo­ra­dors, o les dues coses, avui en dia”, diu. L'artista s'ha apro­piat de les històries de molts d'aquests explo­ra­dors, com E. R. Shack­le­ton, que va sobre­viure al nau­fragi del vai­xell tren­ca­glaç Endu­rance (que pre­ci­sa­ment vol dir resistència en anglès), o del capità John Ross, que es va per­dre a l'Àrtic durant qua­tre anys, per fer-se-les seves. Ho fa, sobre­tot, a través de l'escrip­tura i del dibuix en lla­pis, els seus dos mètodes d'expressió pre­fe­rits per la seva sim­pli­ci­tat i aus­te­ri­tat. A la paret de la Joan Prats, Ali­cia Kopf –pseudònim artístic d'un nom real que pre­fe­reix no desem­mas­ca­rar– ha dei­xat empremta amb el seu lla­pis. La nar­ració cir­cu­lar de la super­vivència del capità Ross ha estat trans­for­mada per l'artista, amb sen­tit de l'humor, en una “psi­co­ge­o­gra­fia per­so­nal” de les seves obses­si­ons i dub­tes sobre l'art i la vida. En un vídeo les imat­ges reals de l'Endu­rance tren­cant el gel il·lus­tren un text de l'artista, que for­marà part del futur lli­bre Àrti­cantàrtic, que cul­mi­narà aquest pro­jecte de la jove artista. “Per a mi l'interes­sant no és l'heroi que planta la ban­dera, sinó el que pot anar avançant en el gel.” I és que de vega­des no queda altre remei.

Èpiques
A Alicia Kopf la fascinen les èpiques. No només les dels exploradors, tema d'aquesta mostra ‘Seal sounds under the floor', sinó també la quotidiana. El seu anterior projecte, ‘Maneres de (no) entrar a casa', parlava de la dificultat de tenir habitatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.