Cultura

Quadern d'art

Des dels anys cinquanta el Japó ha creat una rica cultura popular, fidel a la seva essència però molt permeable a les influències exteriors

Fills de Godzilla

Reco­ne­guem-ho, som fills de God­zi­lla. Jo vaig créixer amb els sal­ti­rons de la Heidi, les llàgri­mes de Marco, els cops de puny letals de Mazin­ger Z. Estu­di­ava el romànic de Taüll i, quan des­can­sava, ho feia amb el pri­mer Bola de Drac, quan no amb la diver­tida Arale. Encara avui m'apunto a la passió de les meves nebo­des pel Shin Chan.

A casa, tenia un Mazin­ger Z de plàstic i mides con­si­de­ra­bles, que enfron­tava als Clicks de Famo­bil –ara Play­mo­bil–. I a la tele vaig assis­tir a la repo­sició dels glo­ri­o­sos God­zi­lla. No era pas cons­ci­ent, quan jugava al bar als Space Inva­ders, Galaga, Donkey Kong, i més tard, a casa, amb Pokémon i The Legend of Zelda, que la majo­ria del meu oci i de la meva for­mació visual pro­ce­dia del Japó.

Ens cal una recon­versió indus­trial en el nos­tre ima­gi­nari artístic. Som hereus d'una con­cepció nas­cuda al segle XIX segons la qual prima l'art per l'art, l'obra rea­lit­zada per un sol autor més enllà dels gus­tos del mer­cat, exem­plars artístics en tiratge únic o reduït... I obli­dem que l'art no té límits, que una obra mes­tra pot mul­ti­pli­car-se en mili­ons d'exem­plars, ser popu­lar, col·lec­tiva, barata i fins i tot d'usar i tirar.

I refle­xi­ono en aquests ter­mes men­tre sóc en una magnífica expo­sició, al Museu del Manga de Kyoto, titu­lada Gene­a­lo­gia de les figu­re­tes: de les figu­res Dogu de pisa de fang a les figu­re­tes de Kaiyodo. El recor­re­gut d'aquesta ens explica l'ori­gen de les nines al Japó, empra­des com a joguina a par­tir de l'era Edo, al segle XVI.

La cul­tura japo­nesa és un curiós model: manté la seva essència sota una pell immen­sa­ment per­me­a­ble. Les dues explo­si­ons atòmiques del 1945 van fer taula rasa i van obrir el camí a la invasió cul­tu­ral nord-ame­ri­cana. L'imperi va per­dre les seves colònies, va aban­do­nar la car­rera arma­men­tista i, lliure de lli­gams, va absor­bir els còmics Mar­vel, el beis­bol i els films de Dis­ney.

Quan les nos­tres mares juga­ven amb la Mari­quita Pérez, la quit­xa­lla japo­nesa empa­re­llava la Bar­bie amb el GI-Joe. El 1952 Osamu Tezuka crea el pri­mer per­so­natge manga con­tem­po­rani, Astro Boy. I el 1954 neix God­zi­lla, un mons­tre eco­lo­gista avant-la-let­tre, de mora­li­tat inde­fi­ni­ble.

Amb la crisi del petroli, el Japó, país alta­ment depen­dent d'aquest pre­uat pro­ducte, deci­deix reta­llar la mida de les jogui­nes. La res­posta local a les nines nord-ame­ri­ca­nes és una mena de ninots semi­trans­pa­rents, de plàstic, amb l'inte­rior far­cit de peces indus­tri­als: el cyborg s'anava ins­tal·lant, len­ta­ment, a la cul­tura popu­lar.

Si l'Astro Boy és un robot amb apa­rença de nen, Mazin­ger Z –Go Nagai, 1972– és un Mecha, o vehi­cle indus­trial sovint d'apa­rença huma­noide con­tro­lat per un humà, pilo­tat per Koji Kabuto. I la simpàtica però eixe­le­brada Arale –Akira Toriyama, 1980, autor també de Bola de Drac– és un altre robot ara amb apa­rença de nena. Espi­ri­tu­a­li­tat i tec­no­lo­gia són u. Ori­gi­nal i rèplica, també.

A la dècada dels vui­tanta, els otaku japo­ne­sos estan tan absorts en la cul­tura popu­lar del manga, l'anime, el vide­o­joc i el cinema, que deci­dei­xen crear les seves pròpies figu­re­tes. Es tracta de figu­re­tes que no pot pro­duir la indústria, ja sigui per raons de mida, detall o caprici estètic. És el nai­xe­ment de la cul­tura de garatge japo­nesa, en la qual sobre­sor­tirà Kaiyodo.

Kaiyodo és el prin­ci­pal para­digma de com la cul­tura popu­lar fun­ci­ona en ambdós sen­tits. La gran indústria ens pro­posa pro­duc­tes, com Star Wars, Trans­for­mers o Pokémon, i els matei­xos afi­ci­o­nats en modi­fi­quen l'ima­gi­nari, l'alli­be­ren i ens el retor­nen tot recon­ver­tit en quel­com nou.

La dar­rera moda és la cre­ació de figu­res feme­ni­nes amb ana­to­mies impos­si­bles, fruit de la curi­osa repressió sexual japo­nesa: no es pot repre­sen­tar pèl púbic, la por­no­gra­fia està pro­hi­bida, però a canvi pots com­prar en una botiga cal­ce­tes de col·legi­ala aca­ba­des d'usar... Si ens fixem en aques­tes figu­re­tes, pre­sents a les nos­tres boti­gues, man­te­nen carac­terísti­ques pròpies de l'escul­tura budista tra­di­ci­o­nal, com ara el trac­ta­ment dels cabells i els plecs de la roba. És com si aquí els fabri­cants de sants d'Olot s'hagues­sin recon­ver­tit en mini­fa­llers de sili­cona...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.