Llibres

Llibres

Tres Jordis i una passió

Jordi Molist, Jordi Nogués i Jordi Torrent coincideixen en l’impuls vocacional com a autors de novel·la històrica

El públic lector d’aquest i altres gèneres sol ser fidel perquè comparteix la passió dels autors

“Una història senzilla que ho digui tot és el més difícil a què pot aspirar un escriptor”, diu Torrent
“Crec que la màxima font de la creativitat per a un escriptor és la lectura”, assegura Nogués

La lite­ra­tura de gènere sol estar infra­va­lo­rada pel món acadèmic i de la crítica pel fet de ser gènere, no exclu­si­va­ment per la qua­li­tat literària de l’obra que toqui. Que una novel·la negra, romàntica, de ciència-ficció, fan­tasy o històrica, per posar cinc exem­ples, pot ser bona o dolenta, és evi­dent, tan bona o dolenta com una de les deno­mi­na­des gene­ra­lis­tes. La grui­xuda eti­queta, però, fa que uns lec­tors la menys­tin­guin i altres sàpiguen què s’hi tro­ba­ran. Els segons solen ser fidels al gènere, que té capa­ci­tat de desen­vo­lu­par fenòmens de fan.

La novel·la històrica inclou totes les èpoques, perquè n’hi ha d’ambi­en­ta­des a l’edat mit­jana, a l’imperi Romà, a la pre­història, al segle XVIII..., i, a més, pot estar com­bi­nada amb altres gèneres, com ara mis­teri o romàntic. De fet, gai­rebé sem­pre està com­bi­nada.

Tres autors coin­ci­dei­xen amb tres nove­tats de novel·la històrica ambi­en­ta­des a Cata­lu­nya o amb pro­ta­go­nis­tes cata­lans. Jordi Molist pre­senta El batec del mar. L’epo­peia del jove Roger de Flor (Columna, traduïda per Núria Parés; en cas­tellà a Pla­neta); Jordi Nogués ha publi­cat Ter­res de fron­tera (Rosa dels Vents) i Jordi Tor­rent La com­pa­nyia del coco­dril (Pagès Edi­tors). Par­lem amb tots tres de les seves nove­tats i dels motius pels quals es dedi­quen bàsica­ment al gènere històric.

Jordi Molist (Bar­ce­lona, 1951) va ajor­nar, per raons fami­li­ars, la seva precoç vocació per l’escrip­tura, que va poder satis­fer, després d’una llarga tra­jectòria pro­fes­si­o­nal a grans cor­po­ra­ci­ons, quan va publi­car Los muros de Jericó, el 2000. El batec del mar és la seva desena novel·la.

Blanca, una bella dama del segle XIII, ho perd tot després de la der­rota de la seva família a la guerra i, per con­ser­var el seu fill amb vida, ha de patir els pit­jors abu­sos dels ven­ce­dors. El nen, fugint de la misèria, s’embarca com a gru­met en una galera, la nau més dura i peri­llosa de l’època. Al mar hi bus­carà la lli­ber­tat de la seva mare, la seva família per­duda i ven­jança. Aquesta és la trama de l’obra, basada en fets reals, en què Molist ens tras­llada als últims anys de les cro­a­des a Terra Santa i a la guerra pel domini del Medi­ter­rani entre França i la Corona d’Aragó.

Jordi Nogués (Artesa de Segre, 1968) va estu­diar història i actu­al­ment és patró i direc­tor de la Fun­dació Parc Temàtic de l’Oli. Ter­res de fron­tera és la seva setena novel·la, la ter­cera en català i de temàtica cata­lana després de L’espasa i la lla­vor, que reviu la fun­dació i cons­trucció del mones­tir de Poblet al segle XII, i La rosa i la creu, sobre sant Jordi i l’ori­gen de la lle­genda de la rosa i el drac al Mont­blanc del segle XIV.

A les aca­ba­lles del segle IX, els cam­pe­rols de la vall de Lord es veuen obli­gats a lliu­rar un delme cruel i abu­siu al seu senyor o bé a aban­do­nar casa seva i bus­car una nova llar en terra de ningú, entre la marca hispànica i l’al-Ànda­lus. En un viatge fas­ci­nant que els con­duirà a Mont­ser­rat, a una Tar­ra­gona en ruïnes i gai­rebé deserta i a la Lleida musul­mana, en Ber­nat i els seus com­panys de viatge i d’aven­tura conei­xe­ran la Bai­xira, esposa d’un ric comer­ci­ant sarraí de Tor­tosa, i en Sah­nun, un savi que busca un alcorà per­dut a les valls piri­nen­ques, i des­co­bri­ran que, en aquests temps con­vul­sos, hau­ran de llui­tar perquè el nou món que neix no els esclafi.

Jordi Tor­rent Escala (Bar­ce­lona, 1959), artista plàstic i escrip­tor, ha estat impul­sor de tota mena de pro­jec­tes artístics, musi­cals i ecològics, o bar­reja de tot ple­gat, com el Fes­ti­val Posidònia, del qual va ser fun­da­dor, pro­duc­tor i direc­tor artístic. El 2014 va ini­ciar la tetra­lo­gia El Lli­bre de les Coses, la segona part de la qual és La com­pa­nyia del coco­dril, en què Tor­rent crea la bio­gra­fia ima­gi­nada d’un pecu­liar germà bas­tard del rei Jaume, en Pere de Boi­sançó. La ter­cera és La des­fi­lada dels Sants i El Mones­tir tanca la història. “Després hi havia una mena de seqüela que al final vaig con­ver­tir en Dimoni pelut, que des­criu en clau de novel·la de cons­pi­ra­ci­ons polítiques i immo­biliàries l’ambi­ent que vaig tro­bar a For­men­tera a finals dels anys setanta”, deta­lla Tor­rent.

Els autors de novel·la històrica fa l’efecte que són els més apas­si­o­nats perquè se sub­mer­gei­xen en la docu­men­tació i solen tras­lla­dar aquest entu­si­asme al text. Segons Tor­rent: “La ficció històrica ve acom­pa­nyada de la per­ti­nent docu­men­tació, entre altres coses, per no fer el ridícul ni enga­nyar ningú i perquè és una bona ocasió d’apren­dre coses d’altres èpoques. És agra­da­ble entrar a l’entre­llat del temps i fer-ne una des­cripció tan acu­rada com sigui pos­si­ble, que el moment històric es pugui tocar i ensu­mar, per dir-ho així. Perquè la història ens explica, d’alguna manera.” “En el meu cas, neces­sito tro­bar un tema que m’apas­si­oni. Perquè per escriure una novel·la inver­teixo un parell d’anys i crec que només així es pot posar prou emoció al relat i que arribi al lec­tor”, hi afe­geix Molist. Nogués hi està d’acord. “És una apre­ci­ació que molts lec­tors fan, també. I és cor­recta. En el meu cas, el fet d’escriure es com­bina amb la meva passió per la història. L’he estu­diat, l’he tre­ba­llat i, per a mi, és la màxima de les ciències. També he de dir que escriure em tras­llada fins al lloc on pas­sen els fets, i és aquest el veri­ta­ble impuls d’escriure novel·la històrica. Per força aquest entu­si­asme arriba al lec­tor i per això també aquests són tan fidels a la novel·la històrica.”

Als lec­tors els atrau del gènere les ganes d’apren­dre, de ser tras­lla­dats a una altra època i espai, conèixer fets del pas­sat..., però fa l’efecte que també com­bi­nar eru­dició i dis­tracció, amb tra­mes de patró, amb llui­tes de poder, amors, ven­jan­ces i traïcions, grans bata­lles, per­so­nat­ges heroics... “Diuen que només hi ha set tra­mes de novel·la. En el meu cas, però, no desen­vo­lupo la trama pen­sant en si li agra­darà al lec­tor. Pri­mer m’he de convèncer a mi mateix. Després, a la resta. També és cert que des­viar-se gaire del que és habi­tual des­con­certa el lec­tor i el mateix món edi­to­rial”, pensa Nogués. “Jo inves­tigo molt l’època històrica, no només perquè el relat sigui creïble, sinó perquè m’apas­si­ona la història. Però no per això em per­meto cas­ti­gar el lec­tor amb un excés de dades o donant-li una lliçó d’història. Per als que volen saber més els dedico una part final amb expli­ca­ci­ons addi­ci­o­nals sobre per­so­nat­ges, cir­cumstàncies i què va pas­sar després. La part històrica és l’esce­nari i el que veri­ta­ble­ment interessa són els per­so­nat­ges, les rela­ci­ons, les emo­ci­ons, l’aven­tura...”, és la visió de Molist. Tor­rent també pensa que no hi ha tan­tes tra­mes per com­bi­nar. “El patró es pot tras­lla­dar a totes les històries. No és per fer-me l’intel·lec­tual, però des d’Homer fins a García Márquez, pas­sant per Shakes­pe­are, les nos­tres històries de la vora del foc par­len gai­rebé sem­pre d’aquests patrons, encara que vin­guin dis­fres­sats de Guerra Civil, de novel·la negra, de road movie o del que sigui.”

Són autors de novel·la històrica, també en són con­su­mi­dors? Tor­rent és omnívor. “Ho lle­geixo tot, m’és igual si és històric o no. De fet, tam­poc m’importa si és ficció o assaig, però la novel·la històrica m’interessa perquè, a banda d’entre­te­nir, també ense­nya.” Molist també lle­geix de tot, però reco­neix que té “debi­li­tat per les tra­mes històriques”. Nogués s’allu­nya dels seus com­panys. “Lle­geixo molt poca novel·la històrica. Vinc del món més acadèmic de la història i he tre­ba­llat fent recerca. Lle­geixo molt assaig històric, filo­so­fia, antro­po­lo­gia. I com a espai d’esca­pa­ment, novel·les de fan­ta­sia, ciència-ficció i també novel·la negra i thri­llers. Lle­geixo de qua­tre a sis hores cada dia; a banda del que demana la novel·la que tin­gui entre mans. Crec que la màxima font de la cre­a­ti­vi­tat per a un escrip­tor és la lec­tura.”

La con­versa ens porta a les fonts d’ins­pi­ració i a la meto­do­lo­gia de tre­ball, però tots tres tenen ganes de par­lar de la seva nove­tat, així que els ho posem fàcil. Què tro­barà el lec­tor a El batec del mar? “Hi tro­barà una època i un mar Medi­ter­rani fas­ci­nants. I la història d’una dona valenta i d’un noi dis­po­sat a llui­tar con­tra tot per tor­nar-li tot allò que ella li ha donat. Visi­tarà Brin­disi, la ciu­tat de sor­tida dels pere­grins i cro­ats a Terra Santa, Sant Joan d’Acre, la Nova York d’aquell temps, el dar­rer bastió cristià de les cro­a­des, alhora riquíssim i amenaçat. I Mes­sina, la base de la flota cata­la­no­si­ci­li­ana que surt amb 40 gale­res a la recerca de l’armada fran­cesa, que en té 80. Conei­xerà no només Roger de Flor, també Roger de Llúria, el gran mes­tre tem­pler, i sobre­tot els almogàvers”, explica Jordi Molist.

Per a ell, la nos­tra història és molt igno­rada a l’Estat espa­nyol. “Sem­bla que s’ha obli­dat la Medi­terrània en favor d’Amèrica. Però al Senat de Madrid hi ha el qua­dre Entrada de Roger de Flor a Cons­tan­ti­no­ble, pin­tat el 1888, on no només veiem Roger, també l’exèrcit català dels almogàvers. Jo ja havia lle­git la crònica de Ramon Mun­ta­ner i també la de Des­clot, i repas­sant-les em va sem­blar que la infància i la pri­mera joven­tut de Roger tenia molt més dra­ma­tisme i interès que els seus moments de glòria. Fill d’un noble mort llui­tant con­tra la invasió fran­cesa de Sicília, quan ell només tenia un any, la seva mare les va pas­sar magres per sal­var-li la vida… És una història d’amor, super­vivència i ven­jança”, con­clou Molist.

El 2013, Jordi Nogués va fer una pri­mera versió de Ter­res de fron­tera. “Ales­ho­res em fal­tava ofici, tenia el relat molt clar, amb els per­so­nat­ges per­fi­lats i és del que ara estic més satis­fet, però no ha estat fins al 2023 que ho he pogut escriure amb l’exigència que calia.”

I com ens pot ven­dre la novel·la? “És una història pro­funda que va molt més enllà de l’argu­ment, amb aspec­tes com ara el dret a la diferència, un pre­fe­mi­nisme medi­e­val i el món de la page­sia. També, i això és el veri­ta­ble pal de paller, toca el fac­tor religiós a nivell indi­vi­dual –con­fron­tació cris­ti­ans ver­sus islam– des d’un punt de vista molt neu­tre i equi­li­brat, i, sobre­tot, ple de natu­ra­li­tat. Aques­tes diferències tan mar­ca­des que hem here­tat, del tema moros i cris­ti­ans, no eren tan accen­tu­a­des i, en molts casos, la interacció superava de manera molt fàcil la diferència de credo”, refle­xi­ona Nogués.

Què tro­barà el lec­tor a La com­pa­nyia del coco­dril? Tor­rent explica: “Hi tro­barà un per­so­natge enten­dri­dor, d’una innocència càustica, i una època tre­pi­dant que, en part, assentà les bases del món modern. I parlo de món, perquè els peri­ples del Boi­sançó no es limi­ten a Cata­lu­nya. El meu orfe recorre el món des de Mont­pe­ller fins a l’actual Myan­mar. Un Marco Polo a con­tra­cor.” Per a Tor­rent, l’escull més gran ha estat “haver de resu­mir”. “Sin­te­tit­zar sense que es perdi la poe­sia de la història però que tam­poc es desin­fli en ritme és el gran dic­ta­dor de la nar­ra­tiva.” I la satis­facció més gran ha estat “tro­bar la veu” que l’ha acom­pa­nyat també a les novel·les que ha escrit després. “La meva ambició literària és escriure una història actual en què no passi res que surti de la quo­ti­di­a­ni­tat, però que tin­gui tots els valors d’un Shakes­pe­are de volada. Una història sen­zi­lla que ho digui tot és el més difícil a què pot aspi­rar un escrip­tor.”

Dues novetats més, entre moltes

La novel·la de gènere la conreen molts autors i moltes editorials en fan bandera i en treuen un bon rendiment, per això no és estrany que coincideixin al mercat novetats de manera gairebé constant.

Tomàs Llopis, novel·lista, rapsode i catedràtic valencià, va guanyar el darrer premi de novel·la Ciutat d’Alzira, el 34è, amb Cremareu aquesta carta, una novel·la històrica situada en la Germania valenciana en què es narra la vida de Joan Caro, sucrer i mestre racional de la ciutat de València des del punt de vista de la seva dona.

La diplomàcia, les aliances i els dolços van ser les armes amb què va lluitar el sucrer en la guerra de les Germanies, el segle XVI. “Un dolç no amarga ningú; ans al contrari, pot obrir portes” era el seu lema.

Escrita com una carta de Beatriu Ferrer, vídua de Joan Caro, adreçada a una noble, Cremareu aquesta carta ofereix una perspectiva única de les Germanies: la d’una dona que fa de confident del seu marit i no ens amaga els seus pensaments, fins i tot quan no coincideixen amb els del marit.

I tot just ha sortit Una història per a tu. L’extraordinari relat de la princesa Kaiulani de Hawaii (Columna), d’una especialista del gènere com ho és la bisbalenca Imma Tubau, que narra la biografia d’un personatge real, la princesa Kaiulani, que hauria estat reina de Hawaii si els EUA no hagues annexionat l’arxipèlag l’estiu del 1898 contra la voluntat dels hawaians. Entre altres vivències, va mantenir una relació amb l’escriptor R.L. Stevenson.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia