Art

JUAN JOSÉ LAHUERTA

ARQUITECTE I PROFESSOR D’HISTÒRIA DE L’ART. AUTOR DEL LLIBRE ‘GAUDÍ [VS.] DISSENY’

“L’obra de Gaudí surt de la Barcelona violenta”

Juan José Lahuerta, gran expert en l’arquitecte, torna a esmicolar tòpics en el seu últim llibre

‘Gaudí [vs.] disseny’ explora la complexitat i l’excepcionalitat del seu procés de treball

REFERENT
Juan José Lahuerta és de bon entrevistar perquè, encara que sembli que sempre diu el mateix (des dels anys noranta, que es diu aviat), també sempre aporta noves dades que se submergeixen en un Gaudí que no és el que ens han explicat, o, si més no, no és el que ens han volgut vendre en un món de Yupi que no té res a veure amb la conflictiva història de la Barcelona de la Rosa de Foc. Gaudí es digereix molt més bé avui amb un còctel servit dins d’un drac del Park Güell, el mateix que es va beure fa poc Lahuerta en una famosa cocteleria de la ciutat. I ni tan sols era un bon còctel, diu.
Els ‘progres’, com Picasso, tenien clar que ell era el rostre del poder, l’arquitecte dels rics i de l’Església
Han netejat Barcelona per vendre-la com una ciutat amable i tranquil·la, que ni ho ha sigut ni ho és ara

Juan José Lahu­erta, pro­fes­sor d’història de l’art a l’ETSAB, exdi­rec­tor de la Càtedra Gaudí, excon­ser­va­dor del Museu Picasso i excap de col·lec­ci­ons del MNAC, va escriure Gaudí [vs.] dis­seny (Uni­vers Art, segell del Grup Enci­clopèdia) men­tre estava pre­pa­rant la gran expo­sició de l’arqui­tecte que va comis­sa­riar al MNAC, i que després va anar al Musée d’Orsay de París. Ningú dis­cu­teix que Gaudí era un geni, però Lahu­erta sem­pre va més enllà, també en aquest nou lli­bre: com, per què i al ser­vei de qui en va ser?

Comen­cem on comença el lli­bre: al taller de Gaudí. Què ens revela?
Gaudí no va tenir mai un des­patx. Sí que va tenir, quan era jove, una tar­geta de visita, però molt poc temps. Quan rep l’encàrrec de la Sagrada Família, ins­tal·la el seu taller al tem­ple i, per tant, tota la seva obra fora de la Sagrada Família està con­ta­mi­nada de la Sagrada Família, i a l’inrevés. És un lloc únic en què l’obra es pro­du­eix intel·lec­tu­al­ment, això és evi­dent, però també i sobre­tot es pro­du­eix mate­ri­al­ment.
S’assem­bla poc a un des­patx d’arqui­tecte, diu.
Des de la visió capi­ta­lista de la divisió del tre­ball artístic, a l’arqui­tecte li cor­res­pon inven­tar els pro­jec­tes que després rea­lit­zen altres. En canvi, el taller de Gaudí és un espai que s’assem­bla més a un taller d’un artesà i molt més encara a un obra­dor d’un escul­tor, amb tota la imat­ge­ria de lloc del desor­dre, del soroll, de la matèria, de la matèria des­bor­dada fins i tot. Encara que hi hagi plànols enrot­llats, el més impor­tant és el que surt dels gui­xos, dels mate­ri­als mol­tes vega­des ines­pe­rats que ell uti­litza, els fil­fer­ros, els tros­sos de vidre… en un procés que mai con­clou. De fet, no acaba cap de les seves obres.
Dis­se­nya­dor?
Els seus mobles no són pròpia­ment dis­seny en el sen­tit més tra­di­ci­o­nal. Estan fets amb uns pro­ce­di­ments en els quals mol­tes vega­des l’ope­ració prèvia no ha sigut un dibuix, sinó una massa de matèria que ell tre­ba­lla amb les mans.
‘Bri­co­leur’.
És un con­cepte que Lévi-Strauss defi­neix molt bé. El bri­co­leur és un tipus de pen­sa­ment dife­rent, no hi ha res de menor en el que fa. Men­tre l’arqui­tecte, l’engi­nyer i el dis­se­nya­dor fan el pro­jecte i després bus­quen els ele­ments per rea­lit­zar-lo, el bri­co­leur té els ele­ments i fa l’obra. És un procés invers. Té molt a veure amb una idea de con­ti­nuar la cre­ació de Déu des del punt de vista d’un home religiós com era Gaudí. Gaudí està con­vençut que és un alter deus.
Real­ment ell se sen­tia l’“arqui­tecte de Déu”? Humil, no n’era gens, remarca en el lli­bre.
Jo crec que sí que se’n sen­tia. Però el tòpic de l’“arqui­tecte de Déu”, és a dir, el que entén que Gaudí ha estat esco­llit per Déu per cons­truir el tem­ple on s’han de tro­bar els bar­ce­lo­nins redi­mint els pecats de la ciu­tat vio­lenta en què viuen, un mite que crea Joan Mara­gall en els seus arti­cles, és una cosa. I l’altra, el con­cepte de l’alter deus, el de l’artista que té el poder de trans­for­mar la matèria, que ve des dels grecs. Al Renai­xe­ment, Miquel Àngel també devia estar con­vençut de ser-ho. Però, vaja, les dues coses, sant i geni, al final encai­xen bas­tant en la cons­trucció de la figura de Gaudí. Gaudí no és un per­so­natge humil, no. Només cal veure la dimensió, en tots els sen­tits, de la seva obra, però també les anècdo­tes que ens el pre­sen­ten menys­te­nint el món que té al vol­tant, o sen­tint-se dife­rent del món que té al vol­tant.
‘Per­for­mer’?
No sé si tant… però sí que ho era, sí. Hi ha una pila d’anècdo­tes d’ell exhi­bint-se en situ­a­ci­ons con­flic­ti­ves. Gaudí és pre­sen­tat com un excèntric des del pri­mer fins a l’últim dia. Té el caràcter que es cor­res­pon amb la idea de l’artista bohemi, del que no encaixa en les regles que esta­bleix la soci­e­tat, tam­poc en les regles del seu ofici. Sent ell un home que cons­tru­eix grans obres per a cli­ents de la més alta bur­ge­sia de la ciu­tat i a més amb una presència pública molt forta. És real­ment un per­so­natge de la seva època.
Quan comen­cen a cons­truir-se els tòpics de Gaudí? Quan mor o ja en vida seva, inclús amb el seu beneplàcit i tot?
En vida seva, està clar. El Gaudí que està fora del món i que és capaç d’abso­lu­ta­ment qual­se­vol cosa és el per­so­natge que el mateix Gaudí cons­tru­eix. No dona entre­vis­tes, però té un munt de segui­dors, de col·labo­ra­dors, d’apòstols, que par­len i escri­uen per ell. Però tot això no és veri­tat, ni en Gaudí ni en ningú. En la soci­e­tat bar­ce­lo­nina del canvi de segle, amb mol­tes inse­gu­re­tats, con­tra­dic­ci­ons i violència, un indi­vidu així ser­veix per fugir de mol­tes de les coses que són la veri­tat a través de la fan­ta­sia d’aquesta espècie d’ultra­cre­a­dor.
El cas és que tot ple­gat, el que ha gene­rat són lec­tu­res poc seri­o­ses de la seva obra, con­clou.
La història de la història del movi­ment modern ha hagut de fer un esforç per nete­jar-lo d’una cosa que no era còmoda ni accep­ta­ble des del punt de vista de la seva ide­o­lo­gia. És veri­tat que hi ha arqui­tec­tes nazis, o fei­xis­tes, que encai­xen en el movi­ment modern, se’ls renta una mica per aquí i per allà i entren en tota aquesta con­tinuïtat supo­sa­da­ment pro­gres­sista. Gaudí és un home con­ser­va­dor, ultra­catòlic, amb unes idees fins i tot ultra­mun­ta­nes. Al lli­bre que van escriure Josep Lluís Sert i James John­son Swe­e­ney, publi­cat el 1960, diuen clara­ment que l’escul­tura de la Sagrada Família no val res, que és acadèmica i que no té cap sen­tit, però, en canvi, que les xeme­ne­ies, els fer­ros… es poden com­pa­rar amb Miró, Cal­der, Arp o amb qui sigui. És a dir, l’obra de Gaudí es frac­ci­ona, es des­mem­bra, es foto­gra­fia a tros­sos, i amb això es cons­tru­eix un Gaudí ade­quat per a la visió de l’avant­guarda. I evi­dent­ment això es fa en con­tra de la com­prensió de Gaudí en la seva com­ple­xi­tat, que és la d’un per­so­natge amb unes con­tra­dic­ci­ons que ell assu­meix. Gaudí és un cas excep­ci­o­nal i, com deia Joan Mara­gall, mons­truós en aquest sen­tit. La seva obra és molt pode­rosa i tras­passa qual­se­vol tipus de loca­lisme, però, compte, ell és un arqui­tecte de Bar­ce­lona, fa tota la seva obra a Bar­ce­lona, excepte unes obres de joven­tut. Ell està lli­gat a una soci­e­tat que el neces­sita.
Par­lant de les avant­guar­des. Gaudí i Picasso, que sem­bla estrany que haguem de recor­dar que van coin­ci­dir a Bar­ce­lona, no van tenir cap tipus de relació?
Hi ha una visió del que és la història de l’art modern que fa que ningú s’ima­gini que la Pedrera s’està cons­truint al mateix temps que Picasso està pin­tant Les senyo­re­tes d’Avinyó. Com si fos­sin dos mons com­ple­ta­ment dife­rents. Dit això, a Gaudí, Picasso no li devia interes­sar gens ni mica. Però no hi ha cap menció. Al revés, sí. Quan Picasso viatja per pri­mer cop a París, el 1900, envien ell i Car­les Case­ge­mas una carta a Bar­ce­lona al seu amic Jacint Reventós (la cal·ligra­fia és de Casa­ge­mas però la carta, amb dibui­xos de Picasso, és de tots dos) que diu: “Digue-li a Opisso que per la sal­vació de la seva ànima deixi de tre­ba­llar a la Sagrada Família.” Molt irònic, però em sem­bla que està claríssima la con­si­de­ració que Picasso tenia per la Sagrada Família.
Opisso, en una entre­vista de gran en què recor­dava la seva feina d’aju­dant a la Sagrada Família, en diu pes­tes, de Gaudí.
Ja... Opisso i Picasso es bellu­ga­ven en un món con­tem­po­rani a Gaudí, però opo­sat. Picasso en la seva joven­tut bar­ce­lo­nina té els seus con­tac­tes anar­quis­tes. Just el con­trari del que repre­senta Gaudí. Des de la nos­tra posició, en aquesta Bar­ce­lona d’ara, amb Gaudí con­ver­tit en un bibe­lot turístic i amb la història esbor­rada, és molt difícil ima­gi­nar que Gaudí era, per a algú que tenia una mínima consciència d’esquer­res revo­lu­cionària, el ros­tre del poder, l’arqui­tecte dels rics i de l’Església.
I ell com­bre­gava amb la ide­o­lo­gia dels seus cli­ents?
Total­ment. En la mito­lo­gia de la bur­ge­sia i de l’Església, la Sagrada Família és la cate­dral dels pobres, i ja només en aquesta expressió hi ha una con­dició de cari­tat i de pater­na­lisme tre­mends en un moment en què a Bar­ce­lona hi ha un pro­le­ta­riat que comença a estar ben orga­nit­zat i que és capaç de con­vo­car vagues gene­rals, ter­ro­risme anar­quista a part. Les cari­ca­tu­res de la premsa satírica demos­tren bas­tant bé què era el que pen­sa­ven d’ell.
A Gaudí li hau­ria agra­dat con­ver­tir-se en un bibe­lot turístic?
Aquest con­cepte al seu temps no exis­tia, però alerta, les obres de Gaudí, en par­ti­cu­lar el Park Güell i sobre­tot la Sagrada Família, però també la casa Cal­vet, la casa Batlló, la Pedrera… són la imatge de la immensa majo­ria de les tar­ge­tes postals que es fan a Bar­ce­lona men­tre ell és viu. A les pri­me­res dècades del segle XX, Gaudí ja és clau en la pro­moció turística de la ciu­tat. La seva obra ja era allò que els que venien a Bar­ce­lona havien de veure. No la cate­dral o el palau de no se què: Gaudí i el barri Xino. Quan Bar­ce­lona és visi­tada per gent impor­tant, sem­pre la por­ten a veure l’obra de Gaudí. Mira, una altra con­nexió amb Picasso: André Bre­ton, quan ve el 1922 a fer la con­ferència de l’expo­sició de Pica­bia, a les gale­ries Dal­mau, fa tota una expli­cació, que després publica, de la impressió que li ha fet la Sagrada Família; l’única cosa que no li agrada, diu, és que sigui una església. El van escol­tar, a l’Ate­neu Bar­ce­lonès, els pro­gres bar­ce­lo­nins de l’època, i molts devien pen­sar: “Què fa Bre­ton par­lant d’aquesta por­que­ria que tenim aquí?” Ho pen­sa­ven i molts ho van escriure. Com altres pari­sencs com Chris­tian Zer­vos: “Gaudí és l’arqui­tecte que ha des­hon­rat la ciu­tat de Bar­ce­lona.” Gaudí és un per­so­natge de con­fron­tació cons­tant entre aquesta gent.
Els sur­re­a­lis­tes van ser els pri­mers a valo­rar-lo.
Després de la con­ferència, Bre­ton va enviar una postal de la Sagrada Família a Picasso en què li deia: “Vostè coneix aquesta mera­ve­lla?” Home, és clar que la conei­xia, però ni tan sols n’hi devia haver par­lat. Hi insis­teixo: Gaudí estava al cen­tre d’atenció. Això pas­sava el 1922, no s’havia mort encara. I des del 1928 Dalí ja parla de Gaudí, i això és sig­ni­fi­ca­tiu perquè pren d’exem­ple una cosa que fas­ti­gue­jarà els nou­cen­tis­tes: allò que a vosal­tres no us agrada és el que a mi m’agrada.
En el lli­bre plan­teja l’absur­di­tat de sepa­rar les auto­ries en l’obra de Gaudí, per exem­ple les col·labo­ra­ci­ons amb Jujol.
D’entrada, hi ha una exal­tació de l’obra de Jujol que pot­ser s’hau­ria de rela­ti­vit­zar una mica. Ara resul­tarà que Gaudí no ho va fer, sinó Jujol. Aviam, quan Jujol va començar a tre­ba­llar amb Gaudí, Gaudí ja era un arqui­tecte que ho havia fet tot amb els fer­ros, amb el tren­cadís, havia reci­clat, havia sigut bri­co­leur abans que ningú. Això, per una banda. Per l’altra, en aquesta rei­vin­di­cació de Jujol, que em sem­bla molt bé que es faci però dins dels límits de la rea­li­tat, la dis­cussió de si això és seu o de Gaudí és pura­ment acadèmica. No ser­veix per a res per enten­dre el que és l’obra de Gaudí i el que sig­ni­fica Jujol dins l’obra de Gaudí. Tot forma part d’una obra, no són dues obres dife­rents. “Ara, Jujol, vostè s’encar­re­garà d’aquesta part.” No, Gaudí no li diu això. Són dues per­so­nes, però en el moment en què Jujol llança pin­tura al cadi­ram de la cate­dral de Palma i al seu cos­tat Gaudí li diu “molt bé”, en són una.
No em puc estar de res­ca­tar un dels cèlebres titu­lars periodístics que va donar fa uns anys: cal res­ca­tar Gaudí del seu propi èxit. Com ho fem?
Gaudí forma part d’un engra­natge gegant, el negoci de Bar­ce­lona que és el turisme. No hi ha un altre exem­ple enlloc d’una iden­ti­fi­cació tan gran, d’una dependència, al cap i a la fi, tan gran, d’una ciu­tat amb un arqui­tecte. Men­tre no es canviï el model de la ciu­tat, i temo que ara pre­ci­sa­ment estem tor­nant a una impos­si­bi­li­tat total perquè canviï, Gaudí con­ti­nuarà sent un pro­ducte hiper­ex­plo­tat. I si ha de ser un pro­ducte de venda mas­siva, que sigui fàcil de ven­dre per a uns con­su­mi­dors –no par­lem de públic, perquè és una altra cosa–, s’ha de sim­pli­fi­car. I així és com es redu­eix a qua­tre tòpics que no res­po­nen gens, en abso­lut, ni a Gaudí ni al que és Bar­ce­lona.
Com a con­clusió: ter­gi­ver­sar Gaudí és ter­gi­ver­sar la història de Bar­ce­lona.
Així és. Bar­ce­lona es pro­jecta com una ciu­tat ama­ble i tran­quil·la, que ni ho ha sigut ni ho és ara. S’ha fet un gran esforç per fer-la una ciu­tat ven­di­ble i s’ha nete­jat molta cosa no ven­di­ble d’aquesta ciu­tat. Però és que és la nos­tra història! L’obra de Gaudí surt de la Bar­ce­lona vio­lenta d’aque­lla època.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia