Cultura

El Festival de Cannes obre les portes amb Indiana Jones i Woody Allen com a noms destacats del cartell

Cinema

El Fes­ti­val de Can­nes obre les por­tes avui i pre­senta, com sem­pre, un car­tell atapeït i ple de con­tras­tos: Indi­ana Jones i els ger­mans Dar­denne; direc­tors de renom del cinema euro­peu (Kus­tu­rica, Wen­ders...), nord-ame­ricà (Soder­bergh, Eastwood, Allen...) i d'arreu del món; els cre­a­dors més con­sa­grats del setè art, però també deu debu­tants entre els 22 que com­pe­tei­xen a la secció ofi­cial; estre­lles com Har­ri­son Ford, Penélope Cruz, Scar­lett Johans­son, Juli­anne Moore, Bruce Willis, Beni­cio del Toro...
Can­nes encara la 61a edició amb tots els ingre­di­ents que l'han con­ver­tit en el més gla­murós de tots els fes­ti­vals de cinema, però també en el cer­ta­men que ha entro­nit­zat cre­a­dors tan allu­nyats del cinema popu­lar com els ger­mans Dar­denne, Abbas Kia­ros­tami i el romanès Cris­tian Mun­giu, que l'any pas­sat va gua­nyar la Palma d'Or amb 4 mesos, 3 set­ma­nes i 2 dies.

La nova edició s'inau­gura amb un film que s'ajusta per­fec­ta­ment a un dels per­fils clàssics de pel·lícula de Can­nes: Blind­ness ha sigut diri­gida per Fer­nando Mei­re­lles (Ciu­tat de Déu) a par­tir de l'Assaig sobre la ceguesa de José Sara­mago.

El gran esde­ve­ni­ment mediàtic serà la pre­sen­tació d'Indi­ana Jones i el regne de la cala­vera de vidre. Diu­menge que ve un seguici amb "tots" els res­pon­sa­bles del film seran a la Costa Blava: gent que ha can­viat la història del cinema, com Ste­ven Spi­el­berg i George Lucas, i estre­lles com Har­ri­son Ford i Cate Blanc­hett, entre d'altres, pre­si­di­ran una estrena que s'avança qua­tre dies a l'arri­bada als cine­mes de tot el món, pre­vista per al 22 de maig.

Pot­ser amb menys relleu mediàtic, però tant o més interes­sant per al públic català, és la pre­sen­tació, dis­sabte, de Vicky Cris­tina Bar­ce­lona, la pel·lícula que Woody Allen va rodar l'estiu pas­sat a Bar­ce­lona. El direc­tor, Penélope Cruz i Scar­lett Johans­son assis­ti­ran a la première mun­dial del film.

A la secció ofi­cial com­pe­ti­tiva, el car­tell no és tan estel·lar, però no hi fal­ten noms de pes. Can­nes sem­pre ha mimat els cine­as­tes nord-ame­ri­cans inde­pen­dents. Fins i tot els ha con­sa­grat, com en el cas de Ste­ven Soder­bergh, Palma d'Or el 1989 per Sexe, men­ti­des i cin­tes de vídeo, i que torna a la com­pe­tició amb Che, la bio­gra­fia d'Ernesto Che Gue­vara, amb Beni­cio del Toro com a pro­ta­go­nista. També tro­bem un dels clàssics del cinema dels EUA, Clint Eastwood. A punt de com­plir 79 anys, hi pre­senta la cinta d'intriga Chan­ge­ling, amb Ange­lina Jolie i John Malko­vich.

La nodrida presència nord-ame­ri­cana d'aquesta edició es com­pleta amb James Gray, que torna a comp­tar amb Joa­quin Pho­e­nix i Gwy­neth Pal­trow a Two lovers, i el quart repre­sen­tant del cinema nord-ame­ricà és Synec­doche, New York, el debut en la direcció del guio­nista Char­lie Kauf­man.

Amb els EUA, el cinema més repre­sen­tat tra­di­ci­o­nal­ment a Can­nes és el francès. Des­ta­quen els bel­gues Jean-Pierre i Luc Dar­denne, dos cops gua­nya­dors de la Palma d'Or, que pre­sen­ten Le silence de Lorna. Lau­rent Can­tet hi pre­sen­tarà Entre les murs. També com­pe­tei­xen Arnaud Des­plec­hin i Phi­llipe Gar­rel.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.