Llibres

llibres

‘Blackwater’ arriba als 700.000 exemplars venuts en català i castellà

Tant el primer llibre, ‘La riuada‘, com el conjunt de sis títols són els més venuts del 2024

L’editorial independent catalana que els publica, Blackie Books, subratlla que és un “èxit insòlit”

Els sis lli­bres de la saga Blackwa­ter, la novel·la de sus­pens i ter­ror del des­a­pa­re­gut escrip­tor Mic­hael McDowell, han venut 700.000 exem­plars en cas­tellà i català el 2024, la qual cosa els con­ver­teix en el títol més popu­lar de l’any a l’Estat espa­nyol i en un “èxit insòlit” per a una edi­to­rial inde­pen­dent com Blackie Books. “Ha con­quis­tat lec­tors de totes les edats i acon­se­gueix xifres històriques al nos­tre país”, subrat­llen des de l’edi­to­rial cata­lana. L’obra és una èpica saga matri­ar­cal que segueix els cin­quanta anys de la vida d’un ric clan de ter­ra­ti­nents a l’Ala­bama pro­funda del segle XX.

L’edi­tor de Blackie Books, Jan Martí, va asse­gu­rar en una entre­vista a l’ACN que la clau de l’èxit eren “els lli­bre­ters”, que des d’un pri­mer moment van enten­dre “la força i la capa­ci­tat comer­cial” de la pro­posta. El mateix edi­tor va subrat­llar en decla­ra­ci­ons a Efe el paper des­ta­cat en l’èxit de les xar­xes soci­als, espe­ci­al­ment Tik­Tok, que van ser ini­ci­al­ment res­pon­sa­bles de la gran difusió de l’obra entre el públic jove. Final­ment, però, ha con­nec­tat amb un espec­tre de públic molt hete­ro­geni, des de lec­tors clàssics “acos­tu­mats a les sagues fami­li­ars” fins a un sec­tor que apre­cia més la novel·la “des d’un punt de vista lite­rari”.

L’edi­to­rial cata­lana, que ha tret un cofre amb les sis novel·les d’edició limi­tada, va ini­ciar la saga a l’Estat espa­nyol el pas­sat 7 de febrer amb La riuada (lli­bre més venut de l’any segons la con­sul­tora GFK) i va aca­bar a l’abril amb la publi­cació de Pluja, la seva sisena entrega. Tant el pri­mer lli­bre de forma indi­vi­dual, com el con­junt (que és un lli­bre en sis parts) són els més venuts de l’any, han acla­rit a Efe fonts de Blackie Books amb dades de la con­sul­tora.

L’obra va ser publi­cada als Estats Units per entre­gues el 1983 per Mic­hael McDowell, mort el 1999 als 49 anys per una malal­tia deri­vada del VIH, i autor també dels guions de Bett­le­juice i Mal­son abans de Nadal, al cos­tat de Tim Bur­ton. L’arri­bada de Blackwa­ter a Espa­nya va venir pre­ce­dida per un feno­men simi­lar a França i Itàlia. La novel·la explica la història d’una família de ter­ra­ti­nents del sud dels Estats Units a través de pro­ta­go­nis­tes feme­ni­nes, cosa que per a Martí “crida molt l’atenció”, i qua­li­fica de “molt avant­guar­dista” per a aquells temps.

McDowell era ober­ta­ment gai i libe­ral i això es nota molt a Blackwa­ter, explica Martí, que valora la consciència femi­nista de la novel·la, “sense pro­cla­mes”, però sen­si­ble cap als este­re­o­tips de gènere, amb uns per­so­nat­ges que repre­sen­ten “tot el con­trari a la imatge de mes­tressa de casa de l’època”.

Res­pecte al motiu de l’èxit tardà de la saga, Martí explica que es deu a la mes­cla de gèneres lite­ra­ris entre “la saga fami­liar, la novel·la històrica i el ter­ror”, cosa molt pre­sent en “els pro­duc­tes cul­tu­rals de l’actu­a­li­tat”, mal­grat edi­tar-se ori­gi­nal­ment fa ja 41 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.